Geef geen kalk of beendermeel. Coniferen houden namelijk van een grond die licht zuur is. In het voorjaar kan je speciale coniferenmest gebruiken. Daarin zit alles wat ze nodig hebben (inclusief sporenelementen).
Een goede zuurgraad in de bodem is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen. AZ-Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van de moestuin, zodat coniferen beter groeien.
Het goede nieuws is dat coniferen die door aanhoudende droogte bruin geworden zijn in de meeste gevallen wel kunnen herstellen. Het liefst staan coniferen in een goed doorlatende grond die niet te nat, maar ook zeker niet te droog is. Echter is de Thuja bijvoorbeeld vrij gevoelig voor droogte.
Coniferen bemesten kunt u het beste doen met een speciale coniferen mest. Deze mest bevat de juiste voedingsstoffen voor uw coniferen, waaronder magnesium en bitterzout. Deze voedingsstoffen zorgen voor de mooie, groene kleur van de planten.
Voor een gezonde groei van solitaire coniferen en hagen van coniferen is het aan te raden coniferen te bemesten met speciale coniferenmest. Coniferen hebben voor een goede groei voldoende voedingsstoffen nodig, zoals magnesium en sporenelementen.
Wanneer er een tekort aan magnesium is ontstaan in de grond waarin de coniferenhaag staat, kunnen er bruine plekken in de haag ontstaan. Je herkent het magnesiumgebrek doordat de bruine plekken zich vooral onderin en in het midden van de plant bevinden.
Wanneer u ziet dat de conifeer bruin wordt, raden wij sterk af om de conifeer veel extra water te geven. De conifeer staat namelijk niet te droog, maar de luis zuigt het vocht uit de twijgen. Geeft u de conifeer toch veel extra water, is de kans groot dat u de haag verdrinkt.
De beste snoeitijd is mei/juni, en in september een tweede maal. Niet later snoeien dan september anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat. Houdt u van strakke hagen of heeft u een snelgroeiende conifeer? Dan kunt u gerust vaker snoeien.
Als je ervoor zorgt dat de coniferen in jouw tuin op de juiste manier verzorgd worden, kun je dus nog heel lang van hun stijlvolle voorkomen en de beschutting die ze bieden blijven genieten. Sommige coniferen kunnen namelijk wel meer dan duizend jaar oud worden.
Tuinturf is geschikt om de tuin op te hogen bij zuurminnende planten, zoals Heide, Hortensia, Rhododendrons en coniferen. Voor de aanplant is tuinturf niet geschikt hiervoor kunt u gebruiken: Vivimus voor zuurminnende planten.
De plant kunnen een klein deel van de voedingsstoffen uit regenwater halen, maar zeker bij droge periodes moet u de plant 2 of 3 keer per week water geven. Doe dit vooral in de eerst jaren, want wanneer ze zijn volgroeid hebben ze minder water nodig.
Dorre, grijsbruine plekken in een haag van Cupressocyparis leylandii kunnen een tamelijk onschuldige oorzaak hebben, zoals te drastische snoei. Ook magnesiumgebrek in de grond kan bij coniferen tot bruinverkleuring leiden.
De grond moet van goede kwaliteit zijn (niet uitgedroogd, maar ook zeker niet te nat). Coniferen houden van de zon; het liefst staan ze op een plek in de volle zon of in halfschaduw. Volledig in de schaduw kan de groei van uw conifeer belemmeren.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Ook als e pH van de bodem op het juiste peil is, is het verstandig om jaarlijks kalk te strooien. Door de omzetting van voedingstoffen (mineralisatie) in de bodem daalt de pH jaarlijks met ongeveer 0,1-0,2. Wanneer er jarenlang geen kalk gestrooid wordt zal de pH een laag niveau bereiken.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte.
Ga echter geen volledige waterplassen vormen, want dat is te veel van het goede. Dus, hoe kunt u een Conifeer water geven: • Tweemaal per week in een droge periode. Direct op de kluit water geven. Zorgen dat het water niet zijwaarts afstroomt, maak eventueel een klein kuiltje om de kluit.
Twee tot maximaal vier maal per jaar kunt u de zijkanten van coniferen scheren. Is het tijd om de groei in te perken dan kunt ook de top gaan snoeien.
Jaarlijks groeien beide soorten tussen de 40 en de 60 centimeter. Ze leveren dus vrij snel een hoge haag op, maar wie jaarrond privacy in zijn tuin wil, kan beter voor andere coniferen kiezen.
Coniferen worden één of twee keer per jaar gesnoeid: na de IJsheiligen, en eventueel nog een tweede keer in augustus of september. Als er later gesnoeid wordt herstelt de conifeer zich onvoldoende voordat de winter invalt. Wordt pas eind juni gesnoeid dan is één snoeibeurt voldoende.
Met snoeien houdt u uw conifeer goed in vorm en stimuleert u de groei van de takken, waardoor het een solide plant of haag zal worden. Nadat u een conifeer heeft geplant, kunt u het beste een jaar wachten tot de eerste snoeibeurt.
in april, en direct na de tweede snoeibeurt in augustus. Gebruik hiervoor altijd een coniferenmest, Ecostyle heeft een prima meststof die 100 % natuurlijk is "Coniferen AZ" deze meststof wordt snel opgenomen en bevat het voor een conifeer belangrijke sporenelement Magnesium.
Mits het niets vriest kunt u gelukkig coniferen planten wanneer u wilt. In het voorjaar, wanneer u weer vaker in de tuin werkt, op een bewolkte zomerdag, maar ook tijdens het winterklaar maken van de tuin en zelfs in de winter.
De conifeer is een snelgroeiende conifeer, hij groeit ongeveer 30 to 40 cm per jaar.