Na het verwijderen van een teek is het zaak om te controleren dat je de teek er in zijn geheel uit hebt gedraaid. Zoek naar de kop, de monddelen en de poten aan het lichaam om zeker te weten dat je de hele teek hebt verwijderd en er geen lichaamsdelen zijn achtergebleven.
Ga naar de huisarts als u één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet: Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen. Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
Er ligt een zwart puntje (van één tot drie millimeter) op je huid. Na een aantal dagen ontstaat er een rood vlekje (van één tot twee centimeter) om dit puntje heen. Er kan ook een bultje ontstaan op de plek van de beet.
Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi en de ziekte van Lyme overdragen.
Een paar dagen tot weken na de teek kun je je ziek voelen. Je kunt deze klachten hebben: koorts, hoofdpijn, spierpijn, pijn in je gewrichten en moeheid.
In het kort
Bel de huisarts in deze situaties: als het niet lukt de teek weg te halen. als de teek misschien langer dan 24 uur in je huid heeft gezeten. als je een vlek of ring krijgt op de plek waar de teek zat, of op een andere plek.
De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica. Hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt, hoe beter de behandeling zal aanslaan. Het is daarom belangrijk dat u aan uw huisarts meldt dat u door een teek gebeten bent als u binnen 3 maanden na de beet gezondheidsklachten krijgt.
Een bultje na een tekenbeet is heel normaal. Eigenlijk is dit hetzelfde als een muggenbult. Het bultje verdwijnt na een paar dagen. Maar houd de plek wel in de gaten, tot ongeveer drie maanden lang.
Als iemand door een tekenbeet besmet wordt met de ziekte van Lyme, begint dit in 4 van de 5 gevallen met erythema migrans. Erythema migrans komt in Nederland voor bij ongeveer 22.000 mensen per jaar. Deze huidafwijking verdwijnt meestal spontaan na 1 tot 4 maanden.
Een teek kan niet meer aangroeien en een achtergebleven stukje wordt, net als een splinter door een lichte ontstekingsreactie uit het lichaam verwijderd. De preventie van teken kan op verschillende manieren.
Probeer de teek niet weg te krabben en gebruik geen alcohol of jodium. Je hebt een pincet of een speciale tekentang nodig: hiermee trek je de teek met een draaiende beweging uit je lichaam. Dat er een stukje achterblijft is niet erg.
Omdat het kopje van de teek het stevigst is en de meeste bacteriën in het lijfje van de teek zitten en veel minder in de kop en kaakdelen, is het verstandig de teek zo goed mogelijk bij de kop beet te pakken.
2. Houd je tuin tekenvrij. Teken houden van een vochtige bodem met een dikke laag dode bladeren, een gazon met veel mos, hoog gras en van schaduwrijke, begroeide plekken met veel bodem bedekkende planten. Dit zijn vooral plekken onder bomen, dicht langs en onder struikgewas.
Teken leggen hun eitjes in de strooisellaag, de laag verterende bladeren op de bodem. De larven die daaruit kruipen, gaan in de lagere ondergroei dicht bij de bodem op zoek naar hun eerste bloedmaaltijd. Bij voorkeur bij kleine dieren, zoals zangvogels en muizen.
Ontsmet het wondje na het verwijderen van de teek met alcohol 70% of met jodium. Het tekenverwijder-apparaat kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd. Als het verwijderen van de teek niet lukt, ga dan naar de huisarts.
Maak je niet druk als er een pootje van de teek achterblijft in de huid. Deze komt er (net als een splinter) vanzelf uit na een tijdje zonder dat het kwaad kan. Probeer echter altijd de gehele teek in één keer los te draaien, zonder iets achter te laten. Dit is altijd beter.
Een tekenbeet wordt meestal niet gevoeld, doordat de teek een verdovende stof in de huid brengt. Na de tekenbeet kan het bultje op de huid dat overblijft echter sterk jeuken, vergelijkbaar met een muggenbult.
Een rode kring bij Lyme is een huidinfectie, die na 4-10 dagen tot 3 maanden na een tekenbeet ontstaat. De kring breidt zich uit naar zo'n 5 tot 40 cm. Dit is geen stelregel: er zijn kleinere en er zijn ook kringen die het hele lichaam over gaan. Belangrijk is wel dat de kring zich uitbreidt.
Als een teek u net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
De huiduitslag door de ziekte van Lyme is niet altijd een karakteristieke 'rode ring', maar kan ook een egaal gekleurde vlek zijn. Bij 1 op de 3 mensen met een huiduitslag door de ziekte van Lyme ontstaat zo'n egaal gekleurde vlek.
Het lichaam is meestal goed in staat om de bacterie op te ruimen zonder antibiotica, maar behandeling met antibiotica snel na het verschijnen van de vlek verkort de ziekteduur en helpt latere complicaties te voorkomen. Hiervoor wordt een kuur van 10 dagen doxycycline aanbevolen.
De ziekte van Lyme ontwikkelt zich vaak traag: verschillende symptomen kunnen in de loop van weken tot maanden na een tekenbeet ontstaan, maar soms ook pas jaren erna.
Stilleestoets Hoe gevaarlijk is een tekenbeet? Deze stilleestoets kan gebruikt worden bij een vermoeden van lees- en spellingproblemen. Met deze toets worden de stilleessnelheid en het vasthouden van informatie getoetst. Daarnaast geeft de toets een indicatie voor het onthouden en weergeven van informatie.
Je kleren zes minuten in een warme droogkast laten draaien is de meest efficiënte manier om teken te doden. Nieuw onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de beestjes erg gevoelig zijn voor droogte.