Varkens worden snel te dik en dit kan leiden tot problemen met de gezondheid. Geef ze daarom niet teveel eten. Keukenafval en vleesproducten voeren heeft gezorgd voor uitbraken van klassieke en Afrikaanse varkenspest. Dit zijn ernstige ziektes waar geen behandeling voor mogelijk is.
Verboden. Voer absoluut geen vlees, zout en keukenafval aan varkens. Het voeren van vlees aan varkens is verboden vanwege het verspreiden van varkensziektes. Dus geef ook bijvoorbeeld geen boterham met een plakje worst erop.
Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden. Dat geldt ook voor allerlei zoetigheid.
De lijst met giftige planten voor varkens is best wel lang. Alle bolgewassen (tulp, narcis, sneeuwklokje, etcetera), rhododendron, Amerikaanse vogelkers, lupines, bremsoorten, kardinaalsmuts, hulst, taxus, robinia, laurierkers, skimmia, cyclaam.
Brood is voor varkens een echte dikmaker en kun je dus beter ook niet geven. Ook met fruit moet je oppassen: het mag, maar slechts af en toe en in kleine hoeveelheden. Groenten mogen ze wel eten.
Water is het belangrijkste voedingsmiddel voor varkens. Een varken drinkt meer dan twee keer zoveel als hij eet. Een zogende zeug bijvoorbeeld drinkt per dag gemiddeld meer dan 20 liter water. Een biggetje van 10 kilo drinkt wel 1 liter water per dag en een gespeende big van 30 kilo al zo'n 3 liter per dag.
Pasgeboren biggen zitten het liefst bij een temperatuur van +/-30°C (afhankelijk van roostertype), vleesvarkens leven best bij 17-23°C en zeugen bij een temperatuur om en nabij de 16-19°C. Kortom: het is te koud voor de varkens.
Deskundigen: gemengde boerderijen onwenselijk vanwege kans op gevaarlijk nieuw virus. Als het aan experts ligt worden kippen en varkens voortaan niet meer samen op één boerderij gehouden. Het gebeurt namelijk steeds vaker dat het vogelgriepvirus overslaat op zoogdieren.
Gillen van ellende
Maakt een varken hoge geluiden zoals piepen of gillen? Dan is er iets aan de hand. Eenzaamheid of angst voor de varkenshouder worden op deze manier luid verkondigd. Een vrolijk varken maakt juist typische blaffende geluiden, net zoals een hond.
Moslims en joden eten geen varkensvlees, omdat het in de Koran en Thora wordt verboden. Varkens zijn namelijk onrein, omdat ze kleine dieren eten.
Het varken is, net als de mens, een alleseter. Als hij niet aan het rusten is, gaat hij met zijn snuit op zoek naar eten. Varkens in de vrije natuur eten eigenlijk alles, zowel planten als vlees.
Biggetjes drinken net als kalfjes en geitjes melk bij hun moeder. Toch wordt er wel koeienmelk en geitenmelk verkocht maar geen varkensmelk. Dat komt omdat de biggen alle melk van hun moeder zelf opdrinken.
Een bejaarde Poolse boer die al een paar weken vermist was, is vermoedelijk opgegeten door zijn eigen varkens. Op zijn erf zijn alleen wat stukjes bot en schedel gevonden.
het varken, want het heeft wel gespleten hoeven, maar het herkauwt niet: het geldt als onrein. Het vlees van deze dieren mag u niet eten en hun kadavers niet aanraken: zij gelden als onrein' (Lev. 11:7-8; vgl. Deut.
In religieuze tradities zoals de islam en het jodendom, worden bepaalde diersoorten gecategoriseerd als ritueel onrein, vooral varkens en honden. Deze dieren mag je niet eten, je mag ze zelfs in principe niet kopen of verkopen.
Wat mag je NIET eten? Varkensvlees en vlees van vleesetende dieren. Het varken is een alleseter en daardoor een onrein dier in de ogen van moslims. Orthodoxe moslims zullen ook geen producten eten of gebruiken die afkomstig zijn van een varken (bijvoorbeeld varkensvet, gelatine of borstels van varkenshaar).
Vleesindustrie Uit inspectierapporten van de NVWA blijkt dat misstanden in slachthuizen ook in 2019 en 2020 nog geregeld voorkwamen. Het kan nog altijd gebeuren dat varkens voor hun slacht levend gekookt worden, omdat slachthuizen onvoldoende controleren of zij vlak daarvoor daadwerkelijk gedood zijn.
Varkens houden van rust en slapen een groot deel van de dag. Varkens die van jongs af binnen leven krijgen stress wanneer ze in een voor hen nieuwe buitenwereld zouden belanden. Een buitenleven hoeft dus niet per definitie prettiger voor een varken te zijn.
Varkens leven in een groep. Dus moeten ze met elkaar kunnen communiceren. Dat doen ze via lichaamstaal, maar ook met geluiden: de varkenstaal. Die bestaat uit tenminste twintig verschillende geluiden, variërend van ''knor'', ''knor, knor'', ''knor, knor, knor''' tot en met piepen en gillen..
Bijterij ontstaat vooral door verveling, onvoldoende stimulatie en frustratie. De kans op bijtgedrag neemt toe bij gefrustreerde varkens. Bijvoorbeeld wanneer het klimaat niet goed is, er teveel dieren in een kleine ruimte worden gehouden, er iets mis is met de voersamenstelling of wijze van voerverstrekking.
Varkens zijn namelijk dieren die een rangorde kennen en daarbij hoort vechten, hoe vervelend dat ook is. Wij kunnen daar niets aan veranderen. Zodra een varken uit zijn eigen groepje komt, bijvoorbeeld tijdens het inladen van de dieren, wordt dit zichtbaar in de vorm van vechten.
Koeien, ezels, alpaca's gaan over het algemeen goed. Paarden hebben een aangeboren afkeer van varkens. De meeste paarden zijn als de dood voor varkens, ook dit zal enige tijd en gewenning kosten. Hier geldt ook weer geef het de tijd en geef ze de kans.
Natuurlijke vijanden van wilde zwijnen zijn wolf, lynx en bruine beer. Ook de mens behoort tot zijn natuurlijke vijanden: er zijn van het wilde zwijn fossiele botten gevonden die bewerkt waren door de mens.
De dieren moeten altijd eerst worden bedwelmd met gebruik van een schietmasker (penschiettoestel). Daarna moet zo snel mogelijk de dodingsmethode volgen via een halssnede. Bij het doden moet het dier elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden worden bespaard.
Vleesvarkens worden na 6-8 maanden al geslacht en zeugen vaak al na 2 jaar, omdat ze dan economisch niet meer rendabel zijn. In het wild worden varkens echter makkelijk 10-15 jaar en zijn er gevallen bekend van 20-25 jaar.