Gemiddeld kun je een T-shirt twee keer dragen. Maar ook hier geldt: afhankelijk van de stof en van hoeveel je zweet kan dat ook na één dag zijn.
Gemiddeld kun je een overhemd twee tot drie keer dragen voor het te moeten wassen. Over het algemeen zullen er dan vet- en transpiratievlekken op het shirt zichtbaar worden. U kunt het overhemd dragen totdat de vlekken te zien en/of te ruiken zijn en het overhemd er dof uitziet.
Truien en vesten
Katoen en kasjmier kun je maximaal twee keer dragen. Wollen en synthetische stoffen vijf keer. Kijk daarom goed in het label om welke stof het gaat.
De gemiddelde Nederlander koopt nu jaarlijks 46 stukken kleding en doet er 40 weg. In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
Voor iedereen is dat natuurlijk anders, maar wij hebben een formule om te bepalen hoeveel kleding je 'moet' meenemen op vakantie, tijdens een stedentrip of tijdens het backpacken. Tel het aantal dagen op van je vakantie en deel deze door 3.
T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Na vier tot vijf keer dragen mag-ie in de wasmand. Het is trouwens ook niet nodig om een nieuwe aangeschafte spijkerbroek eerst in de was te doen voordat je 'm draagt. Voordat de broek in de winkel ligt, is hij namelijk al eens gewassen door de fabrikant.
Een overhemd zou je 2 tot 3 keer kunnen dragen voordat je het kledingstuk in de wasmachine doet. Na 2 tot 3 keer dragen zullen er vet- en transpiratievlekken te zien zijn op het overhemd en daarom zou je het dan moeten wassen.
Mensen die veel buiten zijn en vaak krom moeten weten dat het belangrijk is om je rug goed warm en bedekt te houden. Wanneer je vroeger bij de huisarts kwam met rugklachten vroeg de huisarts zelfs of je een onderhemd droeg, het is namelijk bewezen dat het helpt tegen rugklachten.
Onder een overhemd is een V-hals T-shirt de beste keuze. De hals voorkomt dat het shirt zichtbaar wordt onder jouw overhemd, bijvoorbeeld als je een of meerdere knoopjes open doet. Stem de diepte van de V af op het aantal knoopjes dat je wilt openen.
De levensduur van een overhemd is afhankelijk van de kwaliteit, draagwijze, en manier van wassen. Een goed kwaliteitsoverhemd kan jaren mee gaan als u er goed voor zorgt. Gebruikt u echter een droger, dan kan dit de levensduur jaren verkorten.
Pantalons en blazers gaan wel vier of vijf draagbeurten mee zonder wasbeurt. Spijkerbroeken kun je beter niet te vaak wassen. Soms gaan ze zelfs een heel seizoen goed mee zonder wasbeurt. Als je spijkerbroek niet vies is of stinkt, kun je deze gewoon blijven dragen.
Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen. Een goed alternatief is het vriesvak: doe de jeans in een plastic zak in en leg de zak in het vriesvak – de kou doodt bacteriën. Welk wasmiddel moet ik gebruiken? Het beste is een mild wasmiddel of kleurwasmiddel.
Hoe vaak moet ik wassen? Je hoeft een trui minder vaak te wassen dan een T-shirt. Het is vaak voldoende om een trui even te luchten. Een trui van katoen was je het best na twee tot drie keer dragen.
Gooi ze dan niet direct weg, maar maak er t-shirt garen van! Door een t-shirt in repen te knippen maak jij je eigen garen waar je op een later moment weer van alle kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een badmat, een armband, een opbergmand of een sjaal.
Wanneer kan ik een T-shirt aan? – Bij ongeveer 15 graden Celcius kun je buiten een T-shirt dragen, zonder met kippenvel rond te lopen.
T-shirts draag je op een casual outfit, zoals op een jeans, chino of een katoenen of linnen broek. Of op een korte broek. Daarnaast kun je ze perfect dragen onder een trui. Tegenwoordig dragen ook veel mannen een T-shirt met een blazer of colbert, of zelfs met een pak.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Hoe beoordeel je het risico? Bij zomerse temperaturen lijkt werken in een short en/of ontbloot bovenlijf op het eerste gezicht comfortabel(er), maar dit verhoogt mogelijk de gezondheidsrisico's voor je werknemers. Het wel of niet mogen dragen van een korte broek is dus afhankelijk van de beroepsgebonden risico's.
Je hebt misschien wel eens gehoord dat je je jeans het beste helemaal niet kunt wassen. Dit is een fabeltje. Het ophopen van vuil in een spijkerbroek kan de levensduur namelijk evengoed verkorten. Dode huidcellen en andere viezigheid zorgen ervoor dat de vezels van je broek sneller slijten.
Rokjes kunnen wat vaker gedragen worden dan jurkjes. De ongeschreven regel voor het dragen van je jurk is 2 of 3 keer voordat die de was in moet. Rokjes kun je 4 of 5 keer dragen voordat het tijd is voor de wasmachine.
Het advies om nieuwe spullen eerst te wassen geldt voor alle textiel dat met de huid in aanraking komt. Niet alleen voor kleren, maar ook voor bijvoorbeeld lakens, dekbedovertrekken en handdoeken. Eén wasbeurt volstaat om alle sporen van chemische stoffen te verwijderen. 'Maak er een gewoonte van', adviseert Eyckmans.
Hoe vaak wassen nodig is, hangt ook af van het materiaal. Zo hebben synthetische stoffen, met name polyester, de neiging om olie en geuren vast te houden. Natuurlijke vezels als katoen, linnen en wol hebben dat minder, en die hoef je daarom minder vaak te wassen.
Geen nood, een wit overhemd valt perfect met een korte broek te combineren. Let wel op de kleurencombinatie. Blauw en wit gaan bijvoorbeeld hand in hand en zullen je een heel stijlvolle uitstraling geven. Ga op warmere dagen wel voor een luchtig overhemd.
Wassen op 60 graden is bij overhemden in ieder geval onverstandig, want dat zorgt ervoor dat je overhemd zal krimpen, en dat zie je terug in een kortere achterkant, meer kreukels en voelbaar mindere pasvorm.