Kangoeroes kunnen maandenlang leven zonder te drinken.
De absolute kampioen van het overleven is het beerdiertje.
De olifant is het allergrootste landdier op aarde en al heeft hij met zijn logge lichaam een vrij beperkt oppervlak, toch verliest hij grote hoeveelheden vocht door verdamping, onder meer omdat hij vaak in warme en droge gebieden leeft. Een olifant kan meer dan 200 liter water per dag drinken.
Water. Net als elk dier hebben jonge kangoeroes water nodig. In het begin hebben ze voldoende aan het water uit de melk.
Kangoeroes kunnen maandenlang leven zonder te drinken. De bergkangoeroes sparen water door op het heetst van de dag in holen te schuilen. Deze holen zitten onder granietblokken en het wordt daar nooit warmer dan 32 graden.
De dingo en wigstaartarend zijn de natuurlijke vijanden van de kangoeroe. Maar ook mensen zijn een vijand van de kangoeroe. In de afgelopen 30 jaar zijn er meer dan 90 miljoen kangoeroes door mensen afgeschoten. De dieren worden bejaagd voor hun huid en vlees.
Zeesterren hebben normaal gesproken vijf armen. Toch zie je ze wel eens met minder armen rondkruipen. Meestal is er dan één afgebroken, die later gewoon weer aangroeit.
Zonder eten door het leven gaan, het is geen organisme gegeven, maar de Afrikaanse teek komt een heel eind: de diertjes hielden het tot wel acht jaar vol zonder voedsel. Entomoloog Julian Shepherd van de Binghamton University in New York observeerde een aantal Argas brumpti zoals de dieren offcieel heten, in zijn lab.
Ze eten gras, bladeren, struiken en fruit. Om genoeg voedsel binnen te krijgen, moeten de olifanten zo'n 160 kilo voedsel per dag eten! Naast het eten van voedsel moet een olifant ook heel veel drinken. Een olifant drinkt tussen de 70 en 160 liter water per dag!
Tardigrade (beerdiertje)
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Van alle moederdieren is de Afrikaanse olifant het langst drachtig: maar liefst 22 maanden.
Welke dieren jagen op olifanten? Leeuwen, hyena's en krokodillen jagen op baby-olifantjes. Volwassen olifanten hebben maar weinig natuurlijke vijanden, maar het komt weleens voor dat hongerige leeuwen, als ze echt wanhopig zijn, op olifanten jagen.
De blauwe vinvis is het grootste dier ter wereld. Een volwassen mannetje weegt bijna 170.000 kilo. Ter vergelijking: een volwassen mannetjesolifant weegt maximaal 7.000 kilo. Een pasgeboren blauwe vinvis is al 7,5 meter lang.
Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het langstlevende gewervelde landdier is de Galapagos reuzenschildpad (één van deze schildpadden wist een leeftijd van 177 jaar te bereiken).
Je wordt elke moment in je leven iets ouder. Voor de kwal Turritopsis dohrnii is dit een beetje anders. Als deze kwal bijna doodgaat, draait hij gewoon de klok om en wordt hij weer jonger.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven.
Octopus betekent letterlijk 'acht voet' en één ding hebben al die soorten dan ook gemeen: ze hebben allemaal 8 armen of tentakels.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Volgens de wetenschappers beschikken kangoeroes over meer cognitieve kennis dan eerder al door andere wetenschappers is vastgesteld. ,,Kangoeroes vertonen inderdaad een vergelijkbaar gedragspatroon als honden, paarden en zelfs geiten die een gelijkaardige test hebben afgelegd.”
Wel kan je hen min of meer tam maken, afhankelijk van het temperament van het individu en van de manier van opgroeien.
Zo mag het vlees alleen worden verkocht mits de dieren zijn gedood door een schot in hun hoofd, waardoor de op andere plekken geraakte – vaak nog levende- dieren worden achtergelaten.
Sommige vrouwtjes hebben geen mannetje nodig om nageslacht voort te brengen. Dat is het geval bij watervlooien en sommige raderdiertjes, wandelende takken en gekko's. Bij deze soorten ontwikkelt een onbevrucht eitje zich tot een levend jong.