Denk aan het weer, vogelpoep, ronddwarrelend zand en stof, of andere aanslag. Daarom is het aan te raden in ieder geval elke 6 tot 8 weken de ramen buitenshuis schoon te maken. Binnenshuis voldoet eens in de twee tot vier maanden voor de meeste huishoudens.
Gebruik gewoon warm schoon water om uw ramen te wassen zonder strepen. Strepen op uw ramen ontstaan meestal door een teveel aan schoonmaakmiddel in uw water. Gebruik een scheutje ammoniak als uw ramen vet zijn. Voor heldere ramen kunt een scheutje glansmiddel voor de vaatwas aan uw water toevoegen.
Als richtlijn kun je aanhouden dat de glazenwasser ongeveer eens per 6 weken langskomt. In de zomer kan dat dus iets vaker zijn en in de winter wat minder.
Je kunt, als je ja ramen langer schoon wilt houden, ook autoshampoo gebruiken. Het vormt een laagje op je ruiten waardoor de regen er niet op blijft 'plakken'. Je ramen zemen met een scheut natuurazijn in het water zorgt ook voor superschone, streeploze ramen.
Erg vervuilde ramen borstel je best eerst af met een zachte borstel. Zo hoef je niet telkens schoon water te nemen en gaat het karweitje veel sneller. Lap de ramen altijd op een grijze dag (dus best geen zon). Vul je emmer met lauw zacht water en een geutje azijn en spons hier de ramen mee af.
Het vuil op het glas kan lastig schoon te krijgen zijn, vooral bij langdurig slecht onderhoud. Zand en stof worden er namelijk over een langere periode ingebrand. Het is dus van belang om er op tijd bij te zijn en de opgedroogde regendruppels met enige regelmaat te verwijderen door glasbewassing.
Wij adviseren om je kozijnen jaarlijks schoon te maken. Dit kun je doen met een sopje warm water en een zachte doek. Deze jaarlijkse schoonmaak is tevens een uitstekende gelegenheid om het kozijn te controleren. Eventuele zwakke plekken kun je direct bijwerken door ze te schuren en over te schilderen.
Osmosewater wordt door veel glazenwassers gebruikt en draagt bij aan streeploos schone ramen. Er is geen schoonmaakmiddel nodig en er is minder kans op verveelde druipers.
Wanneer het koude oppervlak van het glas in contact komt met de warme, vochtige lucht van uw binnenruimtes, ontstaat er waterdamp. Meestal is het binnen namelijk warmer dan buiten. Deze waterdamp zet zich af op de binnenkant van het glas. Dit noemen we condens.
Beste Davi de Bresser, Ja, ramen kunnen prima gewassen worden wanneer het regent. Het is een fabeltje dat dit niet zou kunnen. In België regent het vaak, dus dit zou slecht nieuws zijn voor glazenwassers. Regen heeft in de meeste gevallen geen effect op het eindresultaat.
Daarom is het aan te raden in ieder geval elke 6 tot 8 weken de ramen buitenshuis schoon te maken. Binnenshuis voldoet eens in de twee tot vier maanden voor de meeste huishoudens. Daar heb je vooral te maken met vette vingers, eventuele rookaanslag en spinnenwebjes.
Deuren schoonmaken: hoe vaak? Voor een optimale hygiëne zou je eigenlijk elke maand je deuren moeten reinigen. Nu zijn er waarschijnlijk weinig huishoudens waar dit gemiddelde gehaald wordt. Maar als je het goed aanpakt, lukt het ook om met een minder frequent onderhoud alles netjes te houden.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Glas. Op de verpakking van een allesreiniger staat vaak dat deze ook geschikt is om ramen en ander glaswerk mee schoon te maken. Toch kunt u dit beter niet doen, omdat allesreiniger zeep bevat. En zeep laat strepen achter op de ramen.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Dreft is een wondermiddel voor schone ramen. Je hoeft maar een klein beetje te gebruiken. Als je teveel Dreft gebruikt gaat het erg schuimen, en veel sop is niet handig met ramen wassen. Je hoeft maar een kleine beetje Dreft of een ander afwasmiddel aan het water toe te voegen.
Heet water is niet noodzakelijk. Hoewel dit vaak gedacht wordt, kun je je ramen ook gewoon met lauwwarm of zelfs koud water te wassen. Het effect zit het hem in het soort schoonmaakmiddel in het water. Strepen kun je vermijden door een beetje afwasmiddel of soda aan het water toe te voegen.
Azijn: een wondermiddel
Streeploze ramen verkrijgen na het poetsen, is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het geheim? Een scheutje azijn toevoegen aan je emmer lauw water. Je hebt achteraf gegarandeerd geen strepen als je hiermee je ramen zeemt.
Gebruik geen Glassex of glasreiniger om ramen mee te wassen. Dit is heel prettig om kleine spiegel of glasoppervlaktes mee schoon te maken maar voor de ramen is het niet zo handig. Glassex laat namelijk een beetje een vettig laagje achter waardoor het niet echt schoon wordt.
Ramen lappen met een ui
Voeg aan een emmer met water een paar druppels afwasmiddel toe en een ui die u in vieren snijdt. Hiermee is ramen lappen zeer effectief en streeploos. Let wel op dat u echt minimaal afwasmiddel gebruikt, want als het gaat schuimen veroorzaakt het juist strepen.
Hier hebben ze het dan wel over schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn wordt op heel veel plaatsen verkocht, zowel bij supermarkten, drogisterijen en winkels zoals de Action. Je voegt wat schoonmaakazijn toe aan het water waarmee je gaat ramen wassen. En het resultaat zou stukken beter zijn.
Hoe vaak moet je de woonkamer schoonmaken? Maak de woonkamer wekelijks schoon. Elke week ga je opruimen, afstoffen, stofzuigen en dweilen. Eens of twee keer per jaar was je de gordijnen en vitrage.
Wanneer je een lange tijd niet schoonmaakt, lucht of spoelt gaan de schimmels groeien. En dat kan schadelijk zijn voor je ademhaling en huid. (Zorg dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten, of de ventilator aanzet. Maak je wastafel en wc minstens eenmaal per week schoon.)