Peulvruchten bevatten enorm veel saponinen. Dit zijn stofjes die zich heel graag vastbinden aan de randen van je darmen waar ze heel wat schade aanrichten en vaak een lekkende darm veroorzaken. Zoals ik in het eerste puntje al aanhaalde: zo'n lekkende darm kan je best vermijden.
Kortom: Peulvruchten zijn zeer voedzaam en ze bevatten zowel veel eiwitten als vezels. Ze zijn ook goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Helaas hebben peulvruchten ook een nadeel. Ze bevatten zogenaamde antinutriënten; stoffen die de vertering en de opname van goede voedingsstoffen kunnen verstoren.
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten bevatten namelijk net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1. Bepaalde essentiële aminozuren komen in plantaardige producten minder of in een andere verhouding voor dan in dierlijke producten.
Hieronder leg ik je de belangrijkste reden uit om peulvruchten te vermijden. Peulvruchten bevatten (net als granen en pseudogranen) anti-nutriënten. Deze stoffen prikkelen en beschadigen de darmwand, daardoor komen er bijvoorbeeld onverteerde voedseldeeltjes in het lichaam terecht.
Ze zijn namelijk een voedingsbron voor de goede bacteriën in je darmen en helpen om obstipatie te voorkomen. Je moet er echter niet te veel van eten, want peulvruchten kunnen winderigheid bevorderen. Als je al last hebt van je darmen is het dan ook belangrijk om er niet te veel van te eten.
Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo'n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort 'eiwitwater'. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt.
Antwoord: Aan groenten en peulvruchten in blik en glas wordt vaak water toegevoegd, de zogenoemde opgiet. Hieraan kan ook zout en/of suiker zijn toegevoegd. Als je in de opgiet bewaarde producten afspoelt, spoel je het zout en de suiker weg die in het aanhangende vocht zitten.
Peulvruchten uit pot, blik of gedroogd
Blik is een gezonde keuze als er minder dan 0,5 gram zout in elke 100 gram zit en er geen suiker aan is toegevoegd. Kijk hiervoor op het etiket. Spoel de peulvruchten eventueel af om wat van het zout kwijt te raken.
Plantkunde: tomaat is fruit
Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit.
Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten.
Daan Kromhout, oud-hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek aan de Wageningen Universiteit vertelt: "Bonen zitten boordevol eiwitten, ijzer en vitaminen en zijn een rijke voedingsbron. Van bonen is overtuigend aangetoond dat ze het cholesterol verlagen." Ook zijn peulvruchten, dus ook bonen, een goede vleesvervanger.
Wat zijn peulvruchten? Peulvruchten zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant. Peulvrucht is de verzamelnaam voor kikkererwten, linzen, kapucijners en bonen zoals de sojaboon (edamame), kidneyboon, witte bonen, bruine bonen, zwarte bonen, kievitsbonen en ook de tuinboon.
Goed voor de spijsvertering
De vezels in kikkererwten helpen om de zuurtegraad en bacteriën in je darm in evenwicht te brengen, zodat je meer gezonde bacteriën dan ongezonde bacteriën in je darmen hebt [9].
Een andere groente die wel gezond is maar een vervelende uitwerking op de darmen kan hebben zijn bonen. Het is algemeen bekend dat bonen een uitwerking kunnen hebben op de darmen en winderigheid kunnen veroorzaken. Dit komt omdat de boon veel koolhydraten (vezels) die niet worden verteerd in onze darmen.
Je kunt de peulvruchten afspoelen voordat je ze gaat koken, maar dat hoeft niet. Linzen hoef je overigens niet te weken. Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten.
Dat komt doordat het stroperige vocht in het blik eiwitten, zetmeel en saponine (een natuurlijke zeepstof) uit de kikkererwten bevat. Die saponine zorgt voor het ontstaan van schuim en dat wil je liever niet in je gerecht, maar… als er niks extra aan het kikkererwtenvocht is toegevoegd, is het perfect eetbaar.
Het is niet zo dat witte bonen minder gezond zijn dan bruine bonen, zoals je dat bij volkorenbrood of –pasta zou denken. Witte bonen bevatten zelfs meer vezels dan bruine bonen [9]. Kidneybonen bevatten met name veel vezels, maar ook erg veel van het antinutriënt lectine [10].
Witte bonen in tomatensaus zijn erg gezond, met name als je ze zelf maakt. Dan zitten er geen onnodige conserveermiddelen, suiker en smaakstoffen in de tomatensaus. Witte bonen behoren tot de peulvruchten, die bekend staan als de meest gezonde en milieuvriendelijke bron van eiwitten.
Het verschil zit 'm erin dat voor de bruine de peulen met de rijpe kapucijners erin aan de plant gedroogd worden. De kapucijners worden dan bruin.
Bonen zitten vol met de natuurlijke suikers raffinose, stachyose, en verbascose. Die kunnen onze darmen niet opnemen. Daarom gaan de bacteriën in de darmen de suikers eten. Daarbij produceren ze gas, dat jij op je beurt laat ontsnappen.
12 uur weken en kook ze vervolgens in ongeveer 45 minuten gaar. Neem zeker 3 keer het gewicht van de kidneybonen aan water, de bonen nemen veel water op tijdens het koken. Kidneybonen uit blik of glas kun je verwarmen zonder te koken. Kidneybonen kun je beter niet rauw eten.
Open Close. Gedroogde peulvruchten mag je niet rauw eten. De reden: er zit lectine in, een natuurlijke afweerstof die in planten voorkomt en ongemakken kan geven bij consumptie. Door ze te koken worden de lectines onschadelijk gemaakt.
Kapucijners bevatten veel ijzer, calcium, fosfor en vitamine B. Ze bevatten veel vezels en weinig calorieën. Je kunt kapucijners goed inzetten als vleesvervanger, omdat ze veel eiwitten, vitamine C, B1 en B2 bevatten.