De niet-verbruikte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet. Als er relatief veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot zogenoemde 'files' op het elektriciteitsnet.
De hoeveelheid elektriciteit die je kunt terugleveren is onbeperkt. Essent saldeert de duurzame stroom die je opwekt, tegen hetzelfde tarief als de stroom die je van ons afneemt. Namelijk: leveringstarief inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw.
Technisch en veiligheid
Om elektriciteit te produceren hebben zonnepanelen ook elektriciteit nodig, voor de omvormer. Deze elektriciteit komt van het net. Op hun beurt produceren zonnepanelen ook zelf elektriciteit.
De stroom van je zonnepanelen gaat eerst naar de omvormer en wordt daar omgezet in bruikbare stroom. Die loopt naar de groepenkast (die in de meterkast zit) en wordt van daaruit verdeeld naar de apparaten in huis die op dat moment stroom nodig hebben. De stroom die 'over' is, stroomt door naar het elektriciteitsnet.
De meeste stroom die je opwekt met zonnepanelen verbruik je zelf in huis. Maar wek je meer zonne-energie op dan je verbruikt, dan spreek je van overcapaciteit. Deze extra stroom wordt automatisch teruggeleverd aan de leverancier. Dit wordt 'salderen' genoemd.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh.
Opbrengst zonnepanelen in de winter
Zonnepanelen vangen namelijk geen warmte op, maar licht. Daarom wekken ze ook in de winter gewoon energie op. Doordat de dagen korter zijn in de winter en de zon lager staat, vangen ze alleen wel minder licht op. Daardoor is het rendement lager.
Verbruik zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom
Je kan de stroom die zonnepanelen overdag opwekken dan opslaan en 's avonds gebruiken.
Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet bijvoorbeeld energieslurpers als de wasmachine of de afwasmachine aan terwijl de zon op je panelen schijnt. Op deze manier verbruik je je zelf opgewekte elektriciteit in plaats van de elektriciteit van de energieleverancier.
Het liefst wel, ja. Door je apparaten overdag te laten draaien, gebruik je de (groene en gratis) stroom die jouw panelen op dat moment opwekken. En dus niet de (grijze en dure) stroom die via je energieleverancier uit jouw stopcontact komt en waar je dus voor betaalt.
Genereert een huishouden meer zonne-energie dan nodig, dan wordt het via het netwerk van de netbeheerder weer teruggeleverd aan het net. Als niemand die energie kan gebruiken, kan het gebeuren dat in een of een paar huishoudens de omvormer wordt uitgeschakeld, legt de woordvoerder van Liander uit.
Laten we één ding voorop stellen: Een zonnepaneel in de schaduw leggen is geen goed idee. Hoe minder zon op een paneel valt, des te minder stroom wordt er geproduceerd. Ondanks de prijsdalingen van de afgelopen jaren blijven panelen dure dingen, dus het is zonde om ze ergens te leggen waar ze weinig opbrengen.
U kunt de stroom van uw zonnepanelen namelijk direct gebruiken. Op deze manier heeft u financieel het meeste voordeel van de zonnepanelen.
De zonnepanelen brengen elk jaar 0,5% minder stroom op. Stroomprijs in 2023: 40 cent per kWh (voor de eerste 2.900 kWh, prijsplafond), 70 cent voor alles daarboven; in 2024: 50 cent per kWh; in 2025: 30 cent per kWh; in 2030: 25 cent per kWh. Stroomprijs voor stroom die je niet kunt salderen: 9 cent per kWh.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Wanneer het lokale laagspanningsnet – het elektriciteitsnet op wijkniveau – teveel zonnestroom tegelijk moet afvoeren, schakelen omvormers van zonnepanelen automatisch uit om overspanning te voorkomen. Dat zou namelijk schade opleveren aan uw apparatuur of risico op kortsluiting.
Je behaalt het hoogste financiële rendement uit je zonnepanelen wanneer je evenveel elektriciteit opwekt als je verbruikt. Want dan bespaar je het meeste op je energiefactuur. Dit doe je door te kiezen voor het aantal panelen dat in een jaar evenveel energie opbrengt als je verbruikt.
Omdat de intensiteit van zonlicht elke dag anders is, verschilt ook de hoeveelheid opgewekte stroom. Dat je je afvraagt of een zonnestroominstallatie in de winter zin heeft, is dan ook heel terecht. Over het algemeen is een zonnestroominstallatie in de wintermaanden ook een stuk minder rendabel.
Ter vergelijk: een gemiddeld gezin in Nederland draait 208 wassen per jaar. Met een zuinige wasmachine kost dit totaal ongeveer 168 kWh. Met andere woorden: één zonnepaneel is dus al genoeg om de energiekosten van deze wasmachine af te dekken.
Voor het verwijderen van de nesten is het vaak nodig om de zonnepanelen te verwijderen. Dat wilt u natuurlijk voorkomen. Plaats daarom altijd gaas tegen vogels, zodat er geen mogelijkheid is om onder de panelen te komen. Het beste kunt u dus direct een vogelwering aanbrengen als u zonnepanelen laat plaatsen.
Soms is het simpelweg te heet voor zonnepanelen. Bij een omgevingstemperatuur van 30 graden kan een zonnepaneel in de volle zon al gauw 60 graden worden. Dat is niet handig: bij elke graad boven de 25 (van het zonnepaneel) neemt het vermogen met bijna een half procent af.
Ondanks de lagere opbrengst kan de opgewekte energie nog steeds goed van pas komen. Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op.
Een slimme meter is een digitale meter die je energieverbruik weergeeft op een elektronisch display. Heb je zonnepanelen? Dan registreert hij ook de elektriciteit die je produceert en terugzet op het net. Bovendien stuurt een slimme meter je gegevens automatisch door naar de netwerkbeheerder.