1. Tequila Ley . 925 – €2.940.000. Daar is ze dan, de duurste drank ter wereld.
Na water is thee de meest populaire drank ter wereld. In 2021 werd wereldwijd 297 miljard liter thee gedronken. Thee is over de hele wereld geliefd een veelgebruikte drank. Het is een drank met een scala aan verschillende soorten en smaken.
Bruichladdich X4 Quadrupled
Deze whisky is de sterkste ter wereld en dat heeft te maken met het feit dat deze maar liefst 4 keer wordt gedistilleerd. Dat gebeurt volgens een geheime procedure in Schotland.
Sterke drank bevat meer dan 15% pure alcohol. Zwak-alcoholhoudende dranken zijn dranken met een alcoholpercentage minder dan 15%.
Drinkt volgens de richtlijn: drinkt niet of maximaal 1 glas per dag (= Advies Gezondheidsraad). Overmatig drinken: meer dan 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen alcohol per week. Zwaar drinken: minstens één keer per week minimaal 4 (vrouwen) of 6 (mannen) glazen alcohol op één dag.
Bier het populairst
Als we kijken naar wat het meest gedronken wordt onder jongeren staat bier met 69 procent op nummer een. Andere populaire drankjes onder jongeren zijn mixdrankjes (44 procent), wijn (43 procent) en sterke drank (32 procent).
'Mede' gemaakt van honing is waarschijnlijk het oudste alcoholische drankje dat we kennen. Het werd 8000 jaar geleden al gedronken. Het is waarschijnlijk toevallig ontstaan doordat honing en water op een warme plek met gist in aanraking kwam. Bier was 5400 jaar voor Christus al bekend.
Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Een “baco” is een bacardi gemixt met cola. Dit is een erg bekende mixdrank, misschien wel de bekendste. Deze wordt vaak geschonken op festivals en feesten. bacardi is een redelijk sterke drank.
Soorten dranken
Onder alle volwassenen die wel eens alcohol drinken, drinkt bijna de helft (47%) ten minste maandelijks wijn en 39% drinkt ten minste maandelijks bier (cijfers 2020). Vrouwen drinken meer wijn dan mannen (56% tegenover 39%) en mannen drinken vaker bier dan vrouwen (57% tegenover 18%).
Nederland komt op een 42ste plek met 9,6 liter alcohol. Oost-Europa doet het uitzonderlijk slecht in het lijstje. Na Moldavië volgt Wit-Rusland met 17,1 liter, Litouwen wordt derde met 16,2 liter. De lijst werd gemaakt door Vouchercloud, deze gebruikte cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Koffie en thee worden het meest gedronken (30% of 505 ml), gevolgd door water (25% of 413 ml) en frisdranken (16% of 263 ml). Warme dranken blijken populair bij de oudere groepen vanaf 30 jaar. De jongere generaties tot 20 jaar drinken relatief meer zuiveldranken, siropen en frisdrank.
Steven Petrosino staat bekend als de snelste bierdrinker van de wereld. In de Guinness World Beer Record staat hij op de eerste plaats en daar kom je niet zomaar! Steven Petrosino heeft die plek in 1977 behaald door één liter bier in 1,3 seconden op te drinken, doe dat maar na!
Ia de geheelonthouder
Verbuigingen: -s (meerv.)
Bierland bij uitstek is Tsjechië. Hier wordt jaarlijks 157 liter per inwoner gedronken. Wereldwijd staat de Nederlander op een veertiende plaats. In landen als Ierland, Duitsland, Luxemburg en België ligt de gemiddelde bierconsumptie per inwoner nog fors hoger dan in Nederland.
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Turkije. – Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5. – Tabak: Kopen en/of roken vanaf 18 jaar.
Wie de uitvinder van alcohol was is niet meer te achterhalen. Want het oudste document dat over alcohol gevonden is, is een bierbrouwersrecept van 5000 jaar oud. Dit is een kleitafel uit Sumerië. En een Sumerische tekst van zo'n 1000 jaar later heeft het over bier én wijn.
Na de val van het Romeinse rijk groeide bier uit tot een van de meest genuttigde dranken in het middeleeuwse Europa. Vanwege het feit dat de drank tijdens het productieproces verhit moest worden, bevatte het gerstenat namelijk minder schadelijke bacteriën dan water, en was daarmee dus gezonder.
Als je nog geen 18 jaar bent, mag je geen alcohol kopen of bij je hebben. Alcohol drinken in openbare gelegenheden, zoals kroegen en discotheken, kan dus niet. Een kroegeigenaar is zelfs strafbaar als hij/zij alcohol verkoopt aan personen onder de achttien jaar.
Op jonge leeftijd en bij een laag lichaamsgewicht is weinig alcohol nodig om in coma te raken. Niet voor niets is de boodschap: 'Onder 18 jaar geen alcohol'.
In Nederland mogen jongeren onder de achttien bijvoorbeeld geen alcoholische drank bij zich hebben op een openbare plek. Stiekem drinken in het park is er dus strafbaar, maar thuis of op café mag het wel.