De voornaamste reden dat chloor, ondanks het gevaar, niet wereldwijd verboden is, is het gebruik ervan voor vreedzame doeleinden. Chloor kennen wij misschien als schoonmaakmiddel of voor in het zwembad, maar het wordt ook gebruikt in de chemie en landbouw, bij het maken van plastics en voor het zuiveren van water.
Bleekmiddel en chloor is heel slecht voor het milieu.
De stof is moeilijk afbreekbaar, nadat je het vieze water door het afvoerputje hebt gegoten. Je luchtwegen vinden het niet prettig om deze schadelijke lucht in te ademenen.
Bleek kun je veilig gebruiken voor het schoonmaken van de badkamer en het toilet, als je de aanwijzingen op de verpakking opvolgt. Bleek mag je nooit gebruiken als er andere schoonmaakmiddelen aanwezig zijn op het oppervlak dat je schoon wilt maken.
Hoewel sommige mensen 'bleek' ook 'chloor' noemen, zit er niet altijd chloor in een bleekmiddel. Wanneer dit echter (vaak) wel het geval is, kan het schadelijk zijn voor bepaalde oppervlakten en kan bepaalde (beschermde) lagen van het oppervlakte aanvreten.
Groene zeep
De zeep ontsmet en reinigt oppervlaktes heel goed! Groene zeep is volledig afbreekbaar, dus is het ook niet zo slecht voor het milieu. Daarnaast is het ook best goedkoop, overal te verkrijgen én je kan het overal voor gebruiken!
Leidingwater is schoon water en reageert minder met bijvoorbeeld chloor dan andere soorten water. Voetenbadje: simpel maar effectief, zet een voetenbadje voor het zwembad zodat het vuil dat aan de voeten zit in ieder geval niet het zwembad in gaat.
Giet een beetje vloeibare groene zeep (of zachte zeep) in een emmer en vul dit aan met lauwwarm water. Zorg dat je een vaatdoek en schone doek in de aanslag hebt. Maak de bovenkant van de wc schoon en zorg dat je het doortrekgedeelte niet overslaat.
Ook een combinatie van middelen is geen goed idee. Zeker agressieve middelen zoals bleek en chloor maar ook azijn raden wij af. Daarbij lees je ook wel eens dat wasverzachter voor een goed resultaat zorgt, waarschijnlijk ruikt de vloer dan lekker, maar schoon is het zeker niet.
Chloor is echter zeer agressief en kan de huid en de luchtwegen irriteren. Bovendien is chloor schadelijk voor het milieu en dient het alleen met mate te worden gebruikt. In veel gevallen is het reinigen van leidingen met chloor helemaal niet nodig, omdat mildere huishoudelijke middelen ruimschoots voldoende zijn.
Daarom zijn allesreinigers van merken zoals Glorix en Cif aan te raden als je een druk leven hebt. Hiermee kan je alle soorten sanitair schoonmaken, van de wasbak tot aan het bad en de wc.
Chloor is zeer reactief: het werkt oxiderend en corrosief. Inademen van chloordampen kan leiden tot bronchospasmen en inflammatie van de luchtwegen, gaande tot een bronchoconstrictie.
Het is ook nog eens giftig voor mens en dier. "Daarom is het gebruik van javel buiten verboden. Als je in een beschermingszone voor grondwater woont, kun je er zelfs een boete voor krijgen", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieu Maatschappij bij De Inspecteur.
Chloor doodt ziektekiemen als bacteriën en virussen door in te breken in de chemische huishouding van hun moleculen. De desinfectiemiddelen die daarvoor worden gebruikt, bestaan uit chloorverbindingen die hun atomen op andere verbindingen kunnen overbrengen, zoals enzymen in bacteriën en andere cellen.
Toilet schoonmaken: het chloor is a big no
Als je agressieve en ongeschikte reinigingsmiddelen gebruikt, kunt je het oppervlak onbedoeld en onherstelbaar beschadigen. Daarom moet je liefst alle producten met het chloor vermijden.
Chloor maakt niet schoon maar is een desinfectiemiddel. WC-eend in de wc werkt ook niet als je het water niet eruit haalt en is erg duur. Azijn is het enige juiste middel, goedkoop en met de juiste werkwijze heb je al die dure middelen niet nodig, die ook nog eens het glazuur van je dure toiletpot aantasten.
Gelukkig hoeft dat niet lang te duren: spuit gewoon een kleine hoeveelheid bleekmiddel, zoals Glorix Bleek Original, rondom de binnenrand van de wc-pot en ga er eens stevig met de toiletborstel door. Doorspoelen en klaar: nauwelijks twee minuten werk.
Kunt u zwemmen in chloorwater? Het gebruik van chloor in uw zwembadwater is in principe niet gevaarlijk. Het kan zelfs zo zijn dat water dat de juiste chloorwaarde heeft gezonder is dan water waaraan geen chloor is toegevoegd. Bacteriën hebben in onbehandeld water namelijk vrij spel.
Hoewel chloorgas op zichzelf niet brandbaar is, kan het exploderen als het wordt gecombineerd met veel andere veel voorkomende gassen in de atmosfeer, zoals waterstof, ammoniak en brandstofgas.
In vrije vorm wordt chloor niet op aarde aangetroffen. In verbindingen zoals keukenzout komt het echter in ruime mate voor. Andere belangrijke chloorbronnen zijn de mineralen cornalliet en sylviet waar het element op grote schaal uit wordt gewonnen met behulp van elektrolyse.
“De meest gemaakte fout tijdens het schoonmaken is het dweilen met warm water”, vertelt Anoesjka Imambaks, eigenaresse van huishoudservice 'Maid at Home'. Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. “Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer.
Bleek + azijn
Het klinkt misschien als een krachtig ontsmettingsmiddel, maar deze twee middelen kun je maar beter nooit met elkaar mengen. “Samen produceren ze chloorgas, wat zelfs in kleine hoeveelheden al voor hoesten, ademhalingsproblemen en brandende, waterige ogen kan zorgen”, aldus Forte.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Schoonmaakazijn. Azijn is een uitstekend middel om mee schoon te maken. Het nadeel is dat deze wel een poosje moet intrekken. Giet voor het slapen gaan een flinke scheut in de pot en laat het een nachtje weken. 's Ochtends kunt u met de toiletborstel de aanslag makkelijk verwijderen.
Soda kan echt wonderen verrichten. Haal eerst al het water uit je wc pot. Vul dan een emmer heet water en meng dit met een heel pak baking soda. Giet het mengsel langzaam in de verstopte wc en laat het een hele nacht inwerken.