Hoewel je met jezelf best medelijden kunt hebben als je uren in de regen staat, hoef je dat met een schaap niet te hebben. Zijn vacht kan wel tegen een stootje. Dat komt door de talg die het schaap aanmaakt, lanoline genaamd. Dat maakt zijn vacht vet en beschermt het schaap tegen de invloeden van het weer.
Zijn vacht vervilt dus, niet de rest van het schaap. Regen komt doorgaans niet in de buurt van de warme temperaturen, in regen zit geen zeep, en er is amper wrijving. De klitten in een wolvacht zijn de gevolgen van natuurlijke vervilting.
De lammeren kunnen in een beschutte omgeving opdrogen en voldoende eerste biest opnemen. Vooral bij regen kunnen lammeren direct na de geboorte snel afkoelen, waardoor ze verzwakken, geen of weinig biest drinken en dan uiteindelijk bezwijken.
Schapen worden niet zwaarder als ze in de regen staan. Dit komt omdat er in het wol van een schaap wolvet (lanoline) inzit. Door het wolvet gaat het water langs zijn vacht en blijft het niet zitten.
Drinkwater is een basisbehoefte voor geiten en schapen. Water is één van de belangrijkste nutriënten voor uw dieren. Kwalitatief goed, smakelijk en kiemarm drinkwater is een voorwaarde voor gezonde geiten en schapen en dus een optimale melkproductie.
Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben. Wilgentakken zijn wel geschikt.
Geen brood aan herkauwers
Bij herkauwers zoals schapen, geiten en herten kan brood dus in de keel gaan klonteren waardoor de dieren kunnen stikken. Wanneer het de dieren wel lukt om het brood door te slikken, dan kan er ook nog een gasophoping in de pens ontstaan waardoor ze dood kunnen gaan.
Hoewel je met jezelf best medelijden kunt hebben als je uren in de regen staat, hoef je dat met een schaap niet te hebben. Zijn vacht kan wel tegen een stootje. Dat komt door de talg die het schaap aanmaakt, lanoline genaamd. Dat maakt zijn vacht vet en beschermt het schaap tegen de invloeden van het weer.
Kunnen paarden en schapen goed tegen kou? Ja, weidedieren zoals paarden en schapen ontwikkelen een wintervacht waardoor ze goed tegen kou kunnen. Zorg wel altijd voor een droge ligplek, goed en genoeg voer en vers drinkwater.
Laat je je dieren op de weide staan? Dan is een beschutte plek om te schuilen tegen tocht, gure wind, bijtende kou en regen echt onmisbaar. Hoewel schapen en geiten hun temperatuur vrij goed op peil kunnen houden, hebben ze een hekel aan nattigheid.
Mijn schapenvacht heeft een sterke geur
Deze geur wordt door sommige mensen als onaangenaam ervaren. In dit geval kunt u de vacht het beste af en toe buiten laten luchten. Laat een vacht het liefst luchten bij een hoge luchtvochtigheid zoals mist, maar niet in de regen.
Schapen en hittestress
Schapen krijgen vanaf 23 graden last van hittestress. Ze gaan dan hijgen, snel ademhalen, zoeken schaduw op, proberen in elkaars schaduw te staan en worden sloom. Experts noemen vooral schaduw en voldoende water als belangrijke maatregelen om hittestress tegen te gaan.
Zonder heftige wind en sterk vriezen is het voor deze dieren geen probleem. Paarden/ pony's die een laag sneeuw op hun rug hebben ervaren dan ook geen problemen, de sneeuw werkt zelfs isolerend.
Agressie is niet rasgebonden. Een ram pakt soortgenoten uit zijn eigen kudde nog harder aan dan vreemden. Het is een vorm van machtsvertoon. Wanneer je een ram die aan de top van de pikorde staat uit de groep haalt, ontstaat er een nieuwe pikorde met een nieuwe baas.
Schapen hebben een dik pak wol waar ze geregeld van ontdaan worden. Zo hebben de dieren het in de zomer niet te warm. Schapen scheren gebeurt vaak maar 1 keer per jaar.
Schapen zijn kuddedieren, hou ze daarom altijd in groepen van minimaal vier of meer dieren. Een schaap alleen voelt zich onveilig en vereenzaamt.
Ook schapen en geiten kunnen goed tegen koude temperaturen, op voorwaarde – alweer – dat ze op een droge plek kunnen schuilen. Tegen regen en wind kunnen ze immers minder goed dan tegen koude temperaturen.
Schapen zijn sociale dieren en kunnen in principe in elke omgeving leven. Ze verblijven graag in de wei. Belangrijk voor de verzorging van schapen zijn onderdak, vacht, mest, klauwen en de voeding.
Schapen eten ruwvoer, dat wil zeggen gras en hooi. Pas op dat er geen Jacobskruiskruid in het hooi zit, dit is giftig. Ook lusten ze wat blaadjes en twijgjes, maar let wel op dat u ze, bijvoorbeeld met snoeiafval, geen giftige planten zoals bijvoorbeeld Taxus voert, dat kan dodelijk zijn.
Voordat je met schapen begint: bedenk dat een schaap wel 15 tot 20 jaar oud kan worden. Als je schapen gaat houden, heb je wel enige kennis nodig om ziekten te voorkomen.
Globaal moet men er rekening mee houden dat per dag 1,5 kg droge stof aan ruwvoer per schaap nodig is, ofwel 45 – 50 kg droge stof per maand. Op basis van het aantal schapen en de lengte van de “stalperiode” kan men berekenen hoeveel ruwvoer er minstens nodig is.
Daar is onderzoek naar gedaan, en dieren hebben inderdaad degelijk last van het weer: Koeien in een weide zonder schaduw is pure dierenmishandeling op een warme zomerdag. Net zo goed als paarden die dagenlang in de regen en de kou met de benen in de modder zonder beschutting moeten doorbrengen.
Er is geen maximum aantal dieren dat u als particulier mag houden.
Schapen mogen alle groenten eten behalve broccoli, bloemkool, kool, spruitjes, boerenkool, koolrabi, rapen, koolraap, radijs, mosterd, waterkers, andijvie, rucola, spinazie, selderij, komkommers, aubergines, paprika's, tomaten, uien, knoflook, prei, bieslook, sjalotten, gember, mierikswortel, rabarber, venkel, ...
Het allerbelangrijkste wat je moet weten over schapen is dat schapen echte kuddedieren zijn. Je mag ze dus nooit alleen houden. Een schaap alleen voelt zich namelijk onveilig en zal snel vereenzamen. Daarnaast hebben schapen ook een grote weide en een stal nodig om comfortabel te kunnen leven.