Een veelvoorkomend symptoom van incorrect aangemeten brillenglazen is dat het zicht wazig blijft, ook met de bril op. Dit zorgt voor vermoeide ogen omdat het visuele systeem een stuk harder moet werken om helder te kunnen zien.
Dien je klacht allereerst in bij je opticien. Ben je ontevreden over de reactie, leg dan de klacht voor bij de Geschillencommissie Optiek. De opticien moet dan wel aangesloten zijn bij de NUVO of geregistreerd bij de Geschillencommissie.
Het dragen van een oude bril, oftewel een inmiddels verkeerde sterkte kan klachten veroorzaken zoals discomfort, hoofdpijn en/of wazig zicht. Het is echter niet zo dat het dragen van een verkeerde sterkte schadelijk is voor de ogen.
De gewenningsperiode
Voor sommige mensen is een paar dagen genoeg om aan een nieuwe bril te wennen, terwijl anderen daar wel twee weken voor nodig hebben. Het is dus volkomen normaal wanneer u alleen de rand van het montuur van uw bril ziet als u hem voor de eerste keer opzet.
Hoe voelt hoofdpijn door een bril? Er is niet één soort hoofdpijn die je kan krijgen door een bril. Dit ligt wat gecompliceerder. Hoofdpijn rondom en achter je ogen kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je je ogen bovenmatig inspant, omdat je niet scherp ziet door een verkeerde sterkte bril.
Verkeerde brilsterkte
Iemand die bijziend is kan met deze glazen beter zien dan iemand zonder bril. Toch moet de ooglens zich daarbij extra inspannen om scherp te zien. Door de verkeerde sterkte in je bril kun je symptomen als hoofdpijn ervaren.
Neem een minder zware bril
Hoe zwaarder je bril is, hoe meer druk er ontstaat op de neus. Dit kan ervoor zorgen dat er erge rode vlekken op de neus door je bril ontstaan. Een zware bril kan zelfs voor vrij diepe deukjes en erg rode vlekken zorgen. Door te kiezen voor een lichtere bril zal je dit probleem verhelpen.
Plotseling wazig zien kan ontstaan door een netvliesloslating, een bloeding in het glasvocht of een afsluiting van een bloedvat in het oog (een oogader of een oogslagader). Inwendige oogontsteking > Ook bij een inwendige oogontsteking (uveïtis) kunt u wazig gaan zien.
Duizeligheid kan zeker door ogen of een nieuwe bril worden veroorzaakt, blijf er in ieder geval niet mee rond lopen. Ja, een nieuwe bril is wennen, maar na een paar dagen moet je er zeker geen last meer van hebben.
Wie voor het eerst een bril draagt moet vaak behoorlijk wennen. Ook bij een nieuwe sterkte of soort bril hebben de ogen én hersenen tijd nodig om zich aan te passen. En dat kan ongemak met zich meebrengen. Zoals hoofdpijn, misselijkheid of vermoeide ogen.
Een kloppend gevoel in het hoofd, een zeurende druk achter je ogen of 'gewoon' hoofdpijn. Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn, geen enkele aandoening komt zoveel voor. Maar wist je dat een bril vaak helpt om de klachten te verminderen of zelfs weg te nemen?
Bijziendheid uitgelegd
U heeft dan een correctie met een negatieve sterkte (min-sterkte) nodig om weer scherp te zien. Hoe bijziender u bent, hoe hoger die min-sterkte. Over het algemeen wordt gezegd dat u ernstig bijziend bent vanaf -6,00D (de 'D' staat voor diopter).
Optimaal aangemeten zijkanten mogen slechts een lichte druk achter het oor veroorzaken; deze wijst er op dat het gewicht van de bril niet volledig op de neus rust. Als de bril echter te strak zit "dwalen" de zijkanten af naar boven langs de zijkanten van het hoofd en glijdt het brilmontuur van de neus af.
Gemiddeld hebben je ogen 1 tot 3 weken de tijd nodig om aan je nieuwe bril te wennen. En dat geldt niet alleen voor de ogen. Ook het visuele centrum in de hersenen hebben even de tijd nodig. Om het gewenningsproces zo spoedig mogelijk te laten verlopen is het vooral belangrijk dat je de bril consistent draagt.
Bij een enkelvoudige bril moet je wennen aan het zicht van de afstand waarvoor de bril niet corrigeert. Een bril voor veraf (min-sterkte) verbetert het zicht in de verte, maar verslechtert waarschijnlijk het beeld op korte afstand. Na ongeveer een week neemt deze klacht af en zie je op alle afstanden weer scherp.
Aandoeningen van het gezichtsvermogen en vooral van de oogspieren kunnen ook aanleiding geven tot duizeligheid. Dit treedt bijvoorbeeld op bij het in gebruik nemen van een (nieuwe) bril of bij oogspierverlammingen.
Duur van de behandeling. Een brilafwijking kan tijdelijk zijn, maar meestal is deze permanent aanwezig. De brilsterkte kan in de loop van de tijd veranderen in sterkte. Deze kan af-, maar ook toenemen en/of omslaan (van plus naar min).
Wennen aan je multifocale bril
Draag je nieuwe bril de eerste weken zo veel mogelijk. Als je je bril vaak op- en afzet vertraagt dit het gewenningsproces. Probeer je oude bril niet meer te dragen. Telkens als je switcht tussen enkelvoudige en multifocale glazen moeten je ogen opnieuw wennen.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u opeens niet goed ziet. U ziet bijvoorbeeld opeens een donkere vlek of u mist een deel van uw beeld. Het kan komen door een beroerte of netvliesloslating in het oog. De huisarts onderzoekt waardoor het komt.
Veelgestelde vragen over wazig zien
Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals netvliesloslating in het oog, een glasvochtbloeding, een probleem aan de oogzenuw of een beroerte. Neem daarom altijd contact op met je huisarts waneer je plotseling wazig ziet.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Bril uitzoeken
Zorg ervoor dat de bovenste rand van het montuur de vorm van je wenkbrauwen volgt. Dat maakt dat de bril je natuurlijker staat. Ook is het belangrijk dat het frame meer dan de helft van je wenkbrauwen laat zien. Als de bril als het ware over je wenkbrauwen valt, kan dat een gek effect aan je ogen geven.
Het wel of niet dragen van een bril of lenzen zorgt er niet voor dat je ogen achteruit gaan. Dit is een fabeltje en is nergens op gebaseerd.
Je kunt je bril gemakkelijk aanpassen door het montuur met zachte, gelijkmatige druk te buigen. Het enige wat je moet doen is de brilpoten opwarmen door ze in warm water onder te dompelen. Maar wees voorzichtig: heet water kan de coating van de brillenglazen beschadigen.