Maximaal 2 aanmeldingen per studiejaar
Voor de studies geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie, verloskunde en mondzorgkunde geldt een uitzondering. Hier mag u maar voor 1 onderwijsinstelling kiezen.
Je mag dus 3 keer meedoen aan de selectie voor bijvoorbeeld Geneeskunde, daarnaast ook 3 keer voor Tandheelkunde, 3 keer voor Fysiotherapie enz. Dit is het landelijk maximum. Hogescholen en universiteiten mogen zelf bepalen hoeveel van die 3 selectiepogingen je bij hen mag doen.
In totaal zijn er 350 opleidingsplaatsen voor de studie Geneeskunde bij de VU. Hiervan is ongeveer 70% voor kandidaten van Track A en ongeveer 30% voor kandidaten van Track B.
Je kunt maximaal één keer meedoen met de selectieprocedure Bachelor Geneeskunde AMC-UvA. Landelijk mag je je maximaal drie keer meedoen met een selectieprocedure voor een Geneeskunde opleiding.
1 op de 5 deelnemers is geslaagd voor het toelatingsexamen Geneeskunde. Voor het toelatingsexamen tandarts is ongeveer een kwart geslaagd.
De beste geneeskundeopleiding vind je, volgens de Keuzegids, bij de VU in Amsterdam. (Medisch Contact geeft een ander kwaliteitsoordeel). Binnen de gezondheidswetenschappen krijgt geen enkele universitaire opleiding het predicaat 'topopleiding'.
In totaal zijn er 2785 opleidingsplaatsen. Er waren volgens Medisch Contact 9181 aanmeldingen via Studielink binnengekomen. 7952 deelnemers deden uiteindelijk mee aan de decentrale selectie. In Rotterdam heb je de meeste kans om aangenomen te worden (48%), in Maastricht de minste (21%).
De ongeveer 550 kandidaten (track A: ongeveer 385 en track B: ongeveer 165) die het beste scoren in ronde 1 mogen deelnemen aan ronde 2.
Voor Nijmegen is het voor het tweede jaar achtereen dat er minder kandidaten meededen aan de decentrale selectie. In deze stad is, samen met Rotterdam, de kans op toelating nu het grootst, gevolgd door de Vrije Universiteit in Amsterdam.
*Heb je een 5 vwo-gemiddelde hoger of gelijk aan 8 voor de vakken biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde A of B en Nederlands en een voldoende beoordeling voor het personal statement? Dan ben je direct toegelaten tot de studie en hoef je niet de BMAT te maken of ronde 3 te doorlopen.
Via een major specialiseer je je in: biomedische wetenschappen/klinische wetenschappen/gezondheidswetenschappen. - Biofarmaceutische wetenschappen: je doet onderzoek gericht op het maken van nieuwe, betere en veiligere geneesmiddelen. - Farmacie: je leert hoe medicijnen werken, hoe je ze ontwikkeld en verbeterd.
Artsen zijn momenteel bij afronding van hun specialisatie gemiddeld ongeveer 37 jaar oud. Dit verschilt enigszins per specialisatie: huisartsen zijn 34 jaar, verpleeghuisartsen iets meer dan 36 jaar, medisch specialisten bijna 37 jaar en sociaal geneeskundigen bijna 41 jaar.
Vanaf 2017 is de loting, of numerus-fixus, zelfs officieel afgeschaft en zijn de universiteiten verplicht hun kandidaten middels decentrale selectie te selecteren. Vanaf dan betekent het ook niet meer zonder meer dat scholieren met gemiddeld een 8,0 of hoger direct geplaatst zullen worden.
Kosten 2020/2021
Het collegegeld voor deze voltijdopleiding is tussen de € 1.276 en € 2.143 per jaar (wettelijk collegegeldtarief).
Geneeskunde studeren na het behalen van een hbo-propedeuse
Helaas is dat niet het geval. Je moet eerst bewijzen dat je over voldoende voorkennis beschikt binnen het profiel natuur en gezondheid op vwo-niveau. Dat betekent dat je ook nu een traject van CCVX tentamens of staatsexamens te wachten staat.
De studie geneeskunde is de langst durende opleiding van Nederland. De studie is ook erg intensief. Je bent het grootste deel van je week bezig met studeren, leeropdrachten, practica en colleges. Hoe lang het duurt voordat je als dokter aan de slag kunt hangt af van de specialisatie die je kiest.
De Toelatingsproef Geneeskunde & Tandheelkunde is geen standaard examen. Het is een zéér groot én moeilijk examen dat uit meerdere onderdelen bestaat. Er wordt een giscorrectie toegepast en het examen bestaat volledig uit meerkeuzevragen, wat misschien nieuw of onwennig voor je is.
Jaarlijks studeren er 2.700 basisartsen af. Dat aantal groeit de komende twee jaar naar 2.900, terwijl er maar 2.390 opleidingsplekken beschikbaar zijn.
Bij de meeste geneeskundefaculteiten vallen er na het begin van het studiejaar of later in de opleiding nog studenten uit. Dat varieert per faculteit tussen de 4 en 10 procent gedurende de hele opleiding, zo geven de faculteiten aan. Doorgaans is de uitval het grootste in het eerste jaar van de opleiding.
Om te mogen starten met de opleiding geneeskunde moet je slagen én gunstig gerangschikt zijn voor het toelatingsexamen. Het toelatingsexamen test het begripsniveau in de vakgebieden fysica, wiskunde, chemie en biologie. Uiteraard is een grondige kennis van die vakken noodzakelijk om te slagen voor het toelatingsexamen.
Welke opleiding je ook kiest, het toelatingsexamen blijft verplicht als je wil overstappen naar de opleiding geneeskunde. Meteen overstappen naar het tweede deel van het bachelortraject geneeskunde is vanuit geen enkele opleiding mogelijk.
Het speelt dus in je voordeel als je in het middelbaar een richting hebt gevolgd waarin deze vakken centraal staan. Richtingen zoals wetenschappen-wiskunde (6u/8u), Grieks-wiskunde of Latijn-Wiskunde zijn zeker een goede voorbereiding. Daarnaast focust het examen ook op generieke competenties (GC).
Biologie, fysica, chemie en wiskunde zijn belangrijk, want ze vormen de basis van de geneeskunde. Tijdens het toelatingsexamen bewijs je dat je deze vakken voldoende onder de knie hebt.