Vliegt hij niet weg? Doe de vogel in een doos met luchtgaatjes en breng hem naar onze vogelopvang (zie Contact) of bel de dierenambulance.
Bel dan de dierenambulance, die het jong kan komen ophalen en ervoor zal zorgen. Houd de vogel in de tussentijd warm in een doosje met wat tissues en een handdoek op de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust, en geef 'm geen voedsel of water. Probeer het jong nooit zelf groot te brengen.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Ontdek je op het terras of balkon een vogel die op zijn rug ligt, raak hem dan niet meteen aan, maar houd hem eerst in de gaten. Vogels zijn het namelijk niet gewend om aangeraakt te worden. Het oppakken of aaien zou onnodige stress kunnen veroorzaken die je in deze situatie wilt voorkomen.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Het is belangrijk om een zieke of gewonde vogel geen eten of drinken te geven! Dit omdat je niet weet wat de vogel mankeert en er mogelijk problemen zijn met slikken of inwendige schade aan de slokdarm. Omdat een vogel een wild dier is, is het bij wet verboden om deze langer dan 24 uur in huis te houden.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Het kan enkele dagen duren vooraleer de jonge vogels kunnen vliegen, maar in tussentijd blijven de oudervogels hun jongen voederen en beschermen. Dat is de normale gang van zaken in onze natuur.
Ze gaan net als veel andere dieren op zoek naar plekken waar ze betere kansen hebben om te nestelen en voedsel te vinden, of waar het klimaat dat seizoen prettiger is. Doordat ze kunnen vliegen, zijn vogels natuurlijk heel mobiel, en kunnen ze beter gebruikmaken van de seizoenswisseling.
Vliegen is zwaar
De botten van zowel de vogel als de vleermuis zijn veel steviger dan die van de mens. Menselijke botten zijn niet stevig genoeg om mee te vliegen. Daarnaast hebben vogels en vleermuizen sterkere spieren. Vogels hebben flinke borstspieren waardoor ze hun vleugels lang en krachtig kunnen bewegen.
Breng de vogel zo snel mogelijk naar de dieren/vogelopvang of een ander erkend vogelasiel of laat dit doen via de dierenambulance. Dit is vooral voor jonge dieren belangrijk.
Geef je vogel speelgoed
Vogels houden van spelen en het geven van leuk en uitdagend speelgoed aan je vogel zal hem blij maken. Geef je vogel klimspeelgoed en speelgoed dat kleurrijk is en/of geluid maakt. Geef je vogel een schommel en zorg voor genoeg zitstokken in de kooi.
U herkent een zieke of gewonde vogel aan bijvoorbeeld een slepend pootje, een hangende vleugel of bloed op zijn veren. Ook kan hij helemaal slap zijn of nog kaal met de ogen dicht (zonder nest in de buurt). Bel de Dierenambulance dus níet als het jong veren heeft en gezond oogt.
Ziet u een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 112. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u direct met 112. Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, dan kunt u bellen met 144.
Jaarlijks redden de dierenambulances duizenden dieren. Dat zijn huisdieren zoals honden en katten, maar ook dieren in het wild zoals egels, vogels en hazen. Wilde dieren sterken aan in de wildopvang en worden daarna teruggeplaatst in de natuur. Van huisdieren proberen we de eigenaar te vinden.
Ben je getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, dan is er één centraal nummer dat je kan bellen om het te melden: 144. Dit nummer is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Zie je een dier in nood, bel dan meteen 144. De politie komt direct in actie.
Als vogels in een sterke temperatuurverandering komen, kunnen ze een verkoudheid oplopen. Net als bij mensen kennen zij ook een loopneus. Dan komt er snot uit de neusgaten in hun snavel, beginnen hun ogen te tranen en kunnen ze gaan niezen.
Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem. De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken.
Dit kan je doen door op een kalmerende toon tegen je vogel te praten. Zorg er ook voor dat je hem niet doet schrikken. Beweeg op een rustige manier als je de vogel benadert en maak geen plotse bewegingen.