Regelmatig een back-up maken is belangrijk. Zo voorkom je dat foto's, video's en andere bestanden verloren gaan. Je kunt een back-up maken op een externe harde schijf of in de cloud. Bewaar een back-up bij voorkeur altijd op 2 plaatsen: in huis en buitenshuis.
We raden je aan om naast je originele gegevens steeds minimaal twee bijkomende back-ups van je data te bewaren. Afhankelijk van het aantal wijzigingen die er op je bestanden worden uitgevoerd en de belangrijkheid van je data, kan je het aantal back-ups opdrijven.
Cloud back-up is een automatisch proces
Een groot nadeel is dat het een tijdsintensief proces is. Bij cloud back-up wordt een back-up automatisch gemaakt, waardoor u zich wellicht minder bewust bent van het belang van een back-up en te makkelijk vertrouwt op technische middelen.
Je gebruikt een back-up om belangrijke gegevens zoals je administratie of scriptie te herstellen als deze door bijvoorbeeld een systeemfout verkeerd zijn opgeslagen of door een virus beschadigd zijn. Of als het apparaat waarop deze staan bijvoorbeeld kapot, verloren of gestolen is.
Een 3,5 inch-desktop harde schijf staat naast je computer en zorgt voor extra opslagruimte. Ook is het een goede manier om kopieën van belangrijke data te bewaren. Zet de schijf permanent naast de pc voor een automatische back-up of berg de schijf tussentijds ergens veilig op. Ze hebben een extra voeding nodig.
Een back-up is een reservekopie van bestanden, instellingen en programma's op een server of computer. Wanneer er iets mis gaat kan deze reservekopie geraadpleegd worden om bestanden, instellingen en programma's te herstellen naar de oude, danwel een nieuwe locatie.
Android back-up maken: zo werkt het
Regelmatig een back-up van je Android-toestel maken voorkomt dat je belangrijke gegevens kwijtraakt. Denk bijvoorbeeld aan je contacten, geïnstalleerde apps, opgeslagen wifi-netwerken en wachtwoorden en Gmail-instellingen.
Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]' en tik vervolgens op 'iCloud'. Tik op 'Beheer accountopslag' of op 'Beheer opslag' en vervolgens op 'Reservekopieën'. Tik op de naam van het apparaat waarvan u de reservekopie wilt verwijderen. Tik op 'Verwijder reservekopie' > 'Schakel uit en verwijder'.
Ruimte vrijmaken in de iCloud-reservekopie
Denk aan apps, foto's en video's. Als je niet ingrijpt, wordt deze reservekopie al snel te groot. Via de Instellingen-app > Algemeen > iPhone opslag, kun je de inhoud van de reservekopie bekijken en zien welke onderdelen de meeste capaciteit opeisen.
Alle gegevens op je apparaat die niet regelmatig worden gesynchroniseerd, worden opgeslagen in je iCloud-reservekopie. Als Reservekopie is ingeschakeld, maakt iCloud periodieke momentopnamen van deze gegevens om ervoor te zorgen dat ze gemakkelijk te herstellen zijn wanneer je een nieuw apparaat in gebruik neemt.
Tik in Instellingen op '[je naam]' > 'iCloud' > 'iCloud-reservekopie'. Schakel 'iCloud-reservekopie' in. iCloud maakt automatisch elke dag een reservekopie van je iPhone als deze is aangesloten op een stopcontact, is vergrendeld en is verbonden met een wifinetwerk.
Archivering vs.
Gearchiveerde gegevens zullen dus bewaard moeten worden zolang raadpleging nodig is. Dit mag alleen binnen de geldende bewaartermijnen. Back-ups mogen alleen worden bewaard zolang ze nodig zijn om gegevens bij een verstoring te kunnen herstellen.
Zorg dat u verbonden blijft met wifi en wacht tot de voortgangsbalk verschijnt en volloopt. Afhankelijk van de grootte van de reservekopie en de netwerksnelheid kan het een paar minuten tot een uur duren voordat de voortgangsbalk is volgelopen.
Tijdens de back-up is het gewoon mogelijk om je laptop of computer te gebruiken. De back-up kan wel 2 uur duren, afhankelijk van de hoeveelheid data die je over gaat zetten. Vergeet je externe media achteraf niet los te koppelen en te bewaren op een veilige plaats.
Een full back-up bevat alle data van de bestanden en mappen die u geselecteerd heeft. Omdat een full back-up alle bestanden en mappen opslaat, resulteert regelmatig full back-ups maken in een snellere en simpelere hersteloperatie.
Er zijn twee soorten back-ups: een bestandskopie en systeemkopie. Een bestandskopie kopieert alleen je bestanden. Een systeemkopie is een één-op-één kopie van de complete harde schijf van je computer. Wanneer er iets mis gaat kan deze kopie geraadpleegd worden om bestanden, instellingen en programma's te herstellen.
Waar moet je de back-up bewaren? Je kan de reservekopie die je maakt, op verschillende media bewaren. Een externe harde schijf is een goedkope oplossing. Zorg dat je voldoende opslagruimte voorziet, en dat je deze reserveschijf niet op dezelfde plek bewaart als je hoofdcomputer.
Open WhatsApp. Tik op Meer opties > Instellingen > Chats > Chat back-up > Back-up maken naar Google Drive. Selecteer een frequentie voor back-ups, behalve Nooit. Selecteer het Google-account waarnaar je de back-up van je chatgeschiedenis wilt maken.
Reservekopieën van uw computer
Materiaal van de iTunes Store en App Store of pdf's die rechtstreeks naar Apple Books zijn gedownload. Materiaal dat vanuit de Finder of vanuit iTunes is gesynchroniseerd, zoals geïmporteerde MP3's of cd's, video's, boeken en foto's.