De planeet in ons zonnestelsel die het verst weg staat is
Zie de verste planeet van het zonnestelsel. September 2022: Hij is 4,3 miljard kilometer ver weg, maar op dit moment heb je een unieke kans om hem te zien. De verste planeet van het zonnestelsel, Neptunus, staat op één lijn met de zon en de aarde, en je kunt hem met een gewone verrekijker ontwaren.
Venus of Mars, zou je denken. Maar het goede antwoord is Mercurius. Mercurius staat gemiddeld genomen dichter bij de aarde dan Venus en Mars. Sterker nog, het is de dichtstbijzijnde buurplaneet van alle planeten in het zonnestelsel – zelfs die van Neptunus.
Neptunus is niet met het blote oog te zien, door zijn grote afstand van de zon is hij niet helder genoeg. Met een verrekijker en een zoekkaartje is Neptunus wel te vinden, maar is dan weinig spectaculairder dan een "sterretje" van de achtste grootte.
De planeten
Want dit zijn de acht planeten van dicht bij tot ver van de zon: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en (dwergplaneet) Pluto.
Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel
Anders gezegd: als we de aarde zien als een druif, dan is Jupiter zo groot als een basketbal. Daarnaast is Jupiter ook de zwaarste planeet in ons sterrenstelsel. Hij is meer dan twee keer zo massief als alle andere planeten samen.
De planeet Jupiter is op dit moment niet of nauwelijks zichtbaar, doordat deze zich te dicht bij de Zon bevindt. De afstand tussen de planeet en de Zon bedraagt weliswaar 30°, maar de planeet staat vrijwel alleen bij daglicht boven de horizon.
Uranus is de koudste planeet in het zonnestelsel, met een minimumtemperatuur van -224°C (-371°F). Uranus is de enige planeet waarvan de evenaar bijna haaks op zijn baan staat, waardoor het lijkt dat hij op zijn zijkant lijkt te draaien op zijn orbitale baan.
Jupiter is met het blote oog als een opvallend heldere “ster” aan de hemel zichtbaar. Al met een verrekijker (op statief) zijn de vier grote grote Galileïsche manen te zien. Met behulp van een telescoop kunnen de bandenstructuur en de Grote Rode Vlek van de reuzenplaneet worden waargenomen.
Ons zonnestelsel telt acht planeten: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Daarnaast hebben wetenschappers inmiddels bijna 5000 'exoplaneten' gevonden, planeten die draaien rond andere sterren in onze Melkweg.
De grootste ster die ooit is waargenomen, is 1800 tot 2100 keer groter dan de zon. De rode hyperreus VY Canis Majoris is de grootste ster die ooit is waargenomen. De ster is 1800 tot 2100 keer zo groot als de zon.
De aarde wordt daarom ook wel de blauwe planeet genoemd. de blauwe kleur komt van het water dat het grootste deel van de aarde bedekt, zo'n 70 procent van het aardoppervlak bestaat uit water. Het water is verdeeld in enorme uitgestrekte oceanen en zeeën. en het krioelt er van het leven!
In de ruimte werkt dat ietsje anders. Zuurstof wordt wel naar het vuur getrokken en verbrandingsproducten worden wel weggedreven, maar dat proces gaat zo'n 100 keer langzamer dan op onze planeet. Ook de vlammen zijn anders: ze hebben onder meer een lagere temperatuur en verbruiken minder zuurstof.
Hoe snel de aarde doet over een lichtjaar ligt eraan ten opzicht van welk punt je meet. Om er een paar te noemen: We gaan met de aarde in een baan om de zon met een snelheid van 107.200 km/h. In die baan zijn we voor een lichtjaar 89 miljoen uur onderweg, ruimt 10.000 jaar.
De aarde bevindt zich op ongeveer 150.000.000 km van de zon. De dichtstbijzijnde ster staat op een afstand van ongeveer 4 lichtjaar, dat is een slordige 40.000.000.000.000 km. Veel nulletjes... het gaat dus over veertigduizend miljard km.
Venus is de heetste planeet in het zonnestelsel, ondanks het feit dat ze niet het dichtst bij de zon staat. Temperaturen op Venus kunnen oplopen tot 471 °C, wat genoeg is om lood te smelten. Wat zijn de temperaturen van verschillende planeten in het zonnestelsel?
Hij werd in 1781 ontdekt door William Herschel. De planeet Uranus is blauw groen van kleur. Uranus is ook erg groot. Hij is ongeveer 65 keer zo groot als de aarde.
Mercurius is de kleinste planeet in het zonnestelsel. Maar zeker niet de minst interessante! Wat maakt Mercurius uniek? Mercurius is de eerste planeet in ons zonnestelsel en staat dus het dichtst bij onze zon.
Zichtbaarheid van Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus met het blote oog.
Venus staat vanavond precies op één lijn met de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Linksboven Venus is Mars zichtbaar; met een verrekijker zie je dat de rode planeet omringd wordt door de zwakke sterretjes van de open sterrenhoop de Krib in het sterrenbeeld Kreeft.
"De planeten zullen verschillen in hun helderheid. Venus is helderder dan Jupiter, dus het zal er oogverblindend helder uitzien als je het ziet. Jupiter zal iets zwakker zijn, ongeveer een zesde van de helderheid van Venus."
In ons zonnestelsel bevinden zich 8 planeten. Op volgorde vanaf de zon zijn dit: Mercurius, Venus, aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.
Schorpioen is een waterteken. De heersende planeet van Schorpioen is Pluto, en het standaard huis is het achtste.
Neptunus is de laatste in de rij, op ongeveer 4.500 miljoen kilometer van de zon. Op Neptunus waaien de hevigste winden van ons zonnestelsel: op sommige plaatsen tot 2.000 km/u.