Turkooois, groenblauw en warme blauwtinten zijn prachtige kleuren die jouw warme blauwe ogen accentueren.
Eerste advies: tegen alle verwachtingen in, wordt je oogopslag niet per se sprekender door blauw te gebruiken. Kies eerder voor warme tinten zoals oranje, bruin, beige en alles wat daartussen zit, maar ook voor koele kleuren zoals roze, paars of koraal.
Blauwe ogen zijn prachtig, maar je kan ze nog mooier uit laten komen door de juiste kleuren te gebruiken. Zo komen blauwe ogen het beste tot hun recht met de kleuren: nude, lichtbruin en reebruin.
Om blauwe ogen nog blauwer te laten lijken, kun je met veel kleuren aan de slag. Deze tinten laten blauwe ogen goed uitkomen: oranje, bruin, goud, roest, koper, lila, paars en blauw.
Erfelijkheid van de oogkleur
Het gen voor bruine ogen (A) is dominant ten opzichte van het gen voor blauwe ogen (a). Dit betekent dat als je van je moeder het gen voor bruine ogen (A) krijgt en van je vader het gen voor blauwe ogen (a), je bruine ogen (Aa) zult hebben. Het bruine gen overheerst.
Mensen met blauwe ogen kunnen andere mensen goed aanvoelen en hebben een sterke innerlijke kracht. Blauwogige mensen kunnen beter tegen alcohol. Ze kunnen minder goed tegen licht vanwege minder pigment in de ogen. Daarnaast zijn mensen met blauwe ogen ook vaker extravert en energieker dan mensen met andere oogkleuren.
Vaak worden mensen met blauwe ogen als hoffelijk en sexy gezien, maar niet als intelligent. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dat waar is. Blauwogige mensen hebben vaak een sterke innerlijke kracht en kunnen mensen goed aanvoelen.
Heb je blauwe ogen en wil je dat ze (nog) blauwer lijken? Gebruik dan oogschaduwkleuren of eyeliners, die tegenover de blauwe kleuren in de kleurencirkel liggen. Of die met die kleuren zijn vermengd. Met die kleuren rond je blauwe ogen, worden ze echte blikvangers.
Je blauwe ogen stralen het meest met de kleuren bruin en oranje. Alle tinten die hieronder vallen horen er ook bij, want we snappen dat niet iedereen oranje wilt dragen. Denk dus aan aardetinten, zoals roest/koper, bordeaux en oud roze.
Voor jouw blauwe ogen zijn aardetinten een echte aanrader. Denk hierbij aan bruin, oranje en lichtgroen. Deze kleuren laten het blauw in jouw ogen extra opvallen!
Ik heb blauwe ogen.
Kies voor een montuur met een warme kleur, zoals terracotta, koper of cognac, als je je blauwe kijkers eruit wilt laten springen. Een blauwe bril zorgt juist voor een rustige look.
Om blauwe ogen op te maken, zijn warme tinten, die variëren van rood over oranje naar geel, dus ideaal. Ze zorgen voor een sterk contrast en geven je blik zo een diepe intensiteit. Ja, dat klopt, het zijn natuurlijk ook tinten die je look ietwat extreem maken!
Blauwe ogen
Warm type (herfst/lente): Bij jou staan de tinten oranje, bruin, roest/koper mooi. Oranje is de tegenpool van blauw, daarom laten deze kleuren jouw blauwe ogen eruit knallen! Gebruik een donkerbruin oogpotlood om jouw ogen extra te accentueren.
Bruin is dominant over groen en blauw. Groen is op zijn beurt weer dominant over blauw. Dat betekent echter niet dat een baby van iemand met blauwe ogen en iemand met bruine ogen automatisch bruine ogen krijgt. Er wordt namelijk van beide ouders één gen doorgegeven.
Blauw: kalmerend
Waarschijnlijk komt dit doordat blauw een kalmerende werking heeft. De kleur kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk en een rustig hartritme: twee ingrediënten voor een goede nachtrust.
Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren. Er zijn nu zo'n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe ogen op de wereld. Die stammen dus allemaal af van één Europeaan.
DOEN: jouw kleuren zijn op blauw gebaseerd en ogen koel en helder. Sprekende kleuren zijn dan ook helemaal voor jou weggelegd. Ook paarse bessentinten doen het goed op jouw lippen. DOE JE BETER NIET: oranje-tinten en warmbruine lippenstift zijn niet echt jouw ding.
Ben je bleek en heb je blauwe ogen? Dan zit de kans erin dat je ook een donkerder bruin wel aankan. Probeer niet té ver af te wijken van je natuurlijke haarkleur – een tweetal tinten donkerder wordt aangeraden – en laat wat lichtere highlights toevoegen rond je gezicht voor een zachter effect.
OOGSCHADUW VOOR BLAUWE OGEN
Als je contrast wilt om je ogen echt te laten stralen, probeer dan wat warmere tinten zoals brons, goud, beige of bruin met een vleugje koraal, perzik of oranje. Groen past niet bij jou.
Een blauw oog wordt meestal veroorzaakt door een harde klap tegen je neus of oog met een stomp voorwerp. Denk hierbij aan ongevallen tijdens het klussen of sporten en aan vechtpartijen. Ook ernstigere ongevallen, bijvoorbeeld in het verkeer, kunnen de oorzaak zijn van een blauw oog. Het letsel is dan vaak uitgebreider.
Je ogen laten spreken: tips
Doe een laagje losse poeder ( lichte of transparante !) ruim onder je ogen zodat korreltjes oogschaduw die op de huid vallen in de poederlaag vallen. Naderhand kun je de poeder met een grote poederkwast weg vegen. Gebruik geen rose of blauwe tinten als je donkere kringen hebt.
Helaas, je kan niet zo goed tegen alcohol als mensen met blauwe ogen... Wetenschappelijk onderzoek heeft aangewezen dat mensen met bruine ogen sterker reageren op externe stimuli, bijvoorbeeld in hun ademhaling en hartslag, dan mensen met blauwe ogen.
Vrijwel alle witte baby's worden geboren met blauwe ogen. Deze oogkleur is zeker niet permanent en kan in het eerste levensjaar nog behoorlijk veranderen. Misschien wel in groen, hazel, amber, grijs of zelfs bruin. De grootste veranderingen vinden meestal plaats tussen de 6e en 9e maand.
Mensen met lichte ogen (blauw of zelfs albino) hebben minder pigment en kunnen dus slechter tegen zonlicht in de ogen. Deze mensen hebben vaak ook een lichtere huidskleur.