Als je een iPhone gevonden hebt, dan kan je altijd de simkaart controleren. Op een simkaart staat een nummer en je weet ook meteen bij welke provider de simkaart hoort. Door dit nummer op de simkaart door te bellen naar de provider, kan er contact opgenomen worden met de rechtmatige eigenaar.
Hoewel de Zoek mijn-functie op een iPhone is ontworpen om gebruikers te helpen de locatie van een apparaat te lokaliseren of te volgen, kunt u deze ook gebruiken om een gevonden iPhone probleemloos te ontgrendelen.
Als je je toegangscode niet meer weet, moet je de iPhone met behulp van een computer in de herstelmodus zetten. In de herstelmodus kun je de iPhone wissen, waarna je deze opnieuw kunt configureren. Nadat je de iPhone hebt gewist, kun je je gegevens en instellingen herstellen vanaf een reservekopie.
'Zoek mijn' is een standaard app die op elke Apple telefoon staat. Het is een samenvoeging van de oudere apps 'Zoek mijn iPhone' en 'Zoek mijn vrienden'. Met deze app traceer kun je met gps je eigen iPhone locatie traceren, maar ook zien waar iemand anders is.
De iPhone traceren van iemand anders is mogelijk maar ingewikkeld. Hiervoor heb je namelijk speciale software nodig. Die software staat geïnstalleerd op de iPhone van de bewuste persoon. Sommige bedrijven verkopen iPhones met vooraf geïnstalleerde spy-software.
Opgepast: Israëlische spyware kan iPhones met nieuwste iOS-versie kraken. Dat meldt Citizen Lab. De internetwaakhond van de University of Toronto onderzocht de besmette iPhone 12 Pro van een Bahreinse mensenrechtenactivist. Hieruit blijkt dat het toestel medio februari van dit jaar stiekem te zijn besmet met Pegasus.
De dief heeft toegang tot het iPhone-controlecentrum als het niet als verloren is gemarkeerd, en via het controlecentrum kunt u foto's en video's maken en wifi inschakelen, zoals het openen van sloten of het sluiten van huiscamera's, u bespioneren en zelfs een gemakkelijke inbraak.
Gestolen iPhone traceren via imei
Je vindt het IMEI-nummer op de iPhone zelf bij 'Instellingen>Algemeen>Info' en in het simkaarthoudertje van de iPhone. Als je je iPhone niet in handen hebt, is dat nummer ook nog te vinden. Je kunt het terugvinden op een sticker op de oorspronkelijke verpakking.
Toetst iemand zes keer de verkeerde code in, dan wordt het iOS-apparaat één minuut vergrendeld – alleen het alarmnummer kan nog gebeld worden. Is de zevende poging weer fout, dan duurt de blokkering vijf minuten. Na de achtste fout is de wachttijd een kwartier, na de negende een uur.
Gevonden telefoon gaat niet aan
Naast een bericht op sociale media, kun je het toestel inleveren bij personeel indien je het toestel in een winkel of restaurant gevonden hebt. Lag de telefoon op straat? Lever het apparaat dan in bij de gemeente of meld het aan bij websites als Verloren of gevonden en iLost.
Android: Houd bij een Android-toestel de aan/uit-knop ingedrukt en selecteer 'noodgeval'. Als dit is ingesteld door de eigenaar, vind je hier de noodcontacten. Je kunt vervolgens de familieleden of vrienden van de eigenaar inlichten over de gevonden telefoon.
Vanaf iOS 15 blijf je de locatie dus ook zien nadat je de iPhone gewist hebt. Bovendien is de iPhone nog steeds naar jou herleidbaar. Probeert een dief je iPhone te verkopen, dan krijgt de potentiële koper op het Hallo-scherm te zien dat het apparaat van jou is en hij kan worden getraceerd.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Op afstand een telefoon hacken kan dus niet zomaar. Er is een zeer gedegen kennis nodig om nog steeds een telefoon te hacken op afstand. Een hacker inhuren betekend meestal dat deze gewoon mSpy installeert en doet alsof hij toegang heeft gekregen tot de telefoon doormiddel van zijn werkzaamheden.
Ja, jouw telefoon kan, net als alle andere software, ook gehackt worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren via een phishingaanval, kwaadaardige app of geïnfecteerde USB-kabel. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van hoe dat gebeurt en hoe je het kunt voorkomen.
Geconcludeerd kan worden dat opsporingsambtenaren bevoegd zijn om in beslag genomen voorwerpen te onderzoeken. Om toegang te krijgen tot de smartphone moet deze vaak worden ontgrendeld. De vraag of een verdachte gedwongen kan worden om de smartphone te ontgrendelen hangt samen met het nemo tenetur-beginsel.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Ten slotte kan de politie (of het NFI) telefoons soms 'kraken'. Soms is dit heel eenvoudig, door de toegangscode te raden. In andere gevallen worden bepaalde kwetsbaarheden in de software van de telefoon gebruikt om de versleuteling uit te schakelen.
Als u iCloud.com/find gebruikt, kunt u de locatie van uw apparaat niet zien als het is uitgeschakeld, de batterij leeg is of er meer dan 24 uur zijn verstreken sinds de laatste locatie naar Apple is gestuurd.