Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om je een vol gevoel te geven. Het kost je lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers.
Voor een vol gevoel is het allereerst belangrijk om voldoende eiwitten en vezels binnen te krijgen. Daarnaast heb je natuurlijk ook gewoon genoeg vitamines en mineralen nodig. Eet je gevarieerd en zo veel mogelijk onbewerkt, dan gaat dat gelukkig al heel snel goed!
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Van alle stukken fruit scoren appels en sinaasappels het hoogst met 197% en 202%. Deze bruine pasta is met 188% behoorlijk vullend! Opvallend: een croissantje is met een score van 47% het minst vullend van de hele index!
Verzadigd vet zit veel in dierlijke producten, zoals vet vlees en volle melkproducten en volvette kaas. Ook zit er veel verzadigd vet in koek, gebak en snacks. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.
Verzadigde vetten zijn slechte vetten. Ze zijn te vinden in producten zoals koeken, gebak en chips en in veel dierlijke producten, zoals vlees, kaas en roomboter. Te veel verzadigde vetten zijn niet goed voor je lichaam, omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed verhogen.
Snack met wortels, tomaatjes en komkommer. En gooi gewoon meer groente in je maaltijden. Meer groente eten geeft je een vol gevoel zonder dat het je belemmert bij het afvallen. Maar blijf erop letten dat je ook voldoende hele granen, peulvruchten en (plantaardige) eiwitten binnenkrijgt zoals noten, tofu en tempeh.
Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren. Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon.
Spinazie, sla, boerenkool. Bladgroenten zijn heel erg rijk aan vezels en water. Alle twee uitermate geschikt om je maag een vol gevoel te geven. Bovendien zitten groene bladgroenten boordevol mineralen, vitaminen en vezels en zijn daardoor heel geschikt voor een gezond dieet.
En van de farmaceutische eetlustremmers die wél werken zijn er veel met schadelijke bijwerkingen… Laten we daarom beginnen met de beste natuurlijke eetlustremmers die op de markt te krijgen zijn. Glucomannan! Van alle oplosbare vezels lijkt glucomannan het meest effectief te zijn voor gewichtsverlies.
Vezels zorgen voor een vol gevoel
Zo doe je dat: kies voor muesli, havermout of volkorenbrood bij het ontbijt, neem een ruime portie groenten bij de avondmaaltijd en eet groenten bij je lunch. En zorg iedere dag voor minimaal 2 porties fruit, volkoren producten en een handje noten of studentenhaver.
Soms functioneren ze minder goed en neemt je hongergevoel ook minder snel af. Van Rossum: ,,Hoe die hormonen afgesteld zijn, is voor een deel in je aanleg geregeld. Er zijn bijvoorbeeld mensen die een genetisch foutje hebben en bij wie de verzadigingshormonen niet goed werken. Die mensen zitten dus nooit vol.
Maar dan ben jij allang gestopt met eten, omdat je verzadigd bent. Komt dat verzadigde gevoel omdat de maag uitzet? Ja. Door de uitzetting van de maagwand worden signalen gestuurd naar de hersenen, zodat die weten dat er voedsel in de maag zit.
Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Daarom staan niet alle kazen in de Schijf van Vijf.
Grondwater is water dat via sloten, meren en rivieren in de bodem is gezakt. Ook regenwater infiltreert in de bodem en zakt tot het niet verder kan tot een bodemlaag die geen water doorlaat. Boven deze laag raakt de grond 'verzadigd'.
Er zit 10 gram vet in 1 eetlepel (10 gram) olijfolie, waarvan 1,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Het eten van roomboter hangt samen met een verkleind risico op obesitas, diabetes en hartproblemen. Margarine bevat iets minder calorieën dan roomboter. Bovendien is margarine volledig plantaardig, wat een reden zou kunnen zijn om voor margarine te kiezen. Margarine bevat daarbij minder verzadigd vet dan roomboter.
De verschillende structuur herken je terug in de productvorm: vet of olie. Vet bevat vooral verzadigde vetzuren en heeft een vaste vorm bij kamertemperatuur. Denk aan boter en kokosvet. Olie bevat vooral onverzadigde vetzuren en is daarom vloeibaar bij kamertemperatuur.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.