Versleuteling tijdens de overdracht van e-mail maakt het moeilijker om e-mail te onderscheppen en te lezen. Universele versleuteling van e-mail tijdens de overdracht zou een grote stap voorwaarts zijn voor online veiligheid en privacy. Maar versleuteling maakt onderscheppen en meelezen niet onmogelijk.
Een hacker kan een hoop met toegang je e-mail doen. Ze kunnen je e-mailadres gebruiken om spam te sturen, je persoonlijke gegevens stelen en andere accounts die je gebruikt hacken. Ze kunnen daarnaast ook je inbox lezen om te zien wat je doet, wie je kent en wat je interesses zijn.
In de dagelijkse praktijk loopt e-mail vaak over onbeveiligde verbindingen. Dat maakt gewone (onbeveiligde, niet versleutelde) e-mail per definitie geen goed medium voor uitwisseling van gevoelige (persoons)gegevens. Bovendien is e-mail een bron van bedreigingen, zoals malware en phishing.
Versleuteling beveiligt je e-mails door de inhoud onleesbaar te maken terwijl ze van de oorsprong naar de bestemming gaan, dus zelfs als iemand je berichten onderschept, kan die persoon ze niet lezen.
Gmail. Op de server van Gmail worden e-mails niet standaard versleuteld. Dat houdt in dat ze ook zichtbaar zijn voor Google, niet alleen voor de verzender en de ontvanger. Gmail biedt S/MIME door middel van een aanpassing in de instellingen: hiervoor moet dit zowel door de verzender als de ontvanger zijn ingeschakeld.
De top van veilige en versleutelde e-maildiensten zijn: ProtonMail. Mailfence. Tutanota.
E-mail beschikt standaard niet over een goede beveiliging. Hierdoor is het voor cybercriminelen eenvoudig om een bestaand e-mailadres te vervalsen.” Bijvoorbeeld het e-mailadres van iemand waar je regelmatig zaken mee doet. Criminelen gebruiken illegale tools om de header van een e-mail aan te passen.
Maak gebruik van de vertrouwelijke modus van Gmail of de versleuteling van Outlook. Versleutel de vertrouwelijke bijlage met een wachtwoord en stuur het wachtwoord via een andere methode die wel end-to-end versleuteld is. Maak gebruik van een beveiligde e-mailprovider zoals Proton Mail.
Berichten die je niet herkent zijn een teken dat een hacker toegang tot je account zou kunnen hebben. Als uw contactpersonen melden dat ze spam ontvangen van jouw e-mailadres, is dat een rode vlag die aangeeft dat je e-mail mogelijk is gehackt en dat je gegevens in gevaar zijn.
Een onbetrouwbare mail is niet gevaarlijk als u geen bijlagen opent of op linkjes klinkt. Een verkeerde bijlage kan een virus bevatten en achter een link kan een phishingpagina schuilgaan. Daar zit het gevaar. Lees een mail rustig door om hem te beoordelen.
Er bestaat een website waarmee je een e-mailadres op echtheid kunt controleren: Open de website e-mail checker. Vul het e-mailadres in de balk. Klik op Check om het e-mailadres op echtheid te testen.
Check hier of je gehackt bent
Vermoed je dat je bent gehackt, maar weet je het niet zeker? De politie heeft een controlefunctie op hun site staan, waardoor je zelf kunt checken of jouw e-mailadres of andere inloggegevens in criminele handen zijn gevallen.
Controleren op verdachte accountactiviteit
Als u deze e-mail heeft ontvangen, raden we u aan uw recente activiteit te controleren: Ga naar uw Google-account. Klik in het linkernavigatievenster op Beveiliging. Klik in het venster Recente beveiligingsgebeurtenissen op Beveiligingsgebeurtenissen controleren.
Een privémailbericht zal naar zijn aard privégegevens van de afzender (of een derde) bevatten, en die doorsturen kan dan een verwerking van persoonsgegevens opleveren. En dat mag alleen met toestemming, of bij een dringende noodzaak die zwaarder weegt dan de privacy van de betrokken persoon.
Ja, het DMARC-protocol (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance) is een extra controle op onze mailservers. Met die beschermlaag weet je zeker dat een e-mail van @ziggo.nl ook écht van @ziggo.nl komt.
Emailservices als Hotmail en Gmail zijn niet per defenitie onveilig. "Als je bijvoorbeeld tweestapsverificatie gebruikt, is het al aanzienlijk veiliger", zegt RTL-techjournalist Harm Teunis. "Het is de vraag of artsen op de hoogte zijn van die beveiligingsmogelijkheden.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Kan ik voor twee verschillende personen hetzelfde e-mailadres gebruiken? Ja.
Wat privacy betreft: de inhoud van je mail van Gmail wordt geanalyseerd om je op basis hiervan geschikte advertenties aan te bieden. Bij Outlook gebeurt dit niet (zegt Microsoft). De mail van Gmail en Outlook wordt niet gecodeerd verzonden, dus iedereen zou deze kunnen onderscheppen.
Zorg voor een vriendelijke inleiding en start je bericht nooit met 'ik'. Houd de e-mail kort en ben zo concreet mogelijk. Een slimme lay-out helpt je daarbij. Gebruik geen afkortingen van vaste uitdrukkingen zoals MVG (met vriendelijke groeten) of gr (groeten).
Berichten met algemene en vage aanspreektitels, of alleen uw e-mailadres als aanspreking, kunt u beter wantrouwen. Ook taalfouten of een vreemde taal kunnen wijzen op een verdacht bericht. U kunt zelf verdachte berichten markeren als Spam of Junk en zo anderen waarschuwen.
De kans is groot dat je e-mailadres terecht is gekomen op een lijst met e-mail adressen die door verschillende spammers wordt gebruikt. Dat verklaart waarom je er steeds meer krijgt. Ze gebruiken allemaal dezelfde lijsten. Net daarom blijf je ook deze berichten krijgen, ook al heb je een aantal afzenders geblokkeerd.