Het is ook mogelijk om te kiezen voor een grondverf kleur die het dichtst bij de lakkleur komt. Bijvoorbeeld de grondverf kleur wit voor lichtere witte, gele of licht oranje tinten. En een donkere grondverf kleur voor het gebruik bij donkere tinten als paars, blauw, zwart enzovoort.
Grondverf bereidt een gelijkmatig oppervlak voor op het schilderen. Het schilderen van een basislaag zorgt ervoor dat de door u gekozen kleur in minder lagen kan worden bereikt. Voor bijvoorbeeld niet eerder bewerkte oppervlakken, is het toepassen van een primer gewenst om de door u gekozen afwerking te ondersteunen.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Grondverf of primer is een basislaag voor schilderwerk. Dankzij deze grondlaag hecht verf of lak beter aan het oppervlak. Daarnaast vult grondverf het oppervlak eenvoudig en droogt het snel. Daardoor blijft het resultaat langer mooi en hoef je minder frequent te schilderen.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Je kunt een watergedragen verf over een verflaag op terpentine basis aanbrengen. Allereerst goed ontvetten en schuren, en vervolgens een hechtprimer op waterbasis aanbrengen voor een goede hechting. Daarna kan je 1-2 lagen aflakken met een watergedragen verf.
Grondverf verven over een laag bestaande verf is in de meeste gevallen niet nodig. Zolang er sprake is van een goede hechting van de verflaag is gronden niet nodig. Zorg we wel voor dat je ontvetten en opschuren niet vergeet als stap vóórdat je de bestaande verflaag gaat overschilderen met een laklaag.
Grondverf is gewoon beter voor alles!
Want ook op andere ondergronden zoals metaal of kunststof zorgt grondverf voor een betere hechting én geeft primer een extra bescherming, bijvoorbeeld tegen roest en uv-licht. Is het een beetje duidelijk zo?
In grondverf zitten grovere bestandsdelen die ervoor zorgen dat het oppervlak een egaal uiterlijk krijgt. Dankzij deze grovere bestandsdelen kan de laklaag beter hechten op het oppervlak. Een primer daarentegen zorgt dankzij fijnere bestandsdelen voor een betere bescherming tegen UV-straling en roest.
Grondlak en grondverf zijn synoniemen voor elkaar. Let hierbij wel op dat grondlak niet hetzelfde is als een lak. Een lak is de toplaag. Een grondverf of grondlak gebruik je om de lak optimaal te laten hechten.
Hoeveel lagen grondverf je exact nodig zal hebben, zal afhangen van zowel de ondergrond als de lak die je wilt gaan gebruiken. Soms is grondverf aanbrengen in één laag voldoende, andere keren zul je minimaal twee lagen aan moeten brengen. Grondverf 1 of 2 keer aanbrengen kan ook afhangen van het product zelf.
Je stelt je de vraag: “Heb ik altijd een primer nodig bij het verven?” Wij van BP Decor beantwoorden deze vraag in negentig procent van de gevallen volmondig met een overtuigde: “Ja”. Waarom? Omdat je er met een primer voor zorgt dat alle kleine mankementen, gleufjes, gaatjes en putjes in je muren onzichtbaar worden.
De ervaring met action lak is redelijk tot goed. Het brede assortiment wordt geprezen maar in meerdere reviews wordt aangegeven dat de dekking niet al te best is. Goedkoop kan dus duurkoop zijn als je meerder spuitbussen moet gebruiken voor je klus.
Heb je een watergedragen grondverf nodig, bijvoorbeeld omdat je binnen gaat schilderen? Kies dan voor Rubbol BL Primer, die je gebruikt op naaldhout, loofhout en houtrijke objecten. Ook voor deze watergedragen acrylaat geldt: een goede vulling en zeer goed waterdampdoorlatend.
Met een ondergrond kleur, dekken de heldere kleuren zoals rood, groen en geel beter.
Grondverf op waterbasis is al stofdroog na een uurtje. Je kunt starten met schuren en overschilderen na zo'n 5 uren, waarbij het volledig is uitgehard na 2 dagen. Grondverf op basis van terpentinebasis heeft iets langer nodig om stofdroog te worden, namelijk 2,5 uur.
Wanneer besloten wordt om een met blanke lak afgewerkt gevelelement – zoals een kozijn, raam of deur – dekkend te gaan schilderen, is er maar één goede aanpak. Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout na grondig reinigen en schuren tweemaal gronden en voor- en aflakken.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Gebruik je een primer van goede kwaliteit, dan is 1 laag voldoende. Een grondverf is vaak na 30 minuten al droog. Toch wacht je beter een uur of 6 voordat je de afwerklagen aanbrengt.
Er zijn verschillende soorten grondverf beschikbaar, waaronder watergedragen en terpentinebasis. Watergedragen grondverf droogt doorgaans sneller dan terpentinebasis grondverf en heeft meestal ongeveer 3 uur nodig om volledig te drogen.
Of je nu moet kiezen voor een verf op waterbasis of juist op terpentinebasis hangt dus af van de toepassing. Over het algemeen kun je dus aanhouden dat wanneer je binnen verft dat je dan het beste verf op waterbasis kunt kiezen en wanneer je buiten verft juist voor verf op terpentinebasis.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Sinaasappel effect wordt bijna altijd veroorzaakt door menselijk handelen en kan dus eenvoudig worden voorkomen. Zorg dat de ondergrond goed geschuurd is en je de laklaag niet te dun aanbrengt. Dit doe je door de spuitbus goed te schudden en deze 20 tot 30 centimeter van het object te houden tijdens het spuiten.