Mensen met een overactieve blaas moeten vaak plassen. Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet. Naarmate we ouder worden, moeten we 's nachts vaker plassen. Als iemand twee keer of vaker moet opstaan om te plassen, kunnen we van een plasprobleem gewagen.
“Dat je 's nachts moet plassen, kan aan de blaas en urinewegen liggen. Denk aan een vergrote prostaat of een overactieve blaas. Ook kan het een circulatoir probleem zijn, dat wordt nachtelijke polyurie genoemd. Je moet dan 's nachts meer volume plassen dan overdag.
Tips tegen vaak plassen
Verspreid de vochtinname overdag en 's avonds gelijkmatig. Drink 's avonds voor het naar bed gaan niet (te) veel en zeker geen koffie of (veel) alcohol.
's Nachts vaak plassen (nycturie) betekent een aandrang om per nacht één of meer keer te gaan plassen. Deze klachten kunnen passen bij verschillende aandoeningen zoals een urineweginfectie, goedaardige vergroting van de prostaat, prostaatkanker en neurologische ziekten (bv.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Blaasontsteking gaat vaak gepaard met veel moeten plassen. Hoewel mannen en vrouwen beide last kunnen krijgen van een blaasontsteking komt dit bij vrouwen vaker voor.
U moet 's nachts vaak plassen. Dit komt omdat het extra vocht in uw benen 's nachts weer terug gaat in uw bloedvaten. Het lukt uw hart 's nachts ook beter om dat extra vocht naar uw nieren te pompen. Uw nieren halen daar plas uit (water en afvalstoffen).
Door een tekort aan vocht wordt je urine namelijk geconcentreerder met als gevolg dat je blaas eerder geïrriteerd raakt. Hierdoor krijg je eerder het gevoel dat je naar het toilet moet terwijl dit eigenlijk nog niet nodig is. Meer drinken is dan ook de oplossing! Drink je meer dan is je urine meer verdund.
Elke dag produceren de nieren 180 liter voorurine, waar maar 1,5 liter urine van overblijft. Dit komt vooral omdat 99 procent van het water in de voorurine geresorbeerd wordt. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben.
Mogelijke oorzaken kunnen zijn: Problemen met de prostaat (goedaardige prostaatvergroting) Problemen met de bekkenbodemspieren. Afwijkingen in de blaas, zoals blaasontstekingen, blaasstenen en blaastumoren.
Bekkenbodemoefeningen. Bekkenbodemoefeningen, voldoende plassen overdag en 's nachts een wekker zetten pakken niet de oorzaken van bedplassen aan, maar kunnen er wel voor zorgen dat de klachten verminderen. Ook is het mogelijk om een po naast het bed te zetten, zodat de weg naar het toilet niet te lang is.
Artsen schrijven tolterodine voor als dergelijke oefeningen om de blaas te trainen niet of onvoldoende helpen. Tolterodine ontspant de blaasspier. De blaas kan daardoor meer urine bevatten voordat aandrang ontstaat. Tolterodine is alleen zinvol bij mensen met aandrangincontinentie.
Bij een overactieve blaas moet u opeens nodig plassen. U gaat ook heel vaak naar de wc, omdat u het gevoel heeft dat u moet plassen. Bijvoorbeeld wel 9 keer gedurende de dag en ook 's nachts. Als de aandrang om te plassen heel sterk is, kan het ook voorkomen dat u hierbij wat urine verliest.
Diabetes mellitus is de meest voorkomende ernstige oorzaak van polyurie en polydipsie en leidt meestal binnen 2-3 weken tot duidelijk gewichtsverlies en ernstige dehydratie. Groeivertraging en gestoorde lengtegroei duiden meestal op een zeldzame congenitale tubulusfunctiestoornis of op renale diabetes insipidus.
Je ochtendurine is ook altijd geconcentreerder, omdat je 's nachts nauwelijks vocht tot je neemt, maar wel zweet. Hier tegenover staat dat als je juist heel veel drinkt je urine lichter kleurt dan normaal. Urine is samengesteld uit water, ureum en zouten.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Dan gaat het langzaam er via een paar manieren er weer uit: ongeveer 1.400 milliliter plas je er uit.
Hartfalen ontwikkelt zich meestal langzaam na letsel aan het hart. Voorbeelden van letsel zijn onder andere een hartaanval, te veel spanning op het hart door een jarenlange, onbehandelde hoge bloeddruk of een zieke hartklep.
Als een hartspier te weinig zuurstof krijgt, kunt u pijn op de borst krijgen of hartkramp. Dit heet angina pectoris. Vaak komt dit doordat de kransslagader nauwer is geworden.
Als bij u hartfalen wordt vastgesteld, is het belangrijk om uw bloeddruk te blijven controleren. Een normale bloeddruk varieert naargelang de leeftijd, maar een hoge bloeddruk (hoger dan 140/80 mmHg) is schadelijk voor uw hartfunctie, leidt tot meer klachten en vereist een langdurige behandeling.
Veel dorst en vaak plassen
Dit komt door het tekort aan insuline. Hierdoor wordt een deel van de glucose in het bloed niet omgezet in energie, en komt het als afvalstof in je urine terecht. Glucose neemt veel water op, waardoor er bij het urineren meer vochtverlies optreedt dan normaal.
Kan een overactieve blaas vanzelf over gaan? Een overactieve blaas gaat niet vanzelf over zonder actie. Het kan wel vanzelf overgaan als een onderliggende oorzaak wordt aangepakt. De klachten die horen bij overactieve blaas hebben primaire of secondaire oorzaken.
Kan stress leiden tot veel plassen? Stress kan ervoor zorgen dat de spieren van de blaas zich vaak onnodig aanspannen. Dit kan ervoor zorgen dat iemand regelmatig urine verliest.
In een blaas kan gemiddeld 400 ml. Met een gezonde blaas doen mensen meestal een plas van 300-500 ml per keer.