– Bij shock ziet iemand er vaak slecht uit en maakt hij de indruk dat hij ziek is. Hij heeft vaak een bleke, grauwe en vale huidskleur en bleke nagelbedden. Iemand met shock voelt zich ellendig, onrustig en slap. Ook voelt hij zich vaak koud, klam en kan hij dorstig zijn.
Symptomen van shock
Bleke, koude, klamme/zweterige huid. Bij sommige vormen van distributieve shock wordt de huid hoogrood in plaats van bleek. Ingevallen gezicht, spitse neus. Misselijk/ziek gevoel, zieke indruk.
Het lichaam gaat onbelangrijkere organen afsluiten van bloed. Hierdoor krijgen deze andere organen te weinig zuurstof en krijgt het slachtoffer allerlei verschijnselen. Als de oorzaak van de shock niet kan worden verholpen (een inwendige bloeding) zal uiteindelijk de hersenfunctie, de ademhaling en het hart stoppen.
Het slachtoffer wordt suf, verward, voelt zich onwel en is duizelig wanneer hij wil rechtstaan. Het flauwtegevoel gaat niet over als het slachtoffer neerligt. Het slachtoffer wordt bleek, begint te zweten en te rillen, hij klaagt over koude (koud zweet). Handen en voeten kunnen koud aanvoelen.
Het verloop kan minuten of uren duren. Er is wel een duidelijk lijn in de fases die een slachtoffer met shock doorloopt. Een eerstehulpverlener (EHBO'er) kan wegens het ontbreken van kennis en medicijnen niets doen om de shock op te heffen maar er zijn wel handelingen om de ontwikkelingen van de shock te vertragen.
Een shock is een situatie waarin je bloeddruk te laag is om je lichaam van bloed en zuurstof te voorzien. Er zijn verschillende vormen: hypovolemische shock, cardiogene shock, obstructieve shock en distributieve shock. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld bloedverlies, hartfalen of problemen met de bloedvaten zijn.
Een shock is een situatie waarin je bloeddruk te laag is om je lichaam van bloed en zuurstof te voorzien. Er zijn verschillende vormen: hypovolemische shock, cardiogene shock, obstructieve shock en distributieve shock. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld bloedverlies, hartfalen of problemen met de bloedvaten zijn.
Septische shock of ernstige infectie die zich uit in orgaanfalen. Dit is de meest voorkomende vorm van shock. Hij wordt veroorzaakt door bacteriële afbraakproducten die in de bloedbaan terechtkomen.
Kenmerken shock
Door een vermindering van de bloedtoevoer trekt het bloed weg uit de huid. Hierdoor ontstaat er een bleke (koude) of klammerige huid. Dit kan gepaard gaan met overmatig zweten.
Dit kan veroorzaakt worden door een probleem met de pomp (cardiogene shock), door vochtverlies (hypovolemische shock), door afwijkingen in de bloedvaten (distributieve shock), door een belemmering van de doorstroming (obstructieve shock), of door onvoldoende mogelijkheid tot afgifte van zuurstof door het bloed ( ...
Het treedt op wanneer het hart van een patiënt het lichaam niet van voldoende bloed kan voorzien. Hypovolemische shock wordt veroorzaakt door ernstig bloed- en vochtverlies, bijvoorbeeld bij traumatisch lichamelijk letsel. Hierdoor is er onvoldoende toevoer van bloed om de vitale organen van zuurstof te voorzien.
Sommige mensen krijgen een lage bloeddruk en een hoge hartslag door sepsis. Dit heet een septische shock. Die ontstaat doordat door de sepsis de bloedvaten uitzetten. Hierdoor daalt de bloeddruk sterk.
Cliënt laten liggen bij voorkeur met het hoofd zo laag mogelijk (bloedvoorziening hersenen ondersteunen dus voeten eind bed omhoog). Dek cliënt toe met een deken om warmte bij zich te kunnen houden. Blijf tegen cliënt praten om bewustzijn te stimuleren. Indien cliënt bewustzijn verliest in stabiele zijligging leggen.
In shock moeten de longen en het hart harder werken om zoveel mogelijk zuurstof op te nemen en te verspreiden door het lichaam en neemt de ademfrequentie toe. Als een dier snel veel bloed verliest zie je dat de bek wijd open gesperd wordt om maximaal in te ademen.
Cardiogene shock wordt meestal veroorzaakt door een hartaanval. Je herkent het dus ook aan dezelfde symptomen. Je kan pijn op de borst voelen die lang aanhoudt. Ook kan het een gevoel van druk of een branderig gevoel op de borst zijn.
Distributieve shock Distributieve shock wordt veroorzaakt door een verkeerde verdeling (distributie) van bloed. De bloedvaten gaan te veel openstaan waardoor de bloeddruk daalt. Hierdoor kan het bloed niet goed meer rondgepompt worden.
Hoe herken je een hypovolemische shock
De patiënt is misselijk en heeft bijna geen kracht meer in zijn lichaam. Ook kan hij klagen over dorst. De patiënt kan suf worden, traag reageren op vragen en zelfs bewusteloos raken. Maar hij of zij kan ook juist heel onrustig zijn en angstig worden.
Bij cardiogene of obstructieve shock: 250 ml. Bij ernstige bloedingen: tot systolische RR 80-90 mmHg.
De patiënt is vaak niet in staat te spreken of kan alleen maar enkele woorden uitbrengen. De huid, de lippen, de tong, de oorlellen en het nagelbed zijn dikwijls grauw tot blauw verkleurd. Dit noemt men 'cyanose', letterlijk 'verblauwing', omdat bloed dat minder zuurstof bevat zijn rode kleur verliest en blauw wordt.
Bij bloedverlies stroomt er bloed uit een wond. Het bloed kan, afhankelijk van de plek en diepte van de wond, gelijkmatig of met stoten uit de wond komen. Er zijn twee soorten bloedingen, namelijk hevig- en matig bloedverlies. In het geval van hevig bloedverlies en/of shock is het noodzakelijk om 1-1-2 te bellen.
Normaal is er een vaste verhouding in het lichaam tussen het volume van, en de inhoud in de bloedvaten. Bij een shock raakt deze verhouding in de algemene circulatie verstoord met als gevolg dat weefsels van onvoldoende zuurstof worden voorzien (ischemie).