Hoeveel fooi geeft u in NYC? Een fooi geven is heel persoonlijk, maar New Yorkers geven in restaurants meestal niet minder dan 18% fooi.
In Amerika is het gebruikelijk dat u in restaurants een fooi geeft. De obers ontvangen een zeer bescheiden salaris, deze medewerkers zijn mede afhankelijk van fooien die de klanten geven. De gemiddelde fooi ligt rond de 15% van de rekening, 10% als u een slechte service heeft gehad en 20% als u bijzonder tevreden bent.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Dat hangt, zoals gezegd, van het land af, maar ook van het soort hotel of accommodatie. Gemiddelde bedragen voor verschillende landen: Amerika: afhankelijk van de accommodatie 2 tot 5 dollar per dag.
Ongeacht of je in New York bent, of aan de Westkust van Amerika, het geven van een fooi is geen extra beloning maar een wezenlijk onderdeel van hun salaris. In de horeca verdienen medewerkers een minimumsalaris (of net iets meer) en vullen de fooien het salaris aan tot een modaal inkomen.
Bij goede service kunt u er voor kiezen om de rekening naar boven af te ronden of 10-15% fooi over het te betalen bedrag achter te laten. In hotels geeft u de portier of piccolo zo'n 0,4 Bahreinse dinar (BHD) per koffer. Hetzelfde geldt voor kamermeisjes; het is gebruikelijk om per nacht 0,4 BHD fooi te geven.
Heeft de bediening goed werk geleverd, dan geef je een fooi om de kwaliteit te belonen. Dat extraatje motiveert de bediening ook tot goede service. Zonder fooien zouden ze net zo goed door het restaurant kunnen sloffen. Ook sociaal zijn fooien prettig.
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
Een fooi is een extra geldbetaling als beloning voor extra kwaliteit voor verkregen diensten boven de verwachte 'normale' kwaliteit. Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft.
Wat mag ik mee terug naar Nederland nemen? U mag producten meenemen als (designer)kleding, elektronica en gadgets, schoenen, accessoires, tassen en sieraden, parfum, speelgoed en souvenirs. Zolang de totale waarde maximaal € 430 is, hoeft u geen invoerrechten of btw te betalen.
Binnen de bebouwde kom: 25-40 mph (40-64 km/u) Schoolzones: 15-20 mph (24-32 km/u) Buiten de bebouwde kom: 40-70 mph (64-112 km/u) Snelwegen: 55-75 mph (88-120 km/u)
Nummer kiezen
Vanuit Nederland naar de Verenigde Staten: 00 - 1 - netnummer - abonneenummer. Vanuit de Verenigde Staten naar Nederland: 011 - 31 - netnummer zonder nul - abonneenummer.
Fooi is feitelijk onderdeel van het salaris en door het niet te geven, benadeel je de medewerkers echt. In restaurants moet je daardoor al snel denken aan zo'n 15-20% fooi en als je slechts een drankje bestelt aan de bar geef dan een dollar extra. Taxi's zijn overigens van hetzelfde laken een pak; geef hier 20% fooi.
In Verenigde Staten, een typische fastfoodmaaltijd kost: 8.80 EUR (9.90 USD) voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 2.60 EUR (3.00 USD) voor een cheeseburger. Voor koffie liefhebbers: cappuccino koffie 4.20 EUR (4.70 USD) en espresso 2.50 EUR (2.80 USD).
Amerikanen eten gemiddeld drie hamburgers per week. Dat betekent dat Amerikanen met zijn allen wel vijftig biljoen hamburgers per jaar wegkrijgen. We weten allemaal dat Amerikanen houden van fastfood, maar deze cijfers zijn toch een tikkeltje schrikbarend.
In de meeste Aziatische landen is het geven van fooi minder gebruikelijk dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Europa. In chique restaurants in China is het gebruikelijk om 2-3% fooi te geven. In meer verwesterde steden zoals Hong Kong is het geven van fooi meer gebruikelijk.
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).
"Je geeft zo'n 15 tot 20 procent in een restaurant en ook taxichauffeurs, bezorgers, kappers of na een schoonheidsbehandeling geef je een fooi." In China en Indonesië is een fooi juist helemaal niet gebruikelijk, vertellen expats Wynne Zhou en Crystal Paruntu.
"Nee, een kapper geef je geen fooi. In de persoonlijke dienstverlening geef je geen fooien.
Een fooi is altijd een vrijwillige gift voor een goede service. Je bent nergens toe verplicht. Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen en er mogen voor de bediening geen extra kosten in rekening worden gebracht.
Fooi boeken van een lunch of diner
Deze fooi hoort bij de zakelijke kosten. Je boekt bij een lunch of diner dus altijd het bedrag wat op de pinbon staat, dus inclusief de fooi.
Bovenaan de lijst van personen die je nooit fooi geeft: businesseigenaren. Dat is ook precies de reden dat je bij Bed & Breakfasts niet tipt.
In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
Voorbeelden fooien verdelen
Het bedrag in de fooienpot wordt dan gedeeld door het totaal aantal gewerkte uren. Iedereen vermenigvuldigt zijn eigen gewerkte uren vervolgens met dit bedrag. De uitkomst van die som is dan waar iemand recht op heeft.