Heeft u als thuisloze wel een briefadres of krijgt u tijdelijke (maatschappelijke) opvang? Dan kunt u bijstand aanvragen in uw eigen gemeente. Bij de gemeente kunt u meer informatie over bijstand krijgen.
Iedere dakloze moet in elk geval tijdelijk van bed en brood worden voorzien. Gemeenten zijn wettelijk verplicht alle daklozen die erom vragen tijdelijk op te vangen, ook al komen ze uit een andere regio. Als de gemeente de dakloze opvangt, krijgt die ook aanspraak op een bijstandsuitkering.
Ook als dakloze kunt u een bijstandsuitkering aanvragen. Als u dakloos of thuisloos bent vraagt u de uitkering aan bij de screeningsbalie.
Zolang er geen beslag wordt gelegd op een deel van de uitkering, krijgen daklozen 710 euro per maand. Een 'normale' uitkering bedraagt 904 euro. Van die tweehonderd euro extra moeten alle vaste lasten betaald worden. Zonder woning ben je dus voordeliger uit.
Dakloze mannen overlijden volgens het onderzoek gemiddeld rond de leeftijd van 47 jaar, vrouwen zelfs op hun 43ste. Dit staat in sterk constrast met de levensverwachting van de gemiddelde westerling, die rond 77 jaar ligt. De studie peilde ook naar de voornaamste oorzaken van deze vroege dood.
Alleen met adres een bijstandsuitkering
Hiervoor gelden strenge voorwaarden. Alleen met een tijdelijk briefadres kunt u zonder woonadres toch recht op bijstand hebben. Als u geen briefadres krijgt, moet u zich eerst inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Pas daarna kunt u een uitkering aanvragen.
Een dakloze heeft recht op hulp van het OCMW. Zij kunnen op verschillende manieren helpen. Wanneer een dakloze aan de wettelijke voorwaarden voldoet, heeft hij bijvoorbeeld recht op maatschappelijke integratie (het leefloon).
Je kunt urgentie aanvragen als je dakloos bent of dakloos dreigt te worden. Of als er sprake is van ernstige bedreiging. In alle gevallen moet je aantonen dat je met spoed een woning nodig hebt. Als je urgent woningzoekende bent, mag je een woningaanbod niet weigeren.
Daklozen hebben tijdelijk geen woning, door omstandigheden. Zwervers zijn bewust daklozen.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
"Mensen houden helemaal niet van bedelaars. Vaak keren ze hun hoofd af; ze vinden dat ze lastiggevallen worden. De daklozen die hier bedelen, verdienen echt niet meer dan tien euro per dag."
Dak- en thuislozen hebben geen vast adres, maar vaak ook geen briefadres. Daarom kunnen ze niet in een zorgverzekering.
Je kunt het beste mensen stimuleren om naar de opvang te gaan. Overdag kunnen daklozen en verslaafden in Amsterdam terecht in een van de acht inloophuizen van De Regenboog Groep, waar dagelijks een gezonde maaltijd wacht. Geld kun je wel aan ons geven! Word onze donateur, of koop iets in onze webshop.
Re: Wel werk maar binnenkort dakloos, kan dat? U kunt blijven werken, maar u bent wel verplicht om dan een postadres te hebben.
Voorbeelden om een urgentieverklaring te krijgen
U moet om medische redenen verhuizen naar een sociale huurwoning. Uw gezin is te groot voor uw oude woning. Uw verhuurder laat uw oude huis slopen. U bent asielzoeker met een verblijfsvergunning.
Een SHM heeft het recht om inwoners van de gemeente voorrang te geven. Dit staat bepaald in het interne toewijzingsreglement van een SHM. Wanneer kan deze voorrang gelden? U woonde de voorbije 6 jaar minstens 3 jaar in de gemeente, waarin de beschikbare woning ligt.
Alleen als u geen woonadres heeft, of als u verblijft in een instelling, kunt u zich door uw gemeente laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken.
Steeds meer mensen hebben geen eigen woning meer en wonen op straat of in tijdelijke opvang. 'Vaak spelen er meerdere problemen waardoor mensen dakloos zijn geworden, zoals psychische en financiële problemen, of verslavingsproblematiek. Hoe langer je dakloos bent, hoe erger die problemen meestal worden.
Er bestaan verschillende 'gradaties' van dakloosheid en een vrij grote randgroep, die weliswaar niet op straat slaapt, maar desalniettemin geen permanent adres heeft. Ook zijn er mensen zonder permanent adres die nog wel een baan hebben maar geen vast adres, omdat deze baan onvoldoende inkomsten biedt voor een woning.
'De kost van dakloosheid ligt tussen 30.000 en 85.000 euro per jaar per persoon. Mensen van straat halen, kost tussen 33.000 tot 70.000 euro.
Je komt niet in aanmerking voor de WWB als je te lang in het buitenland verblijft, geen Nederlander bent en in de gevangenis zit of zou moeten zitten en detentie nog afwacht. Het kan ook voorkomen dat je uitkering wordt gekort of stopgezet.
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
U heeft recht op een algemene bijstandsuitkering als u voldoet aan de voorwaarden. En u niet genoeg inkomen of vermogen heeft om in uw levensonderhoud te voorzien. En u ook niet in aanmerking komt voor een andere voorziening of uitkering.