Voor uw pauzes gelden de volgende regels: Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Bij een werkdag van meer dan 10 uur, pauzeert u minimaal 45 minuten. U kunt deze pauze splitsen in meerdere pauzes van ten minste 15 minuten. Pauze is geen werktijd.
Dit hangt af van hoe je het met de werkgever heb afgesproken in je contract. Normaal gesproken is pauze voor eigen tijd (dus geen onderdeel van je 40-uur)... soms wordt het ook fifty-fifty verdeeld... in jou voorbeeld dus 30 minuten voor de baas en 30 minuten eigen tijd.
Wanneer doorbetalen? Pauzes van 15 minuten of langer hoef je niet door te betalen. Een pauze van minder dan 15 minuten is geen pauze en komt voor rekening van de werkgever.
Een normale werkdag duurt 7,5 uren. En een normale werkweek kent 5 dagen á 7,5 uur, oftewel 37,5 uur. Het maximaal aantal te werken uren per loonperiode van 4 weken bedraagt 170 uur. Er kan 7,5 uur gewerkt worden tussen 6.00 uur 's ochtends en 19.00 uur 's avonds (tenzij er in ploegendiensten wordt gewerkt).
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
De 8-uur-per-dag-werken-regel is al bijna 100 jaar oud… Henry Ford voerde hem ooit in om consumptie te bevorderen. Maar op je productiviteit en welzijn heeft het geen enkel voordeel, zegt wetenschappelijk onderzoek. Hoog tijd om de regels te herschrijven, zoals bijvoorbeeld Netflix dat doet.
Wanneer je pauze neemt, is je werkgever niet verplicht om je loon door te betalen. Dat komt omdat er in de Arbeidstijdenwet niets over doorbetalen wordt genoemd.
Als werkgever hoef je lunch of andere langere pauzes die je mensen nemen niet door te betalen. Het werkt heel simpel: als er niet wordt gewerkt, wordt er ook niet betaald. Je mag hiervan afwijken en medewerkers wel doorbetalen. Dat leg je dan het liefst vast in de cao of arbeidsovereenkomst.
Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd.
Wat is de 9-tot-5-mentaliteit? De 9-tot-5-mentaliteit wil eigenlijk zeggen dat je je als werknemer graag houdt aan je 8-urendag. Je werkt dus van 9 uur tot 17 uur. Uurroosters kunnen natuurlijk verschillen, dus het gaat hier vooral over het feit dat je 8 uur per dag werkt.
Uw werknemer mag alleen meer dan 5 dagen per week werken als hij in een periode van 14 dagen minimaal 72 uur achter elkaar niet werkt. Deze periode is eventueel te splitsen in 2 perioden van minimaal 32 uur achter elkaar.
U heeft recht op minstens 13 vrije zondagen per jaar. In uw cao of bedrijfsregeling kan een lager aantal staan. Maar dit geldt pas nadat u heeft ingestemd met minder dan 13 vrije zondagen per jaar, bijvoorbeeld wanneer het voor uw functie nodig is om op zondag te werken.
Bij een werkdag van meer dan tien uur heeft de werknemer recht op 15 minuten extra pauze. Degenen die minder dan 5,5 uur werken hoeven geen pauze te krijgen. Uiteraard mag de werkgever meer of langere pauzes geven dan het wettelijk minimum.
Voor een ontslag op staande voet is een 'dringende reden' vereist. Een enkele keer te laat komen zal in beginsel geen dringende reden voor ontslag opleveren. Maar indien de werknemer herhaaldelijk te laat komt eventueel wel. Of ontslag mogelijk is hangt vaak af van de specifieke omstandigheden van het geval.
In de winkels liggen begintijden tussen 08:00 uur en 09:30 uur. Dit ligt aan de functie. De normale werk dag in de winkel begint om 09:30 tot 18:00 en op zaterdagen is dit van 08:00 tot 17:00.
Algemeen principe
Is er geen collectieve arbeidsovereenkomst en geen koninklijk besluit, dan wordt ten laatste op het ogenblik dat de duur van de prestaties zes uren bereikt minstens een kwartier pauze toegekend.
Als je regelmatig pauze neemt, kan dit je helpen om productiever en gezonder te zijn. Pauzes geven je de tijd om je energie en concentratie te herstellen, waardoor je effectiever kunt werken en minder kans hebt op burn-out.
U houdt loonheffingen in op het salaris van uw personeel. U draagt deze heffingen af aan de Belastingdienst. Het gaat om verschillende verplichte premies en bijdragen. Bijvoorbeeld de loonbelasting, premies voor volksverzekeringen en werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.
Werk je langer dan 5,5 uur per dag, dan heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag dit splitsen in 2 keer 15 minuten. Als je langer dan 10 uur werkt, dan is de pauze minstens 45 minuten.
Als uw werkgever uw loon niet of niet op tijd betaalt, heeft u niet alleen recht op het loon, maar kunt u ook wettelijke verhoging eisen. Wettelijke verhoging is de boete die de werkgever moet betalen vanaf de 4de werkdag dat hij het loon te laat betaalt.
Een pauze is een tijdelijke periode van onderbreking van een handeling, met de bedoeling om even tot rust te komen en daarna met frisse moed de draad weer op te pakken.
De 32-urige werkweek – parttime werken
Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek. Ook starters zonder kinderen of mantelzorgtaken.
De cijfers zeggen in ieder geval van wel en ook de wetenschap geeft aan dat 40 uur werken niet de meest optimale indeling van je werkweek is. Maar, als jouw gelukshormoon aangewakkerd wordt van veel en lang werken, dan houdt niemand je tegen. En ook de mensen die hun centjes hard nodig hebben, begrijpen we.
Als we eerlijk naar onszelf kijken, weten we dat we niet de volle 8 uren van een werkdag productief zijn. Zoveel uren werken per dag is volgens onderzoek het best voor optimale productiviteit én optimaal geluk.