Breng een dunne laag Betadine Zalf aan op de wond en de huid eromheen. De zalf kan zowel op een open wond als onder een afdek- kend verband of pleister worden aangebracht. Verschoon het verband of de pleister 1 tot 2 keer per dag of zo vaak als nodig is totdat de wond dicht is.
Betadine Zalf
Je brengt een dunne laag zalf aan op de wond en de huid eromheen. Je kunt de zalf zowel op een open wond als onder een verband of pleister aanbrengen. Als je een verband of pleister gebruikt, verschoon je deze 1 tot 2 keer per dag of zo vaak als nodig totdat de wond dicht is.
Wanneer sprake is van een klein open wondje kan je deze het beste schoonspoelen met water en ontsmetten met een ontsmettingsmiddel. Dek het wondje af met een HeltiQ Wondpleister, HeltiQ Pleisterstrips of een HeltiQ Gaaskompres met een HeltiQ Hechtpleister.
Iso-Betadine bijvoorbeeld gebruik je beter niet te veel bij kinderen jonger dan 36 maanden. In dat ontsmettingsmiddel zit jodium en dat kan bij overmatig gebruik tot problemen met de schildklier leiden. Bij jonge kinderen zou ik een wonde sowieso altijd afdekken. Op die manier vermijd je dat ze aan het korstje pulken.
Staudt® wondzalf kan gebruikt worden voor het wondbed, wondrand en de huid rondom de wond en is geschikt voor zowel acute als voor chronische wonden ongeacht een droge, vochtige of natte wondomgeving. Voorbeelden zijn geïnfecteerde wonden, brandwonden, schaafwonden, doorligwonden, diabetische wonden en open wonden.
Kleine of complexe wond sneller genezen
Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren. Dat kan erg vervelend zijn. Is dit het geval, neem dan contact op met uw behandelaar of specialist.
Bij langdurige toepassing op grote oppervlakken kan jodium namelijk in de bloedsomloop van het ongeboren kind terechtkomen. Hierdoor kan de schildklierfunctie van het kind beïnvloed worden. Gebruik geen Betadine op grote huidoppervlakken bij een door een arts vastgestelde, overmatige werking van de schildklier.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op. En tot slot, volg de adviezen op, wees therapietrouw. Zijn je benen gezwachteld?
Wordt de rand van de wond rood, dik en warm of het wondvocht witgeel (pus)? Ga naar uw huisarts.
Naast het schoonmaken en het afdekken van de wond is er nog een stap die je kunt nemen om de vochtige wondgenezing te bevorderen. Als de zere plek goed schoon is, is het verstandig om er Wondhelende Zalf op te smeren. Daarna plak je er gewoon weer een passende pleister overheen.
Open wond afdekken (met een pleister of verband) Als er nog vocht uit de wond komt, is het goed om een pleister te gebruiken. Dit, of een vette gaas (zalfgaas) met daaroverheen een absorberend verband tot de wond droog is.
Hoe kun je een wond schoonmaken? Het beste is om jouw wond voorzichtig schoon te spoelen met lauw, steriel water. Daarna kun je de wond verder reinigen met bijvoorbeeld de. Dep je wond droog met een schone, niet-pluizende doek.
Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband. Gewone pleisters en kompressen plakken aan de wond vast.
Ontsmet een open wond met chloorhexidine-oplossing of povidonjodium-oplossing. Laat de wond even drogen. Chloorhexidine is een heldere, ontsmettende vloeistof, crème of spray.
Voor het desinfecteren van wondjes kan een oplossing of een zalf met jodium worden gebruikt. Betadine® bevat jodium in een speciale vorm (povidonjodium) waardoor het niet prikt. Ook kan worden gedesinfecteerd met een oplossing van alcohol 70%, waterstofperoxide 1,5%, of met chloorhexidine in alcohol..
Maak de wond goed schoon door alle gele vloeistof weg te halen met een Wondspray. Gebruik eventueel ook een pincet om de verharde gedeeltes te verwijderen. Als er daarna nog wondvocht uit je wond komt, kun je dit het beste absorberen met een pleister.
Een operatiewond sluit zich normaal binnen 24 uur. Een droge wond hoeft niet afgedekt te worden. Als vocht uit de wond komt doet u een pleister op de wond. U kunt hiervoor een eenvoudige pleister gebruiken of krijgt deze voorgeschreven.
Wat moet ik doen als er te veel vocht uit mijn wond komt? Maak een afspraak met uw huisarts. Of met het ziekenhuis als u daar behandeld bent voor uw wond. Bij de huisarts of in het ziekenhuis krijgt u verband.
Voor schaafwonden en kleine prikwonden volstaat 3 dagen, voor diepere snijwonden gemiddeld 5 dagen. Bij een infectie is het goed de wond 1 tot 2 keer per dag met Betadine te behandelen. De bruine kleur van Betadine heeft hierin een belangrijke functie.
Povidonjodium is een ontsmettend middel. Het doodt bacteriën, schimmels en virussen. Om infecties te voorkomen bij kleine schaaf- of snijwonden waar vuil of zand in is gekomen. Of voorafgaand aan kleine ingrepen of operaties.
Heb je geen water dan kun je ontsmettingsmiddelen gebruiken. Bekendste zijn povidon-jodium (Betadine) en chloorhexidine (sterilon/dettol). Andere voorbeelden van ontsmettingsmiddelen zijn hibicet en hibisol.
Drukverband bij een open been
Uw onderbeen moet in het begin vaak nieuw drukverband krijgen. Meestal doet de wijkverpleegkundige of praktijkassistente dit. Als uw been erg dik is en er veel vocht uit de wond komt, krijgt u elke dag nieuw verband.
Gebruik Bepanthen Wondgel op kleine wonden zoals: snijwonden, schaafwonden, huidkloven en brandwonden. Ook te gebruiken bij verbranding door de zon. Reinig de te behandelen zone en breng daarna een dunne laag Bepanthen Wondgel aan op de wond zonder die aan te raken met de tube.
Schuimverband wordt gebruikt bij wonden die matig tot veel vocht afgeven. Een schuimverband neemt minder vocht op dan een absorberend verband. Schuimverband bestaat uit verschillende lagen. Schuimverband is ademend, houdt bacteriën vast en houdt tegelijkertijd de wond vochtig.