Het is niet onmogelijk om aan te komen van de pil, maar het komt relatief minder vaak voor. In de weinige gevallen dat gewichtstoename werd gerapporteerd bleef dit onder de 2 kg. Er zijn natuurlijk veel redenen en omstandigheden waarom je van gewicht verandert, de pil is er maar één van.
Is er in verhouding te veel oestrogeen aanwezig, dan stimuleert het vetcellen bij de heupen en billen om vet op te slaan. De pil veroorzaakt een teveel aan oestrogeen en stimuleert dus deze ongewenste vetopslag. Bovendien vergroot de pil de 'lekkere trek'. Het gevolg is dat je snel in gewicht kan toenemen.
De verklaring voor het ervaren van klachten als cravings, toegenomen hongergevoel, stemmingswisselingen, piekeren en/of somberheid als gevolg van de pil, schuilt dus mogelijk in het effect van deze hormonale anticonceptie op de natuurlijke hormoonhuishouding.
In principe is het niet ongezond om na het stoppen met de pil af te vallen. Je raakt vocht kwijt of je hormoonhuishouden past zich aan, waardoor je lichaam verandert. Wel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen als je extreem gewichtsverlies in korte tijd ervaart.
Sinds 1981 neemt het percentage vrouwen dat de pil slikt jaarlijks toe, van 27 (1981) tot circa 45 (1994). Daarna neemt het pilgebruik iets af, tot 42 procent in 2002. De lichte afname van het pilgebruik de laatste jaren komt door de ziekenfondsverzekerde vrouwen.
De pil heeft bij de meeste vrouwen weinig risico voor de gezondheid. De kans op ernstige bijwerkingen is heel klein. Vrouwen die de pil slikken hebben een iets verhoogd risico op trombose (stolsel in een ader). De combinatiepil geeft een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
De leeftijd van een pubermeisje dat aan de balie van de apotheek orale anticonceptiva afhaalt, is gemiddeld 16,1 jaar. Deze gemiddelde leeftijd is sinds 2000 ongewijzigd. Het aantal pubermeisjes die orale anticonceptiva gebruiken, is in die jaren wel toegenomen.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Je hebt minder last van stemmingswisselingen
Dat kan best door de pil komen. Het is algemeen bekend dat veel vrouwen last hebben van mood swings tijdens het slikken van de pil. Als je stopt met de pil voel je je minder down, maar ook een stuk zelfverzekerder en energieker.
Zodra je stopt met het slikken van de anticonceptiepil krijgt je lichaam haar eigen natuurlijke cyclus weer terug. Je kunt hierdoor veranderingen merken op vruchtbare dagen in je cyclus zoals meer afscheiding of glazige afscheiding. Daarnaast kun je merken dat je gemoedstoestand zich aanpast aan de fase van je cyclus.
Volgens de algemene site van de Apotheek: 'Stoffen in grapefruit en sinaasappel vertragen de opname van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor komt er minder van het medicijn in uw lichaam. Het medicijn werkt dan minder goed.
De pil werkt door de aanmaak van lichaamseigen geslachtshormonen te onderdrukken. Vrouwen die synthetisch progesteron en oestradiol binnenkrijgen, gaan zelf minder van deze hormonen aanmaken. Het resultaat is dat zij geen pieken en dalen meer hebben zoals in een normale cyclus.
1. Pillen slikken moet met een groot glas water. Feit, tenzij je arts of apotheker het anders aanraadt. De aanbeveling komt niet zomaar uit de lucht gevallen.
Starten met de pil: zo doe je dat
Je kunt het beste starten met de pil op de eerste dag van je menstruatie. Zo ben je direct beschermt tegen zwangerschap. Een anticonceptiepil neem je iedere dag op een vast tijdstip in. Na elke pilstrip slik je gedurende één week geen pillen.
Hormoonpleister om niet zwanger te worden
De hormoonpleister werkt hetzelfde als de pil, maar dan komen de hormonen via je huid in je bloed. Je plakt de pleister 1 keer per week, 3 weken achter elkaar. Daarna plak je 1 week geen pleister. Dit heet de stopweek.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%.
Hoe lang dit duurt is voor elke vrouw verschillend. Het kan een paar weken, een paar maanden of langer dan een jaar duren. Als je twijfelt over hoe jouw lichaam reageert op het stoppen met de pil, kun je altijd contact opnemen met je huisarts.
De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang. Bij sommige pilsoorten is er geen stopweek, je maakt de strip af en begint zodra die op is met een nieuwe pilstrip. Je kunt ook beginnen met de pil als je niet ongesteld bent.
Haaruitvaldoor anticonceptiepillen is meestal tijdelijk. Je haar zoy binnen een paar maanden moeten stoppen met uitvallen als je lichaam went aan de nieuwe hormoonspiegels. Blijft het toch een probleem, raadpleeg dan je huisarts voor andere mogelijkheden.
Zware 50-Pil: Bevat 50 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Microgynon 50, Neo Stediril, Neogynon 21, Stediril-d. Een andere indeling van de verschillende pillen is te maken naar de volgorde waarin ze ontwikkeld zijn. De zware 50-pillen zijn het eerst ontwikkeld en vallen hierdoor in de eerste generatie.
Als ze bijvoorbeeld last heeft van gespannen borsten kan dat erop wijzen dat de voorgeschreven pil te zwaar is.
De anticonceptiepil die het meest wordt gebruikt, is tijdelijk niet meer leverbaar in de apotheek. Dit is de combinatiepil met ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg. Deze pil wordt zonder merknaam verkocht of onder de merknaam Microgynon 30 of Stediril 30.
Minder dan 12 uur geleden
Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen. Je kunt nu verder gaan met het normale schema.
Zo gebruik je de pil
In deze stopweek verlies je bloed. Je blijft beschermd tegen zwangerschap. Na 4 tot maximaal 7 dagen begin je weer met een nieuwe strip. Let op: de pil werkt beter als je al na 4 dagen met een nieuwe strip begint.
Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis.