Met de beschadiging van de trilhaartjes wordt ook de nuttige werking van de trilhaartjes aangetast, namelijk het verwijderen van slijm en vreemde deeltjes uit de longen. Hierdoor hoopt steeds meer slijm op in de longen, en dit moet eruit. Daarom gaat u hoesten.
Omdat door het roken de longen continue geïrriteerd worden door teer, nicotine en rook, moet men ook meer hoesten. Dat komt ook doordat de longen meer slijm aanmaken om zo teer en rook te kunnen inkapselen. De longen voelen vol aan en dat moet er nu eenmaal uit.
Vuil en schadelijke stoffen komen hierdoor diep in de longen terecht en worden niet meer naar buiten gewerkt. De teerneerslag verdwijnt meestal weer wanneer je stopt met roken na ongeveer 3 maanden.
Als je gestopt bent met roken beginnen de longen met het opruimen. Ze verwijderen bijvoorbeeld slijm. Vaak zijn de longen na 3 maanden weer in staat zijn zichzelf schoon te houden.
Natuurlijk worden uw longen niet meteen zwart als u een sigaret opsteekt. Hoe snel dit proces gaat is afhankelijk van het aantal jaren dat u al rookt en de hoeveelheid die u rookt. Kunnen uw longen zich herstellen als u stopt met roken? Ja, de longen zijn in staat om zichzelf te herstellen als u stopt met roken.
Conclusie. Een laboratoriumstudie vergeleek de longcellen van rokers, ex-rokers en mensen die nooit gerookt hebben met elkaar. Die studie toont aan dat de longcellen van ex-rokers kunnen herstellen van de DNA-schade die het roken veroorzaakte. DNA-schade verhoogt het risico op longkanker.
Professor Nemery: “Bij lang en intensief roken gaan de longen uiteindelijk kapot. Symptomen van dit chronisch obstructief longlijden (COPD) duiken meestal op vanaf 40 à 45 jaar. Je wordt kortademig en hebt moeite om inspanningen te doen. Op termijn sterft het longweefsel af.
Groene thee
Ze zijn om te beginnen rijk aan catechines, flavonoïden en antioxidanten. Een van de bestanddelen epigallocatechinegallaat (EGCG), zou met name beschadigingen in de longen verminderen (3).
Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt omdat nooit alle longcellen beschadigd raken door het roken.
“Door roken ontstaat er een chronische ontsteking van de luchtwegen, waardoor er meer slijm wordt aangemaakt. De kleine luchtwegen en longblaasjes kunnen hierdoor beschadigd raken. Op den duur kan dit leiden tot een chronische vernauwing van de luchtwegen.
Bij beschadiging van de longen zullen klachten van benauwdheid, kortademigheid of hoesten optreden. Het kan ook zijn dat er wel een verminderde longfunctie is, maar dat deze (nog) geen klachten oplevert.
Als u net gestopt bent met roken, kan het hoesten verergeren. Dit komt omdat de longen zichzelf schoon gaan maken en dit gaat gepaard met meer hoesten. De rokershoest wordt geleidelijk minder en na een paar maanden is de rokershoest meestal helemaal weg.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest meer slijm op dan eerder. De slijm is van kleur veranderd of je hoest steeds meer slijm op. Naast dat je last hebt van veel slijm, voel je je ook benauwd of piept je ademhaling veel.
Nicotine wordt in het lichaam afgebroken tot cotinine. Cotinine heeft een halfwaarde tijd van 24 uur. Na die tijd zit de helft van de cotinine nog in je bloed. Cotinine is tot twee dagen na het roken in de urine aantoonbaar.
Rokers hoesten vaak 's morgens en geven daarbij slijm op. Dit wordt over het algemeen ook als onschuldig gezien. Dat is het echter niet. Door de nicotine en het teer van het roken kunnen de trilhaartjes in de longen namelijk worden aangetast.
Wie wil stoppen met roken doet er volgens Deense onderzoekers goed aan om geleidelijk af te bouwen. De coldturkeymethode, waarbij je een verslaving abrupt afbreekt, is schadelijk voor de gezondheid. Je zou (tijdelijk) symptomen van dementie kunnen ervaren.
Op de 3e en 4e dagen na het stoppen met roken zijn de ontwenningsverschijnselen het zwaarst. Dit zijn zonder twijfel de ergste dagen van het stoppen met roken. Je bent chagrijniger, sneller geïrriteerd en slaapt 's nachts minder goed.
Ontwenningsverschijnselen. Sommige mensen krijgen als zij stoppen met roken bijvoorbeeld last van hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen, darmproblemen, transpiratie, beven of ze zijn sneller geïrriteerd en hebben een slechter humeur.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u acetylcysteïne gebruiken. Acetylcysteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het effect is binnen enkele dagen merkbaar.
Bijvoorbeeld een warme (kruiden)thee, hete soep of (kippen)bouillon. Door de warme dampen lost het slijm in je neus op en kan je weer wat vrijer ademen. Kies voor muntthee of kamillethee. Munt werkt slijmoplossend, kamille kalmeert en verzacht.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Rokers van 60 jaar leven 5,5 jaar minder lang
De onderzoeksresultaten tonen aan dat een roker boven de 60 jaar, die nog niet is gestopt met roken, zijn cardiovasculaire mortaliteit met 5,5 jaar vervroegt in vergelijking met een niet-roker. Dit cijfer daalt tot gemiddeld 2,36 jaar voor wie is gestopt met roken.
Ruim de helft van de mensen die blijft roken, sterft aan de gevolgen hiervan. In Nederland zijn dit jaarlijks ruim 19.000 mensen. Zij overlijden aan een ziekte die door roken is veroorzaakt. Dit cijfer is afkomstig van het RIVM.