Met Wireless PowerShare kan je je apparaat opladen met behulp van een ander apparaat met Qi-ondersteuning, zonder dat je een oplader nodig hebt. Je kan ook twee apparaten tegelijk opladen met slechts één lader.
De iPhone heeft een ingebouwde draadloze oplaadfunctie waarmee het apparaat op een eenvoudige en intuïtieve manier kan worden opgeladen. Uw iPhone werkt met Qi-gecertificeerde opladers die beschikbaar zijn als accessoires en in auto's, cafés, hotels, luchthavens en meubilair.
Zo kun je een telefoon én ander apparaat tegelijk opladen met één oplaadkabel. Zet hiervoor de Wireless Powershare functie aan, stop de telefoon in de oplader en leg de telefoon met het scherm naar beneden.
Draadloos opladen, ook wel Qi opladen, werkt via elektromagnetische spoelen. Er zit er eentje in je draadloze lader en eentje in je smartphone. Zodra je die spoelen op elkaar legt gaat er energie van de ene naar de andere spoel. Om ervoor te zorgen dat dit veilig verloopt worden draadloze opladers getest.
Welke merken telefoons kunnen draadloos opladen? Bijna alle merken verkopen telefoons die draadloos opladen. Denk aan de meeste Android merken (Samsung, Huawei, LG) en vrijwel alle recente Apple telefoons.
Via de NS-reisplanner in de app en op ns.nl kun je zien of dat jouw trein stopcontacten (alsmede wc's en wifi) heeft. Ook de treinen van maatschappijen als Connexxion en Arriva zijn vaak voorzien van stopcontacten.
Deze functie heet Powershare en je kunt zowel Android-smartphones als iPhones van stroom voorzien. Het werkt als volgt. Je legt de Galaxy S10 met zijn achterkant op een andere telefoon waarna de batterij van dit toestel automatisch wordt opgeladen.
Geen enkele iPhone heeft Powershare. Je kunt dus niet met een iPhone een andere telefoon of bijvoorbeeld je Airpods opladen. Hoewel deze functie in theorie mogelijk is voor de nieuwe Apple producten, kiest Apple er voor om deze functie niet te activeren.
Sluit de iPhone op een stopcontact aan met de oplaadkabel (meegeleverd) en een Apple USB-lichtnetadapter (afzonderlijk verkrijgbaar). Zie Lichtnetadapters voor de iPhone.
Check of de oplader en kabel werken. Probeer ze met een ander apparaat. Ga na of de kabel goed is aangesloten op de oplader en je telefoon. Check of de poort van je telefoon geen stof of pluisjes bevat.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Als uw telefoon is aangesloten op een desktopcomputer, gebruik dan de USB-poort op de achterkant van de computer om uw telefoon op te laden. Als uw telefoon is aangesloten op een laptop, gebruik dan rechtstreeks de USB-poort van de laptop voor het opladen.
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Het is helaas niet mogelijk om je iPhone op te laden met een andere iPhone. Apple heeft wel een vorm van 'Reverse Wireless Powershare', maar het is zeer gelimiteerd je kan niet je Airpods, Apple Watch of een ander toestel opladen.
Hoe kun je ervoor zorgen dat bepaalde apps niet langer je accu leegtrekken? De Facebook-app voor iOS en Android is een beruchte energievreter. De vijf grootste populaire boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Google Chrome, Twitter, Google Maps en Skype. Ook Instagram vraagt veel van je accu.
De draadloze opladers van Samsung uit de Galaxy S serie zijn hiervoor geschikt (vanaf de S6). Dus ook de Galaxy S22, Galaxy S22+ en Galaxy S22 Ultra. Daarnaast laad je de vouwbare Galaxy Z Flip 3, Galaxy Z Fold 3, Galaxy Z Flip 4 en Galaxy Z Fold 4 zonder problemen draadloos op.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt.
Snelladen tot 80% is efficiënter
De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen. Over je hele reis gerekend is je totale laadtijd dan ook korter als je twee keer stopt bij een snellaadstation en tot 80% oplaadt dan één keer tot 100%.
Kun je een telefoon met hoesje draadloos opladen? De meeste telefoonhoesjes zijn tegenwoordig gemaakt van leer of kunststof (zoals TPU). Deze materialen blokkeren geen draadloze signalen, waardoor je een telefoon met hoesje in vrijwel alle gevallen probleemloos kunt opladen.
Een telefoonhoesje kan het draadloos opladen verstoren.
Dit is omdat de telefoon goed contact moet maken met de oplader om draadloos te kunnen opladen. Als je telefoonhoesje te dik is, is er niet genoeg contact. Voor Apple kun je speciale MagSafe hoesjes gebruiken, die ongeacht de dikte toch draadloos opladen toestaan.