Een witte tong kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen. Zo kan een witte laag op je tong komen door maagklachten, een ontsteking, de aanwezigheid van tumoren of een laesie (abnormale cellen of beschadiging van weefsels). Meestal is de oorzaak echter onschuldig.
De gemakkelijkste manier om een witte tong te behandelen, is met een tongschraper of een tongreiniger. Start zo ver mogelijk achteraan op de tong en haal de schraper voorzichtig naar voren. Herhaal dit enkele keren om alle bacteriën te verwijderen.
Dit is geen specifieke klacht maar het wijst op een verminderde weerstand of algemene lichamelijke conditie. Het komt ook voor bij mensen die veel roken en mensen met een slechte gebitsverzorging. Ook sommige medicijnen, zoals antibiotica, kunnen een wit beslag op de tong veroorzaken.
Een tong kan iets vertellen over je gezondheid. Als je je tong moet uitsteken bij de dokter, kan deze kijken naar tekenen van bijvoorbeeld bloedarmoede, spruw, vochttekort of nierproblemen. Maar niet alles is te zien aan de tong en soms heb je klachten, terwijl er niets te zien is.
Een wit gekleurde tong kan komen doordat u te weinig vitamine, mineralen of proteïnen binnenkrijgt of dat u last heeft van een hormoonstoornis. Ook kunt u last hebben van een witte aanslag op uw tong. Dit kan komen doordat u: Verkouden bent.
Een witte tong kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen. Zo kan een witte laag op je tong komen door maagklachten, een ontsteking, de aanwezigheid van tumoren of een laesie (abnormale cellen of beschadiging van weefsels). Meestal is de oorzaak echter onschuldig.
Hoe kom je weer aan een gezonde, roze tong? De beste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen. Leukoplakie komt vaak door te roken.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Ook kunt u de tong schoonmaken met een tandenborstel of tongschraper en lauw water. Als dit niet werkt, schrijft uw arts soms ureum-oplossing voor. Ureum verweekt het buitenste laagje van de uitsteeksels op de tong. U kunt de aanslag er dan makkelijker afschrapen of afborstelen met een tandenborstel.
Een gezonde tong is licht bobbelig (papillen) mooi egaal roze tot licht rood, zonder ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Als de schimmel groeit en slijmvliesafwijkingen geeft, wordt over candidose gesproken. Candidose van het mondslijmvlies is niet besmettelijk.
Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider? Dan kan uw arts miconazol-gel voor in de mond (orale gel) voorschrijven. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.
Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig. Daarnaast kijk je naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over blokkades in de organen die ermee verbonden zijn.
Natriumbicarbonaat, oftewel baking soda, is zuiveringszout dat zuren bindt en daarmee vieze geuren neutraliseert. Het voorkomt witte aanslag op de tong en zorgt voor een frisse adem.
Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Hoe houd je de tong en gezondheid in balans
Een goede mondhygiëne is de eerste stap naar een gezonde tong. Poets je tanden én je tong minstens tweemaal per dag. Bij voorkeur na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Maak gebruik van een tongschraper, superhandig hulpmiddeltje om je tong goed mee te reinigen.
Breng een klein beetje JuliBrite Tong Gel aan op de borstelhaartjes. De gel bevat ontsmettende enzymen waardoor tongbeslag losweekt en een schone tong sneller wordt bereikt.
Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
Maar soms heb je pech en krijg je een schimmelinfectie. Als het om een huidinfectie gaat, kan dit meestal niet veel kwaad. Maar soms dringt een schimmel het lichaam binnen en dan kan er een levensbedreigende infectie ontstaan.
Bij spruw krijgt je baby witte plekjes in de mond. Meestal zitten die tegen de wangen, op de tong en het gehemelte. De gist die de spruw geeft, zit dan ook op de billen. Bij borstvoeding laat je baby je tepel vaak los.
Wat is het? Spruw is een infectie van je mondslijmvlies met Candida albicans, een gistachtige schimmel. Candida albicans komt voor in je mond. Deze schimmel veroorzaakt meestal geen problemen.
Maar wanneer ze in grote hoeveelheden voorkomen, kunnen ze je mondflora zodanig verstoren dat je last krijgt van een slechte adem, een vieze tong en zelfs ontstoken keelamandelen. Een witte, gele, groene, bruine of zwarte tong is altijd een teken dat de natuurlijke balans in je mond is verstoord.
De aanslag wordt veroorzaakt door bacteriën. Zonder dat u het direct in de gaten heeft kunnen deze bacteriën de mondflora behoorlijk verstoren. Ze gedijen goed in een droge mond. Wanneer ze vermenigvuldigen komt er een zwavelverbinding vrij en die zorgt voor de gele aanslag en de slechte adem.
Tongbeslag ontstaat tussen de papillae filiformes, vooral op het dorsale deel van de tongrug. Het bestaat uit dode epitheelcellen, bacteriën en stoffen uit bloed, speeksel, secreet van de sulcus gingivalis en secreet van de nasofarynx.