Smoor het vuur niet te veel. Een heet vuur dat voldoende zuurstof krijgt, zorgt voor efficiënte verbranding en dus ook voor weinig roetaanslag. Gebruik het juiste soort hout. Hoe schoner en droger je hout is, hoe minder vies je kachelruitje wordt.
Ga in ieder geval de kachel niet smoren/dicht zetten want dan krijgt u veel aanslag op het glas van de kachel (en aan de binnenkant van het rookkanaal). Het kan ook zijn dat er onvoldoende trek in het rookkanaal zit of dat u vochtig hout gebruikt. Als het hout te vochtig is krijg je sowieso snel aanslag op het glas.
Kachelglas of glas haard schoonmaken met azijn
Meng een deel azijn met drie delen water in een plantenspuit. Spuit de oplossing op het glas. Poets het glas met keukenpapier. Droog af met keukenpapier.
Roetaanslag ontstaat bij het op temperatuur komen van de kachel. Je voorkomt dit door de kachel of haard direct goed heet te laten worden, en door kleine stukjes geschikt en droog brandhout te gebruiken. Dit verbetert ook direct de trek van het rookkanaal.
De ruit van een houtkachel kunt u het beste schoonmaken met ruitenreiniger. Ruitenreiniger kunt u verkrijgen bij uw haardenspeciaalzaak 't Stokertje. Andere methodes zijn het inwrijven van de ruit met bijv. vochtige keukenrol gedoopt in as.
Verwijder eerst het vuil van het glas met water en zeep. Zo voorkom je dat je met het vuil krasjes maakt in het glas. Spoel het glas na met heet water zodat de zeepresten oplossen en je het glas eenvoudig kan nadrogen met een droge doek. Je zult zien dat je zo de glasplaat eenvoudig en snel schoon krijgt.
Voeg een scheutje schoonmaakazijn of ammoniak toe aan het water om strepen te voorkomen. Dit ontvet het glas ook meteen. Gebruik daarentegen geen Spiritus, dit product kan namelijk een moeilijk weg te halen blauwe waas veroorzaken. Dreft is ook een goed alternatief om uw glazen binnendeur mooi streeploos te zemen.
Maak in een kom een mengsel van talkpoeder, een scheutje wasbenzine en wat vloeibaar (fijn)wasmiddel. Breng dit aan op de stof en laat dit volledig opdrogen. Vervolgens borstelt u het papje weg. Zo verdwijnt ook de roetaanslag.
Een afsluitklep wordt gebruikt om het rookkanaal te sluiten wanneer de haard niet aan staat of om het vuur te temperen. Vroeger werd een afsluitklep veel gebruikt omdat kachels en haarden niet goed te regelen waren. Als de open haard dan te hard brandde, werd met behulp van de afsluitklep de trek verminderd.
Doe de kacheldeur dicht en open meteen de luchtschuif. Met de schuif regelt u de verbranding (en dus de temperatuur) in de kachel. Laat de kachel ongeveer 20 à 30 minuten goed doorbranden zodat er een flink vuur, een gloeiende massa en turbulentie (luchtstroming) ontstaat.
Kachelruit schoonmaken
Ten eerste adviseren wij bij Warmtestore u om de ruit één keer per week schoon te maken. Want bij regelmatig onderhoud, wordt deze ook minder vies. Dit zorgt ervoor in de meeste gevallen dat u met een vochtige doek al ver komt.
De naam zegt het al, de Zwitserse stookmethode is een manier waarbij de houtkachel van boven naar beneden wordt aangestoken. Dit is eigenlijk omgekeerd houtstoken. De meeste mensen steken hun kachel van onderen aan, terwijl het bij deze methode juist de bedoeling is dat je het vuur van boven aansteekt.
Asla legen
De aslade moet je regelmatig legen, want met een volle asla functioneert de kachel niet optimaal. As in de stookruimte kan gewoon blijven liggen. Niet alleen brandt een kachel fijner wanneer er een laagje as in ligt, ook liggen er vaak nog stukjes houtskool tussen.
Maak uw douchewand schoon met schoonmaakzijn
Schoonmaakazijn is een uitstekend en veilig middel om kalkaanslag te verwijderen. Meng 1 deel azijn met 1 deel water. Het is handig om dit in een plantenspuit/spuitflacon te doen en daarmee het glas in te spuiten. Na 30 minuten kunt u het afnemen.
Als u de kachel voor het eerst brandt dient u deze rustig te branden, zodat de lak kan inbranden. Bij het eerste gebruik van uw houtkachel kan er door het inbranden van de lak tijdelijke stank en lichte rookontwikkeling ontstaan. Deze gaat vanzelf over nadat u de kachel voor het eerst heeft gebrand.
Neem een vochtige prop keukenpapier en doop deze in de as op de bodem van je kachel. Wrijf met de prop met as over je kachelruit tot alle roetdeeltjes zijn losgekomen. Loop de ruit tot slot nog even na met een stuk schoon keukenpapier.
De meeste houtkachels geven in meer of mindere mate stralingswarmte af. Stralingswarmte is warmte die de lucht en vlakken (en koude lichamen) rond de kachel snel opwarmt. Kenmerkend voor straalkachels is dat de kachel zelf heel warm wordt en dus niet in de buurt van brandbare muren of meubels kan staan.
Hoeveel bochten (verslepingen) mogen in een kanaal komen? Wij adviseren zo weinig mogelijk bochten aan te brengen, en indien noodzakelijk dit te beperken tot 15° en maximaal 30° bochten. Scherpe bochten geven extra weerstand en belemmeren het schoorsteenvegen.
Als u alcohol verdunt met lauw water en dit met een nevelspuit tegen het plafond en wanden opspuit zal het roet van zelf op gaan lossen en kunt u dit verwijderen met een spons. Echter zult u dit meerdere malen moeten herhalen om een schoon eindresultaat te krijgen.
Als u alcohol verdunt met lauw water en dit met een nevelspuit tegen het plafond en wanden opspuit zal het roet van zelf op gaan lossen en kunt u dit verwijderen met een spons. Echter zult u dit meerdere malen moeten herhalen om een schoon eindresultaat te krijgen.
Zolang het roet nat is, bestaat er geen risico op ontbranding. Naarmate de temperatuur van het rookgas stijgt, droogt het smerende roet en wordt het harde of glanzende roet geproduceerd. Alleen nu is het condensaatmengsel van teer, pek en koolwaterstof ontvlambaar.
Azijn: een wondermiddel
Streeploze ramen verkrijgen na het poetsen, is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het geheim? Een scheutje azijn toevoegen aan je emmer lauw water. Je hebt achteraf gegarandeerd geen strepen als je hiermee je ramen zeemt.
Allesreinigers zijn geschikt om harde oppervlakken schoon te maken. Glas, gelakt hout, tegels en zeil bijvoorbeeld.
Glascorrosie is niet meer te verwijderen, maar gelukkig wel te voorkomen. Glascorrosie ontstaat gelukkig niet bij elk type glas. Let er bij de aanschaf van servies dus even op of het glas vaatwasserbestendig is. Zo niet, dan kan je die glazen beter met de hand afwassen.