Tip. Een schaaltje frambozen is 100 gram en telt mee voor 1 keer fruit.
Een gemiddelde appel, banaan, sinaasappel of peer wegen ongeveer 100 gram en kun je dus rekenen als 1 stuk fruit. Andere soorten fruit zoals mandarijnen, kiwi's, pruimen, druiven en bessen wegen minder. Voor mandarijnen, kiwi's en pruimen kun je als vuistregel aanhouden dat twee stuks ongeveer 100 gram zijn.
Een portie framboos komt overeen met 125 gram.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
1 schaaltje (100 gram) frambozen bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
nieuws Volgens de aanbevelingen voor een gezonde voeding zouden we dagelijks minstens 2 porties groenten en 2 à 3 stukken/porties fruit moeten eten. Een portie betekent ongeveer 100 g.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Tip. Een schaaltje aardbeien is 100 gram en telt mee voor 1 keer fruit.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit is goed voor de gezondheid.
Gelukkig zit vitamine C in veel groente en fruit. Verder bevat de framboos vitamine B11, E en K. De mineralen die frambozen herbergen zijn: mangaan, magnesium, koper en kalium. Frambozen zijn rijk aan vezels die voor een goede darmwerking zorgen.
Kwekers telen frambozen vaak alleen maar voor erbij, en dan liefst buiten het seizoen, in mei en oktober, zodat de prijs hoog is. Terwijl de markt juist overspoeld zou moeten worden door frambozen, dan wordt de prijs vanzelf lager.
Een schaaltje frambozen is 100 gram en telt mee voor 1 keer fruit.
Eén framboos weegt volgens de Engelstalige Wikipedia 3 à 5 gram: “An individual raspberry weighs 3–5 g.”
Wat frambozen betreft, komt er momenteel product uit Marokko, Spanje en Portugal binnen. De prijs ligt rond de €15,- per kilo.
Een echte topper onder de frambozen is Sugana (tik maar eens in bij zoekterm). Het is een herfstframboos maar door ze goed te snoeien kan je al in de zomer een eerste vroege oogst hebben. op het moment dat de eerste frambozen op raken begint dit ras met een tweede oogst te geven.
Smaak. Frambozen zijn sappig, zoet en egaal van kleur en heerlijk om uit de hand te eten. Doordat het een zachte vrucht is, zijn frambozen ook makkelijk te pureren. Maak er bijvoorbeeld roomijs van, of een frambozen smoothiebowl.
Frambozen bestaan uit allemaal kleine bolletje die ook wel 'deelvruchjes' worden genoemd. Elk bolletje heeft zijn eigen pitje, maar geen zorgen, je hoeft ze er niet één voor één uit te peuteren. De pitjes kan je gelukkig gewoon eten.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Vitamines en mineralen vind je vooral in groente en fruit. Eet elke dag minimaal 250 gram groenten en twee stuks fruit. Wat fruit betreft worden vooral bessen, zoals blauwe bessen, bosbessen en goji-bessen aangeraden.