In de natuur komt kalk voor in onder andere mergel, kalksteen en dolomiet. Deze sedimenten worden gewonnen in speciaal daarvoor aangelegde groeven, waarna de kalk gezuiverd wordt en verder wordt behandeld voor de uiteindelijke bestemming. Daarnaast kan kalk voortkomen uit het verbranden van zeeschelpen.
Kalkaanslag ontstaat tijdens het verwarmen of koken van water. Kalk komt in hard water voornamelijk voor in de vorm van het redelijk oplosbare calciumwaterstofcarbonaat, Ca(HCO3)2. In de volksmond heet dit kalkaanslag. Kalkaanslag wordt veroorzaakt door water van een hoge hardheid.
In de natuur komt kalk voor als calciumcarbonaat in onder meer kalksteen en mergel. Ook levende wezens bezitten delen die veel kalk bevatten, zoals beenderen, schelpen en pantsers van bijvoorbeeld koralen.
Kalksteen ontstaat door de opeenhoping van (kalkhoudende) stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Er kunnen daarom fossielen van zeedieren in voorkomen, zoals schelpen, ammonieten, of koralen. Blauwe hardsteen is bijvoorbeeld een vorm van kalksteen die veel restanten van zeelelies (crinoïden) bevat.
Kalk is een verzamelnaam voor alkalische zouten van calcium zoals calciumhydroxide (gebluste kalk) calciumoxide (ongebluste kalk), calciumwaterstofcarbonaat en calciumcarbonaat. Onder alkalisch verstaan we het volgende: Stoffen die basisch zijn, en dus juist niet zuur. Oplossingen die basisch zijn zoals natronloog.
Kalk branden
Schelpen of kalksteen (Calciumcarbonaat – CaCO3) worden in een oven gebrand bij temperaturen rond 900 ° C waarbij koolstofdioxide (CO2) wordt afgescheiden en Calcium Oxide (CaO) wordt gevormd. De gebrande kalk noemen we de levende of ongebluste kalk.
Kalk is een natuurlijk product. In de natuur komt kalk voor in onder andere mergel, kalksteen en dolomiet. Deze sedimenten worden gewonnen in speciaal daarvoor aangelegde groeven, waarna de kalk gezuiverd wordt en verder wordt behandeld voor de uiteindelijke bestemming.
Kalksteen komt volop voor in de Nederlandse ondergrond, met name in het Krijt (144 tot 65 miljoen jaar geleden). Deze liggen in Zuid-Limburg op veel plaatsen aan of dichtbij het oppervlak. De kalksteenformaties van Houthem, Maastricht en Gulpen zijn in theorie het meest geschikt voor winning.
Deze kalksteen komt bijna overal in Nederland voor, maar alleen in Zuid-Limburg zit deze niet zo diep onder de grond en is dus gemakkelijk te winnen. Soms zie je in kalksteen nog hele schelpen zitten. Ook vind je er fossielen van andere zeediertjes. Dat komt omdat kalksteen uit schelpen en skeletten is ontstaan.
De ENCI haalt kalksteen uit de Sint Pietersberg in Limburg en verwerkt het daar in de fabriek tot cement. Tegenwoordig wordt er in Nederland in totaal jaarlijks zo'n drie miljoen ton kalksteen gewonnen uit de groeves in Limburg en Winterswijk.
Naast 'gewone' kalk bestaat er ook natuurkalk, ook wel groenkalk genoemd. Dit gebruik ik zelf niet op ons eigen gazon, omdat ik dit duur vind. Ons gazon is groot, waardoor de kosten snel oplopen. Als je een klein gazon hebt, raad ik je dit wel aan – natuurkalk werkt namelijk beter tegen mos.
De beste manier om kalk uit het water te halen is door middel van een filtersysteem, oftewel een waterontharder. Deze wordt op de waterleiding aangesloten. De water ontkalker vangt calcium en magnesium af, en voorziet zo de rest van het huis van zacht water.
Functie van calcium
Het mineraal geeft stevigheid aan het skelet en het gebit. Een goede kalk en vitamine D inname vertraagt het proces van botontkalking op latere leeftijd. Een ander woord voor botontkalking is osteoporose.
Kalk in het water is beslist niet schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (of beter calcium) is belangrijk voor mensen, dieren en planten.
De beste en bekendste manier om kalkaanslag te voorkomen, is om van hard water zacht water te maken. Hierdoor wordt het calcium uit het leidingwater , zodat je ook geen kalkaanslag meer hebt. Het filteren van het kalkwater doe je met een waterontkalker, zoals die van Omega.
Calcium, oftewel kalk, is een belangrijk mineraal voor het lichaam. Het is nodig voor de opbouw en het onderhoud van botten en gebit. Iemand van 70 kilo heeft ongeveer 1 kilo aan calcium in zijn lijf. Vooral dus in de botten en tanden, maar ook in spieren en bloed vind je calcium.
Laten we dit meteen even duidelijk maken: vanuit medisch oogpunt is het absoluut geen goed idee om krijt te eten. Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine kan het doorslikken van grote hoeveelheden krijt leiden tot buikpijn, obstipatie, diarree, misselijkheid en braken, maar ook kortademigheid en hoesten.
Vaak te herkennen aan zandkleurige kleur, korreligheid en eventueel laagjes van sedimenten. Kalksteen: een sedimentgesteente ontstaan uit kalk, vaak te herkennen aan de witte kleur en eventuele fossielen en schelpen.
Duurzaam bouwmateriaal voor hybride gebouwen
Kalkzandsteen is een duurzaam materiaal dat wordt gemaakt van kalk, water en zand. Deze materialen zijn nog volop voorradig in het milieu. Kalkzandsteen kan eindeloos gerecycled worden zonder kwaliteit te verliezen.
Marmer is een van de bekendste soorten natuursteen. Het wordt gevormd uit kalksteen en hierdoor wordt kalksteen ook vaak marmer genoemd. Dit is echter incorrect want kalksteen is een afzettingsgesteente. Qua structuur en kleur lijken marmer en kalksteen op elkaar.
Op een paar plaatsen in Nederland zijn in gevelfronten of in timpanen beelden van wit marmer uit Carrara geplaatst (onder meer Amsterdam, timpanen van het Paleis op de Dam, Gouda, de Waag).
Zandsteen is een zogenaamd sedimentair gesteente, of afzettingsgesteente, dat is ontstaan door het sedimenteren van losse zandkorrels, die vervolgens verkitten en verhardden tot een vast gesteente. We spreken uitsluitend van zand wanneer de diameter van de korrels varieert tussen de 0,0625-2 mm.
Waar is hard water in Nederland? In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.
Ons kraanwater is afkomstig uit grondwater en rivierwater. Grondwater is eigenlijk gewoon regenwater, wat is gevallen en door de grond is opgenomen. Het water heeft dan al een lange reis afgelegd en heeft onderweg mineralen opgenomen uit de bodem. De mineralen die kalk veroorzaken zijn calcium en magnesium.
Kalk is een veelzijdig natuurlijke minerale grondstof en de verzamelnaam van een aantal mineralen (zouten) van calcium, zoals ongebluste kalk, gebluste kalk, krijt, mergel en gips.