In Zuid-Afrika zijn maar liefst 11 officiële talen. Het Afrikaans is er daar één van. Het is een mengelmoes van verschillende talen, waaronder het Nederlands. Dat komt omdat Nederlandse VOC-handelaars zich in de zeventiende eeuw in Zuid-Afrika gingen vestigen.
Het Standaardafrikaans zoals we het nu kennen is een versmelting van het Kaaps-Hollands van de blanke kolonisten en het Khoi-Afrikaans van de gekleurde bevolking. Dat eerste heeft ervoor gezorgd dat het Afrikaans zo goed op het Nederlands is blijven lijken; het tweede verklaart vooral de vereenvoudigingen in de taal.
In 1652 doet het Nederlands zijn intrede in Zuid-Afrika, wanneer Nederlandse kolonisten onder leiding van de V.O.C. de Nederlandse Kaapkolonie stichten bij de Kaap de Goede Hoop. Het Nederlands is tot in de twintigste eeuw gebruikt als cultuurtaal van de Afrikaners, die voor een groot deel afstammen van Nederlanders.
Hoewel er verschillen zijn tussen het Afrikaans en het Nederlands, kunnen Afrikaanders en Nederlanders goed met elkaar communiceren. Zuid-Afrika is een van de weinige landen op de wereld waar een Nederlander zich zonder dat hij een taalcursus heeft gevolgd toch aardig verstaanbaar kan maken.
Altijd spannend wanneer je naar een onbekende bestemming vliegt. Reis je naar Zuid-Afrika of Namibië? Dan hoor je vast een taal die verdacht veel op het Nederlands lijkt: het Afrikaans!
Verder zijn Portugees, Duits en Frans de meest gebruikte immigrantentalen. Tot 1961 als officiële taal en tussen 1961 en 1983 als 'synoniem van het Afrikaans'. Het Nederlands is de enige taal in Zuid-Afrika die zijn officiële status heeft verloren.
In 1910 werden Transvaal, de Kaapkolonie, Oranje Vrijstaat en Natal verenigd en was de Unie van Zuid-Afrika een feit. De leiding kwam in handen van Louis Botha, de eerste premier van het land.
Het Afrikaans is een West-Germaanse taal die hoofdzakelijk in Zuid-Afrika en Namibië wordt gesproken. De taal is een dochtertaal van het Nederlands, ontstaan uit zeventiende-eeuwse Nederlandse dialecten, en werd historisch Kaaps-Hollands genoemd.
Namibië en Botswana zijn misschien wel twee van de veiligste landen van Afrika om doorheen te reizen.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Het land grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en Swaziland (Eswatini). De onafhankelijke staat Lesotho wordt in zijn geheel door Zuid-Afrika omsloten. Zuid-Afrikaan (m./v.) Zuid-Afrikaanse (v.)
isiZulu. Dit is de meest gesproken taal in Zuid-Afrika. Zo'n 23% van de populatie (ongeveer 11.6 miljoen mensen) uit zich dagelijks in deze taal. Het is de taal van de grootste etnische groep in Zuid-Afrika: de Zulu.
Afrikaners (vroeger Afrikaanders geheten) zijn een bevolkingsgroep in Zuid-Afrika en omstreken.
De zogeheten Kaaphollandse dialecten van Zuid-Afrika en Namibië zijn gestandaardiseerd in het Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands.
Als Nederlander is het niet erg moeilijk om Afrikaans te verstaan, zul je merken als je door het land reist. Helemaal als je een Afrikaanse tekst voorleest, is de taal makkelijk te begrijpen. Toch is het nog lang niet altijd even gemakkelijk om sommige woorden te begrijpen.
In vergelijk met de vrije inlanders die in de ogen van hun vorsten en hoofden weinig meer waren dan slaven, hadden slaven het niet veel slechter. De slaven uit Afrika, de zgn. “kaffers”, die de VOC had, kwamen uit Kaap de Goede Hoop en Mozambique. Zij werden ingezet als hulppolitie.
Kenia is voor velen het mooiste safari land ter wereld: de natuurgebieden en nationale parken in Oost-Afrika hebben verrassend veel te bieden tijdens... La Réunion is voor Fransen het paradijs, voor veel Nederlandse toeristen een onontdekte parel. Toch is het eiland in de Indische Oceaan een en...
De landen met de grootste veiligheidsrisico's zijn Libië, Mali, Zuid-Soedan, Somalië, Syrië, Afghanistan, Irak en Jemen.
Waar het gaat om medische risico's, doen de landen in Europa, Canada, Australië, de Verenigde Staten, Japan, Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika het goed. De grootste gezondheidsrisico's loop je in Libië, Niger, Venezuela, Afghanistan, Irak, Jemen, Eritrea en in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Zuid-Afrika is een welvarend land, de ZAR behoort tot de sterkste valuta in Afrika. Het land is goedkoop vergeleken met Europese landen, maar het is duurder dan andere Afrikaanse landen.
Want zeg nou zelf: wie durft er zomaar zijn boeltje op te pakken en in het buitenland te gaan wonen? Juist, lang niet iedereen. Voor de Nederlanders die het wél durfden, is Zuid-Afrika en Kaapstad in het bijzonder, een populaire bestemming om te wonen.
Het begon allemaal toen Jan van Riebeeck in 1652 als eerste Nederlander voet zette op vruchtbare Zuid-Afrikaanse grond. In opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie dreef hij ruilhandel met de inheemse bevolking. Vijf jaar later besloten de Nederlanders zelf landbouwgoederen te verbouwen.
Vasco da Gama was de eerste Europeaan die rond Afrika voer (1497-1498). Tijdens de historische reis in 1500 onder Pedro Álvares Cabral werd niet alleen Brazilië ontdekt, maar ook Madagaskar.
De huidige president Cyril Ramaphosa.
Ethiopië is het oudste onafhankelijke land in Afrika. Na een overwinning op de Italianen in 1896 in Adwa werd de onafhankelijkheid door de meeste Europese grootmachten erkend. Ethiopië gold als symbool van de Afrikaanse onafhankelijkheid tijdens de koloniale periode van het continent.