Deze nagerechten staan in de Schijf van Vijf en zijn een gezondere keuze: Magere en halfvolle yoghurt met weinig of geen toegevoegd suiker. Magere kwark. Fruit, vers en uit de diepvries.
Een bakje vla of vruchtenyoghurt is niet heel gezond. Er zitten vaak veel vetten en suikers in. Een schaaltje vla bevat 4 suikerklontjes en het verschil tussen een schaaltje vruchtenyoghurt en een schaaltje gewone yoghurt is al snel 3 suikerklontjes.
Je kunt dus als nagerecht kiezen voor yoghurt, kwark en fruit. Let wel op dat je magere kwark en magere of halfvolle yoghurt kiest, zonder (of met weinig) toegevoegde suikers. Je kunt volle yoghurt, volle kwark, vla, pudding en roomijs beter laten staan. Hier zitten vaak erg veel suikers en verzadigde vetten in.
Een toetje na het eten past dus prima in een gezond eetpatroon. Er zijn een aantal nagerechten die volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum een verantwoorde keuze zijn. Zo kun je na het eten prima een schaaltje magere of halfvolle yoghurt met zo min mogelijk toegevoegd suiker, magere kwark of fruit nemen.
De meest gegeten desserts in Nederland zijn yoghurt, ijs en vla. Toeristen zijn over die laatste vaak zelfs lyrisch enthousiast. En vooruit, een Hollands kaasplankje wordt ook steeds vaker op de salontafel gezet.
Deze nagerechten staan in de Schijf van Vijf en zijn een gezondere keuze: Magere en halfvolle yoghurt met weinig of geen toegevoegd suiker. Magere kwark. Fruit, vers en uit de diepvries.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Optimel magere vla is in combinatie met de vanillesmaak heerlijk vol en rijk van smaak. de producten van Optimel bevatten 0% vet en geen toegevoegde suikers. Smaakt lekker, voelt goed!
Pavlova is een van de allerbeste desserts ter wereld, dat oorspronkelijk uit Australië komt. Al wordt het in Nieuw-Zeeland ook veel gegeten. Beide landen claimen de uitvinder van dit meesterlijke toetje te zijn en laten wij vooral blij zijn dát het is uitgevonden.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Fruit als toetje
Door het na de hoofdmaaltijd te eten zou het op die maaltijd gaan 'rotten'. Volgens het Voedingscentrum is dit niet waar, het lichaam gaat efficiënt om met de vertering van voedsel. Ook bevat fruit veel vitamines en mineralen. En dat draagt bij aan een gezonde en gevarieerde maaltijd.
"Schrik niet: 94 procent van dit snoepje is suiker." "90 procent is suiker." "Een danoontje ziet er heel aantrekkelijk uit met al die kleurtjes. Maar vergis je niet: een Danoontje van 95 gram bevat ongeveer 2,5 suikerklontjes."
Rijke fijnproevers kunnen er een toetje bestellen waar goud in zit verwerkt. Er is zelfs goud om mee naar huis te nemen. De gast betaalt er dan ook voor: 16.500 euro. De Frrrozen Haute Chocolate is volgens het Guinness Book of Records het duurste dessert ooit.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Skyr bevat over het algemeen weinig calorieën, vet en koolhydraten. Hier tegenover staat dat er wel veel voedingstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen in zitten. Het eiwitpercentage is dus hoog en het vetpercentage laag. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat Skyr een gezondere optie is dan kwark of yoghurt.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Het nagerecht - ook wel dessert of toetje - is een deel van het diner waarmee een maaltijd wordt afgesloten. Vaak is het zoet van smaak en koud, maar er zijn ook hartige en warme nagerechten.
Luxe dessert van drie soorten Callebaut chocolade: melk, wit en pure chocolade op een bodem van chocolade amandel biscuit met nootjes. Gedecoreerd met een quenelle van witte chocolade room, een gekrulde vinger-galette, chocolade gelei, crumble en eetbaar bladgoud.
Je maagwand ontspant
Je dacht dat je vol zat van je bord warm eten, maar de ontspanning van de maag zorgt ervoor dat het toetje altijd past. Je hoeft er alleen maar aan te denken,' zegt De Witt. Je toetjesmaag ontstaat dus eigenlijk wanneer de maagwand ontspant en er meer ruimte vrijkomt.
Crème fraîche en slagroom bevatten beiden veel verzadigd vet. Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
DE HAMVRAAG: IS OPTIMEL GEZOND? Als we deze vraag heel eerlijk moeten beantwoorden: nee. Het bevat veel additieven. En de magere melk is ook gewoon gepasteuriseerd en gehomogeniseerd.
Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine. Deze vitamine zorgt dat calcium wordt opgenomen in de botten en voorkomt dat het in het bloed komt.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Fruit gaat niet rotten in je maag
Dat fruit na het avondeten ongezond is, is een hardnekkig fabeltje. Gelukkig werkt ons lichaam een stuk efficiënter dan dat. Koolhydraten, eiwitten en vetten, ze kunnen allemaal tegelijkertijd verteerd worden.