Mocht je toch zelf thuis aan de slag willen gaan, was leer dan nooit in de wasmachine want daar wordt het materiaal hard en stug van.
Als je een leren jasje echt wil schoonmaken, kun je hiervoor het beste verdund afwasmiddel of babyshampoo gebruiken. Voeg twee theelepels afwasmiddel of babyshampoo toe aan honderd milliliter water. Gebruik een schone, zachte spons of doek. Maak de spons of doek nat en poets de gehele buitenkant.
Waarom je je schoenen niet in de wasmachine moet doen
Nee! De meeste materialen zijn helemaal niet geschikt om (flink) nat te worden. Leer en suède kunnen niet goed tegen water. Je spuit ze niet voor niets regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray.
Gebruik alleen een mild wasmiddel om het leer mee te wassen in de wasmachine. Dat kan je normale wasmiddel zijn, maar je kunt ook een beetje babyshampoo gebruiken. Daarnaast zijn er verschillende wasmiddelen te koop, speciaal geschikt om leer mee te wassen.
PU leer: items van PU leer het liefst niet wassen in de machine. Suede: doe een suède kledingstuk in de wasmachine zonder andere kleren en keer het item binnenstebuiten. Gebruik hierbij alleen wasverzachter en kies voor een fijnwas of wolwasprogramma.
Het leerlook laagje van faux leather is maar heel dun en je wilt natuurlijk voorkomen dat er beschadigingen of scheurtjes in komen. Mocht je ervoor kiezen om dit wel te doen, kies dan voor een voorzichtig wasprogramma en een lage temperatuur. Nepleren items wassen met de machine is op eigen risico.
Gewoon schoonmaken met warm water en een microvezeldoekje of een theedoek, en als dat niet goed genoeg werkt kun je ook nog een beetje spiritus toevoegen als schoonmaakmiddel.
Vul een oude sok met bicarbonaat, beter bekend als zuiveringszout of soda, en stop dit samen met de jas in een afsluitbare zak of oude kussensloop. Haal ze er na 48 uur uit en weg zijn de vieze geurtjes dankzij de absorberende werking van soda.
Wees geduldig want door leder sneller te drogen, door er bijvoorbeeld een haardroger op te zetten, kan je de textuur beschadigen. Op die manier kan het leder kreuken, verkleuren of zelfs scheuren. Gewoon laten luchtdrogen is de beste manier. Laat het ook steeds opdrogen in z'n oorspronkelijke vorm.
Hard geworden leer soepel krijgen
Het hard geworden leer krijgt haar elasticiteit terug en wordt weer mooi soepel door het met een klein beetje ricinusolie in te vetten. Dit is de beste manier om oud hard leer weer soepel te maken.
Stoom kunt u op leer gebruiken zonder dat u het leder hiermee beschadigt. Stoom is bij leer wel alleen geschikt om bacteriën en oppervlakkig vuil te verwijderen. Hardnekkige vlekken kunnen beter met andere reinigingsmethodes aangepakt worden.
Vetvlekken veegt u weg met een schone, droge doek. Als de vetvlek al is opgedroogd, strooit u er wat zuiveringszout over, zodat het vet uit het leer trekt. Bij erge vlekken laat u het zuiveringszout een paar uur intrekken en gaat u daarna het leer schoonmaken door het vet met een zachte doek weg te wrijven.
Leren schoenen
Leer is een natuurlijk materiaal en moet goed gevoed worden. Dit gaat het makkelijkst met speciale schoenpoets voor leer in dezelfde kleur als je schoenen, of een neutrale variant. Gebruik hiervoor een borstel met zachte haren en veeg na met een doek als het product goed ingetrokken is.
Deze prijzen variëren van 20 tot 50 euro afhankelijk van hoeveel werk er aan de kleding is. We nemen eerst altijd even contact met u op voor akkoord voordat we gaan reinigen. De levertijd van de kleding is gemiddeld twee weken.
Leer is gemaakt van gelooide dierenhuiden. De nerf van het leer kan sterke geuren opnemen, zoals de 'nieuwe leergeur' van het looien. Om deze geuren uit leer te krijgen kun je meerdere methodes uitproberen. Als je geduld hebt, kun je het leer ook laten verouderen, waarbij de geur vanzelf minder wordt.
Andere manieren om de vieze geur uit leer te krijgen:
Met krantenpapier: Wat ook kan werken is de leren jas of tas in een een afgesloten zak met kranten te doen en voor 2 dagen te laten staan. Door de textuur van het krantenpapier trekt de geur en het vocht uit het leer in het kranten papier.
Voorkom of verhelp dit door regelmatig je wasmachine van binnen te reinigen. Je kunt dit doen door eens in de twee maanden een lege machine (zonder wasgoed) op 90 graden te laten draaien, met een schep soda en twee kopjes azijn in plaats van wasmiddel of wasverzachter.
U kunt dit leer onderhouden met een schone en vochtige zeem. Ook kunt u de bank of stoel invetten met babyolie. Hoewel gedekverfd leer minder gevoelig is, blijft het verstandig om ook bij gedekverfd leer eerst een beetje olie op een onopvallende plek te wrijven.
Vlekken kan je verwijderen met groene zeep. Vet vier keer per jaar na het reinigen je leren bank goed in, zodat deze niet alleen een prachtige glans krijgt, maar ook langer schoon en mooi blijft.
Stap 3 – Leer reinigen
Maar als u direct aan de slag wil gaan en geen speciaal reinigingsmiddel in huis hebt is het ook mogelijk om zelf een reinigingsmiddel te maken. Gebruik hiervoor de emmer die u als het goed is al heeft klaar staan en vul deze met gelijke delen water en azijn.
Je kunt een leren artikel niet wassen in water. Leer is van zichzelf soepel door de oliën die er in zitten. Als je het wast spoel je die oliën uit het leer. Hierdoor wordt het uiteindelijk hard.
Het onderscheid tussen echt leer en nepleer kan je zien door het leer te plooien. Als de poriën verdwijnen als je het leder dubbelvouwt, dan heb je nepleer (of eventueel splitleer) in je handen.
Dit leer moet regelmatig met een pluisvrije, droge of iets vochtige doek afgestoft worden. Elke 3 tot 6 maanden moet het “leer” met PU-Protector gereinigd en verzorgd worden. Een pluisvrije zachte doek met PU-Protector vochtig maken en opwrijven.