U bent niet verplicht om te in te burgeren als u: de nationaliteit heeft van een EU-land, EER-land, Zwitserland of Turkije. in Nederland bij een familielid woont met de nationaliteit van een EU-land (niet Nederland), EER-land, Zwitserland of Turkije. verblijf heeft bij uw minderjarig Nederlands kind.
Mensen die van buiten de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland komen en voor langere tijd in Nederland komen wonen, zijn volgens de wet verplicht om de Nederlandse taal te leren en om te leren hoe de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt werken. Dit heet inburgeren.
Of u bij langdurig verblijf in Nederland moet inburgeren, hangt onder meer af van uw nationaliteit. Als u bijvoorbeeld vanuit een ander werelddeel naar Nederland komt, is de kans groot dat u moet inburgeren. Met andere woorden: u moet de taal leren spreken en de Nederlandse samenleving leren kennen.
De nieuwe Wet Inburgering is in werking getreden op 1 januari 2022. Deze nieuwe wet heet de Wet inburgering 2021 en geldt voor iedereen die vanaf 1 januari 2022 inburgeringsplichtig is. Lees meer over hoe u kunt inburgeren.
Mogelijk geen inburgeringsplicht als u ziek bent
Heeft u lichamelijke of geestelijke problemen? En kunt u door uw ziekte of handicap het inburgeringsexamen niet doen? Dan heeft u mogelijk recht op een ontheffing. U vraagt de ontheffing aan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Vrijwillig inburgeren
Dat betekent dat het niet verplicht is, maar dat u het zelf wilt. Bijvoorbeeld om te naturaliseren of een sterkere verblijfsvergunning aan te vragen.
Het verschil tussen een vrijstelling en ontheffing: Een vrijstelling is een uitzondering op een verbod. Deze geldt voor iedereen die aan de voorwaarden van de vrijstelling voldoet. Een ontheffing is een besluit waarbij in een individueel concreet geval een uitzondering op een wettelijk verbod wordt gemaakt.
Immigranten die voor langere tijd of definitief naar Nederland komen moeten mee kunnen doen in de Nederlandse samenleving. De overheid vindt het daarom belangrijk dat deze nieuwkomers inburgeren. Ze leren dan onder meer de Nederlandse taal. Nieuwkomers zijn immigranten die naar Nederland komen voor werk of hun partner.
Moet u inburgeren onder de Wet inburgering 2013? Dan hebt u 3 jaar om het inburgeringsexamen te halen. Lukt dit niet, dan krijgt u een boete van DUO. U krijgt een brief van DUO.
Hoe u uw inburgering betaalt, hangt af van wanneer u met inburgeren begon. Bent u asielstatushouder ? Dan betaalt de gemeente uw cursus. De eerste 2 pogingen van elk examen zijn gratis.
Geldigheidsduur gehaald examen
Het gehaalde basisexamen inburgering buitenland is 1 jaar geldig. Bij de e-mail zit een PDF-bestand waarin de uitslag en de datum van afgifte staan. De mvv moet worden aangevraagd binnen 1 jaar na de datum van afgifte.
Op de inburgeringscursus leert u Nederlands (taalniveau A2). Na de cursus doet u het inburgeringsexamen.
U hebt minimaal 3 keer geprobeerd om alle examens te halen. Per examen mag u niet meer dan 2 Nt2-examens meetellen.
De Centrale Raad van Beroep haalde 16 augustus een streep door de verplichte inburgering voor Turken die al in Nederland zijn. Die is in strijd met een verdrag tussen de Europese Unie en Turkije uit de jaren zestig. Volgens Donner moet daarom ook het inburgeringsexamen in het land van herkomst komen te vervallen.
Op dit moment vallen migranten die voor 1 januari 2022 inburgeringsplichtig zijn onder het bereik van de oude Wet Inburgering. Een migrant wordt inburgeringsplichtig vanaf het moment dat hij of zij een verblijfsvergunning verkrijgt waaruit een inburgeringsplicht voortvloeit.
Een deel van de inburgeraars behoort tot de zogenaamde ELIP groep (ELIP staat voor: Einde Lening nog Inburgeringsplichtig). De ELIP-groep bestaat uit inburgeraars die vallen onder de huidige Wet inburgering, maar die tegen het einde van hun lening aanlopen.
Het duurt 65 minuten. U moet 19 vragen goed beantwoorden.
Wie kan of moet inburgeren? Sommige nieuwkomers vanaf 1 juni 2022 in een Brusselse gemeente zijn verplicht tot inburgering. Anderen hebben een recht op inburgering. Sommige vreemdelingen en sommige Belgen die ingeschreven zijn in Vlaanderen zijn verplicht tot inburgering.
Onder de huidige wet zijn gemeenten verantwoordelijk voor het regelen van de inburgering van vluchtelingen en het bevorderen van hun participatie en integratie in de Nederlandse samenleving.
Bij de Belastingdienst vind je de volledige lijst met vrijgestelde branches en bedrijfsactiviteiten. Ben je van btw vrijgesteld? Dan hoef je geen btw af te dragen, maar je mag het ook rekenen aan je klanten. Vermeld in plaats daarvan op de factuur dat je een btw-vrijstelling hebt.
Je kunt voor sommige vakken een ontheffing krijgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld als je door een lichamelijke handicap niet mee kunt doen met de gymlessen. Of als je al voldoende kennis en vaardigheden hebt door een eerdere opleiding. De school beslist of je de ontheffing krijgt.
Je kan een vrijstelling aanvragen op basis van eerder verworven competenties (EVC) en eerder verworven kwalificaties (EVK). Het is je instelling die bepaalt of je EVC of EVK voldoet om vrijstelling voor een bepaald opleidingsonderdeel te krijgen. Als de instelling je geen vrijstelling geeft, moet zij dat motiveren.
Taalniveau blijft A2 in 2023
De Nederlandse regering is van plan om het te behalen taalniveau voor het aanvragen van een sterkere verblijfsvergunning en naturalisatie te verhogen van niveau A2 naar niveau B1.
De kosten van een cursus alfabetisering, inburgering en staatsexamen hangen af van de duur van de cursus en het soort traject. De gemiddelde prijs per uur bedraagt € 14,40. De cursus Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) kost € 848,70. Deze cursus duurt 69 uur.
Inburgeren doe je om goed mee te kunnen draaien met de Nederlandse samenleving. Dit is dus als je immigrant bent. Het Staatsexamen is erop gericht om mensen hogerop te helpen om te gaan studeren. Dit is niet alleen voor immigranten, maar ook voor Nederlanders die vroeger geen schooldiploma hebben gehaald.