IKEA Nederland start aan het begin van 2023 een pilot voor de recycling van hoofdkussens en dekbedden. Consumenten kunnen hun oude dekbedden en hoofdkussens – ongeacht het merk – inleveren bij alle IKEA winkels in Nederland.
Gooi uw oude en afgedankte textiel weg bij een textielcontainer of bij de milieustraat in uw gemeente. Bruikbare kleding kunt u ook aan een goed doel geven, deze instellingen zamelen vaak meerdere keren per jaar textiel huis-aan-huis in.
Is jouw donzen dekbed of kussen toe aan vervanging? Lever deze dan in bij één van de textielcontainers of slaapspeciaalzaken die aangesloten zijn bij Donsretour, zodat jouw dekbed of kussen een tweede leven krijgt.
Textiel deponeer je in een gesloten zak in de textielcontainer. Onderaan deze pagina kan je een textielcontainer in jouw buurt vinden. Je kan er ook mee terecht op je recyclagepark.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Van linnengoed en versleten of gescheurde kleding worden bijvoorbeeld poetslappen, isolatiemateriaal of vulling van autostoelen gemaakt. En steeds vaker worden gerecyclede vezels in nieuwe stoffen verwerkt. Kringloopwinkels verkopen goede tweedehandskleding.
Accessoires, zoals hoeden, riemen, tassen, etc. Zachte knuffels. Gordijnen. Dekens.
Tip. Kringloopwinkels, sommige kledingwinkels en sommige goede doelen – zoals Emmaus – zijn vaak blij met jouw spullen. Mocht je die niet in de buurt hebben of is het helemaal versleten, dan kun je het ook naar een kledingbak of naar de milieustraat brengen.
Kringloopwinkels en sommige goede doelen – zoals Emmaus – zijn vaak ook blij met jouw spullen. Mocht je die niet in de buurt hebben of zijn je schoenen helemaal versleten, dan kun je ze meestal ook naar een kledingbak, de milieustraat of een schoenenwinkel (bijvoorbeeld Nelson) brengen.
De kleding verdwijnt in de container onder de grond en dan wordt het met een vrachtwagen naar een sorteercentrum vervoerd. Hier worden alle kledingstukken handmatig gesorteerd.
Natte en vuile kleding, tapijt, vloerbedekking en hard speelgoed mogen niet in de textielcontainer. Gooi nat en vies textiel bij het restafval. Tapijten, vloerkleden en hard speelgoed brengt u naar een milieupark of kringloopwinkel.
Hoe lang gaat een donzen dekbed mee? Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt.
Meer dan alleen kleding welkom
Accessoires zijn petten, tassen, riemen en dassen. Ook versleten textiel mag in de kledingcontainer, zolang het schoon en droog is. Textiel dat nat of vies is hoort niet in de textielcontainer, maar bij het restafval.
Levensduur hoofdkussen. De levensduur van een hoofdkussen varieert van soort tot soort en hangt natuurlijk af van het gebruik. Een goed veren kussen moet ongeveer vijf tot zes jaar mee kunnen gaan en een latex of een donzen kussen meestal vier tot vijf jaar.
Kapotte kleding mag ook in de kledingcontainer. Je oude/kapotte kleding kan nog goed worden gebruikt voor producten als poetsdoeken, isolatiemateriaal of vloerbedekking. Schoenen mogen ook in de kledingcontainer worden gegooid.
De voddenman verdween in de welvarende wereld geheel uit het straatbeeld. Vodden of oude kleren werden daarna geschonken aan kringloopwinkels of als textielafval gescheiden ingezameld en hergebruikt.
Kledingcontainer. Bedrijven die bij Outfit Company Wear duurzame bedrijfskleding kopen, krijgen een kledingcontainer. Daarin kan oude of afgekeurde bedrijfskleding verzameld worden. Is de container vol, dan haalt Outfit alles op en zet een nieuwe container neer.
Onder textiel verstaan we bijvoorbeeld kleding, gordijnen en beddengoed zoals lakens en dekbedovertrekken. Ook riemen, tassen en schoenen kunnen onder textiel worden aangeboden. Kapotte lakens mogen ook, deze kunnen worden gerecycled.
We adviseren ook altijd om je dekbedden en beddengoed op een droge plaats op te ruimen. Op vochtige plekken heeft schimmel veel meer kans om zich te ontwikkelen. Hier vind je onze dekbed bewaartassen, voorzien van een luchtdoorlatende stof zodat je dekbed goed geventileerd en daarmee fris blijft.
Zowel van het dekbedovertrek als van het hoeslaken is het te adviseren dat u er twee van neemt: één 'op' uw matras en één voor in de kast. Dit zorgt voor gemak bij het verschonen van het overtrek en hoeslaken. Bij ons zitten er al kussenslopen bij het overtrek, dus dan bent u direct klaar.
Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren. Kies voor speciaal wasmiddel bedoelt voor zijde, voor fijnwasmiddel, donswasmiddel of ga voor een milde shampoo.
Wanneer de temperatuur boven de 20 graden uitkomt kan je jouw weerbestendige kussens lekker buiten laten liggen.De meeste tuinkussens kunnen op 30 graden gewassen worden. Het drogen van tuinkussens kun je het beste doen in de buitenlucht. Leg ze in de schaduw te drogen, om verkleuring tegen te gaan.
We snappen je verwarring. Sterker nog: we krijgen deze vraag regelmatig en steeds weer kunnen we de vragensteller geruststellen: je kussens buiten laten liggen kan prima, ook als het een keer met bakken uit de hemel komt.