In vochtige ruimten zoals badkamer en keuken zijn geaarde stopcontacten verplicht. Er bestaan ook dubbelgeïsoleerde toestellen, die dankzij een extra geïsoleerd omhulsel bij defecten niet onder stroom komen te staan. De stekkers van deze apparatuur passen in geaarde en niet-geaarde stopcontacten.
Doordat een geaard stopcontact voorzien is van een aarde, is deze over het algemeen een stuk veiliger dan een niet-geaarde wandcontactdoos. Een geaard stopcontact wordt vaak gebruikt voor apparaten die een verhoogde kans op kortsluiting hebben. Denk hierbij aan computer en televisie.
De aardleiding zorgt er namelijk voor dat de elektriciteit via de aarde wegvloeit. Belangrijk is het te weten dat de huiseigenaar zelf verantwoordelijk is voor een deugdelijke installatie. Geaard of niet? Geaarde stopcontacten zijn verplicht in onder meer de badkamer en keuken.
Vanaf 1996 is het verplicht om alle wandcontactdozen/ stopcontacten bij renovatie of nieuwbouw te voorzien van randaarde. Ook moet de groepenverdeler / groepenkast voorzien zijn van een aardlekschakelaar.
Bij een ongeaarde aansluiting kan de metalen buitenkant van de koelkast verbonden zijn met een fase zonder dat dan de aardlekschakelaar uit slaat. Zodra jij deze buitenkant aanraakt, dan ontstaat er mogelijk een lekstroom door je lichaam heen en slaat de aardlek als het goed gaat alsnog uit.
Geaard stopcontact: Zorg ervoor dat jouw airco wordt aangesloten op een geaard stopcontact om mogelijke elektrische schokken of kortsluiting te voorkomen. Dit is vooral belangrijk voor mobiele airco's die op een standaard stopcontact worden aangesloten.
Hierdoor is het niet mogelijk dat een elektrisch apparaat of elektrische installatie onder spanning komt te staan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door blikseminslag of kortsluiting. Bij een niet-geaard stopcontact kan dit resulteren in een stroomschok.
Apparaten met een metalen behuizing of metalen omkasting bevatten als het goed is een geaarde stekker. De behuizing van deze elektrische machines is geaard.
Houd er echter wel rekening mee dat geaarde stekkers niet werken op een ongeaard stopcontact, dat past niet. Het vervangen van niet geaarde stopcontacten is voor een elektricien een routineklus. Niet zelden is de aarding al aanwezig, maar moet deze enkel nog worden aangesloten.
16 x 230V = 3680 Watt. Vaak wordt geadviseerd enkel een app aan te sluiten tot max 3000W.
Het is de bedoeling dat je de aardedraad aansluit wanneer je armatuur een geel-groene draad heeft en wanneer er geel-groene bedrading in de centraal doos zit. Deze is meestal aangesloten in het midden van de kroonsteen.
Je kunt een geaarde stekkerdoos eenvoudig herkennen aan de geaarde stopcontacten. Deze stopcontacten hebben namelijk naast de twee openingen voor de stekker, één of twee extra pennetjes aan de rand. Deze pennetjes zijn bedoeld voor de aarding.
Aarding van elektrische apparaten
Elektrische toestellen worden geaard doormiddel van een aardedraad. De geelgroene aardedraad bevind zich naast de bruine en de blauwe draad in de aansluitkabel van het apparaat. De aansluitkabel wordt in de wancontactdozen geplaatst zodat het apparaat met stroom gevoed wordt.
Metalen onderdelen die enkel met kunststof in aanraking komen hoeven niet geaard te worden. Dit omdat kunststof niet herleidbaar is. Een metalen doucheput in een kunststof douchebak of de kunststof leidingen in een badkamer zijn voorbeelden van onderdelen die niet geaard hoeven te worden.
Wat zijn de gevolgen van niet goed geaard zijn.
Je overdag zit te dag dromen. Erge vermoeidheid. Slecht of licht slapen waardoor het lichaam s 'nachts niet goed kan herstellen. Snurken of apneu waardoor je niet goed kan uit rusten en het alleen maar erger wordt.
Het verschil in energie en levensvreugde
Mensen die niet goed geaard zijn, hebben het gevoel dat ze niet toekomen aan wat zij zelf werkelijk belangrijk vinden. Ze zijn niet stabiel. Ze zijn vaak omgevingsgericht en schuiven dikwijls hun eigen verlangens aan de kant.
Bij badkamers kun je het beste vrijwel alle vaste metalen onderdelen aarden. In de badkamer zit een Centraal Aardpunt, ook wel het CAP genoemd. Dit is meestal een inbouwdoos waarvandaag een blanke 6 mm draad naar de meterkast loopt waar hij aangesloten is op het aardblok.
Niet-geraad stopcontact
Is er naast de blauwe en bruine draad ook nog een geelgroene draad aanwezig? Dan is er sprake van een geaard stopcontact. Deze geelgroene draad is de aarde. Om te zien of jouw stopcontact al geaard is, hoef je de wandcontactdoos niet eerst helemaal van de muur te halen.
Het verschil tussen een geaard en niet-geaard stopcontact zit hem in slechts één draadje. Naast de blauwe en bruine draad heeft een geaarde wandcontactdoos namelijk ook een geelgroene draad. Deze draad staat in de volksmond ook wel bekend als aardedraad.
De aarding is een metalen geleider die alle elektrische toestellen verbindt en lekstromen afleidt naar de aarde rond de woning. Het is een essentieel onderdeel van elke installatie. Want de aarding voorkomt elektrocuties. Bij een isolatiefout zal een differentieelschakelaar de stroom automatisch uitschakelen.
Voor airco's tot 3,5kW is geen aparte groep nodig, wel dient er rekeking gehouden te worden dat er verder geen zware apparaten (zoals bijv. vaatwasser, oven, droger ed.) op die groep zijn aangesloten. Voor zwaardere airco's, vanaf 3,5kW dient deze op een aparte groep te worden aangesloten.
Split airco's zijn altijd klasse I apparatuur, moet altijd geaard aangesloten worden.
Hoeveel binnenunits kan je aansluiten op 1 buitenunit? Dit is afhankelijk van het gekozen merk. Bij sommige merken is het mogelijk om 4 of 5 binnenunits te koppelen aan één buitenunit, terwijl je bij andere airco merken wel tot 9 binnenunits kan plaatsen.