Voorwerpen die te diep in het oor worden gestoken (bijvoorbeeld een wattenstaafje) kunnen het trommelvlies kapotmaken.
Ook kun je met een wattenstaafje in je oor flinke schade aanrichten. Je kunt uitschieten waardoor je de dunne huid in het oor beschadigd. Je kunt ook het trommelvlies raken en hiermee kan je gehoor zelfs permanent verslechteren.
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid. Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden.
Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden. Zorg dat er niet te veel water in uw oor komt. U mag wel douchen. Zorg dat er niet veel druk komt op uw oor: til geen zware dingen en snuit uw neus niet hard.
Sommige mensen horen minder als het trommelvlies gescheurd is. Bij een kleine scheur kan het gehoor normaal blijven. Soms zijn er bij een trommelvliesscheur ook andere klachten: fluitende toon in het oor (oorsuizen)
Geef het slachtoffer een prettige houding. Geef paracetamol (volgens bijsluiter) tegen de pijn. Laat eventueel het pijnlijke oor op een warm kussen liggen, dat kan de pijn wat verzachten. Neem contact op met de huisarts als de oorpijn langer dan drie dagen aanhoudt.
Er is een grote kans dat het trommelvlies binnen enkele weken weer volledig geneest. Toch is het raadzaam bij de huisarts langs te gaan. Grotere scheuren in het trommelvlies herstellen namelijk minder vaak vanzelf. Een kleine operatie door een kno-arts die het gaatje dan dichtmaakt behoort dan tot de mogelijkheden.
Dat trommelvlies is bij aanraking pijnlijk en kan worden geperforeerd. Wanneer u het wattenstokje zo vasthoud dat u met uw vingertoppen het watje bijna aanraakt, kan er dus eigenlijk nooit iets misgaan, want de wattenstok gaat zo nooit dieper dan 1 centimeter de gehoorgang in.
Een gaatje in het trommelvlies ontstaat meestal door een middenoorontsteking. In het middenoor ontstaat er dan pus, die uiteindelijk naar buiten komt door het gaatje in het trommelvlies. Ook door grote drukveranderingen op het oor kan het trommelvlies scheuren.
U heeft pijn in het oor. U hoort minder goed met het oor. U heeft een verstopt gevoel in het oor. U voelt meer druk in het oor.
Het is heel gemakkelijk om tijdens het douchen een warme kleine waterstraal in het gehoorgang te laten lopen. Na een paar minuten zal het lauwe water het oorsmeer zacht maken, zodat het door het buitenoor kan weglopen. Dep je oor vervolgens droog. Je kunt ook een zoutoplossing gebruiken om het oorsmeer zacht te maken.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit.
Sommige mensen hebben een zwaardere opbouw van oorsmeer. Overtollig oorsmeer kan samengeperst worden, waardoor de gehoorgang geblokkeerd kan worden, met tijdelijk gehoorverlies als gevolg. In dit geval is het bezoeken van een arts noodzakelijk.
De gehoorgang is bij volwassenen ongeveer 2,5 cm lang en eindigt bij het trommelvlies - de scheiding met het middenoor. De gehoorgang heeft de vorm van een koker, is gemiddeld ongeveer 1 cm in doorsnede en is bekleed met huid. Vanaf de ingang dus ongeveer 2,5 cm diep.
Hoe lang blijven buisjes in het trommelvlies zitten? Uiteindelijk groeit ieder buisje in 3-18 maanden (gemiddeld 12 maanden) weer het trommelvlies uit naar de gehoorgang toe, waarbij het trommelvlies weer sluit. Het buisje blijft dan meestal in de gehoorgang geplakt zitten, maar functioneert dan niet meer.
Een ingetrokken trommelvlies kunt u herkennen aan een verminderd gehoor. Naast gehoorverlies zijn er meestal geen symptomen waarneembaar. Pas als de intrekking zich verder uitbreidt, kunnen ook andere klachten ontstaan. Denk aan een loopoor of het begin van een oorontsteking.
Bij een loopoor komt er vocht uit het oor. Dit vocht kan vloeibaar of slijmerig zijn en soms zit er bloed bij. Het vocht heeft een vieze geur. Door het verstopte oor kan het zijn dat u tijdelijk minder goed hoort, omdat het vocht het geluid blokkeert.
Klachten bij gehoorgangontsteking
Wanneer het oor wordt geïnspecteerd door de arts is te zien dat de huid in de gehoorgang rood en gezwollen is, waardoor de gehoorgang ook vernauwd is. Ook de oorschelp kan rood zijn. In de gehoorgang worden vaak korstjes gezien en er kan pus in het oor zitten.
Het kan het trommelvlies naar binnen trekken en de beweeglijkheid van de gehoorbeentjes, en dus het gehoor, verminderen. Ook een lijmoor herstelt meestal spontaan. In 50% van de gevallen is het na 3 maanden verdwenen, en in 95% na 1 jaar.
Vaak is de oorzaak een verkoudheid. In dat geval opent de buis van Eustachius zich vanzelf weer als de verkoudheid open is, meestal na zo'n 2 weken. Is je buis van Eustachius verstopt door een andere oorzaak, dan kan het zijn dat die eerst moet worden aangepakt voordat de verstopping weggaat.
Hoe minder uw oor geventileerd wordt, hoe dikker het vocht achter het trommelvlies zal zijn. Wat uiteindelijk weer resulteert in een groter gehoorverlies. Iedereen kan een loopoor krijgen, maar kinderen hebben een grotere kans. Een belangrijke risicofactor is roken.
Uitstralende pijn
Soms kan de oorzaak van oorpijn ook buiten het oor liggen. Er is dan sprake van uitstralende pijn, afkomstig van een aandoening ergens anders in je hoofd, keel of nek.
Natuurlijke verlichting. De oordruppels maak ik van olijfolie, knoflook, goudsbloemen en wilgenbast. De olijfolie werkt verzachtend voor het trommelvlies waardoor de druk in het oor niet zo pijnlijk is. De knoflook is een enorm krachtig ontsmettend middel, het dood de bacteriën.
De klachten van een oorontsteking beginnen met oorpijn, een branderig gevoel of jeuk aan je gehoorgang. Plotseling kun je een drukkend gevoel in je oor krijgen, wat erg pijnlijk kan zijn. Vaak gaat dit samen met een ziek gevoel en koorts.