Microgolf: De kip in de zak 3 à 4 minuten opwarmen op 750 à 900 Watt. Voor een halve hoeveelheid halveer je de tijd. Let op; te lang in de microgolf droogt uw kip sneller uit!
Stel dat je hem een dag van tevoren maakt, dan moet je hem na bereiding in de koelkast zetten en met huishoudfolie afdekken. Als je hem dan de volgende dag wilt bereiden voor het diner moet je hem heel rustig in een voorverwarmde oven (110 graden) opwarmen.
Ja, dat kan. Op één voorwaarde: de kip moet gloeiendheet zijn, zowel de binnenkant als de buitenkant moet maar liefst 75 °C zijn. Dit kun je alleen meten met een keukenthermometer, dus haal zo'n ding in huis (ook handig voor een perfect rosé gebraad of biefstuk).
Enkel even opwarmen en je kunt ervan smullen! Opwarmen kan in de magnetron (ongeveer drie minuten op 800 watt in de papieren zak) of in de oven (ongeveer 10 minuten op 180 graden, uit de zak halen).
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Opwarmen in de magnetron
Al het eten wat je kookt, stoomt of pocheert, kan ook gaar gemaakt worden in de magnetron. Je kunt niet alleen groente of aardappelen koken in de magnetron. Je kunt er ook vlees of vis mee klaarmaken.
Vlees kun je goed opwarmen in de magnetron. Je kunt vrijwel al het vlees opwarmen in een magnetron, maar houd er wel rekening mee dat soms de textuur en smaak aangetast kunnen worden. Vlees opwarmen in een magnetron is qua smaak en textuur dus niet altijd de beste optie.
Wat kan niet in de magnetron? Eten met een schil eromheen kan niet altijd opgewarmd worden in de magnetron. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het eten als het ware ontploft. Denk dan bijvoorbeeld aan eieren en druiven.
Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
Reken voor een hele kip al snel een uur op 200 graden. Verwarm de oven in de heteluchtstand naar 180 graden, leg de kip op de bakplaat en verwarm de kip ongeveer 15 tot 20 minuten. Ook hier geldt regelmatig zelf even controleren.
De structuur van de proteinen in kip veranderen bij afkoeling. Koud kun je kip na een dag prima eten, maar je moet kippenvlees niet opnieuw verhitten.
Kleine stukken vlees, kip of vis zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron. Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
De magnetron wordt gebruikt om eten op te warmen. Van bijvoorbeeld kant-en-klaar maaltijden of kliekjes, restjes eten. Van onder andere groenten, aardappelen, vlees, of pasta's. Daarnaast wordt de magnetron ook gebruikt voor het ontdooien van diepvriesproducten.
De magnetron is een zuinige manier om je eten klaar te maken én vitamines te behouden. Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in de magnetron. Denk aan groente, aardappelen, vis en kip. Ook handig voor het opwarmen van maaltijden of het ontdooien van diepvriesproducten.
Een combi oven of combi microgolfoven is een combinatie van een oven en microgolfoven. Zo heb je maar één apparaat in je keuken nodig om te bakken, te grillen en te verwarmen.
In de microgolfoven (5 à 10 minuten)
In de magnetron kun je vlees ontdooien binnen de 5 of 10 minuten, maar je moet voorzichtig zijn. Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling.
De meeste glazen en aardewerk bakjes kunnen gewoon in de magnetron. Met plastic moet je echter extra goed opletten, want voor je het weet smelt het bakje en is 'ie rijp voor de vuilnisbak.
Kip. De structuur van de proteinen in kip veranderen bij afkoeling. Koud kun je kip na een dag prima eten, maar je moet kippenvlees niet opnieuw verhitten.
Binnen de Schijf van Vijf draait het om afwisseling tussen dierlijke en plantaardige producten. Een voorbeeld van een weekindeling kan zijn: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rood vlees en 2 dagen kip of ander gevogelte.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.