Om te bepalen of je zadel gelijkmatig aanligt op de rug van je paard kun je met je hand tussen de kussens van het zadel en de rug van je paard voelen. De druk moet overal min of meer gelijk zijn. De ruggengraat van je paard moet vrij in het kussenkanaal liggen.
Welk zadel je kiest, heeft onder meer te maken met je voorkeur voor een hard of zacht zadel. Over het algemeen geldt dat hoe langer je op de fiets zit, hoe meer baat je hebt bij een harder zadel. Bij kortere ritten kan een gel zadel comfortabel zijn. Ook de breedte van je zadel is belangrijk.
Immers wanneer het paard zijn voorbeen naar voren brengt, beweegt de bovenkant van de schouder naar achteren. Voel daarom waar het schouderblad ligt en ga vanaf dit punt twee vingers naar achter. Op die plek hoort het zadel te liggen. De hoek van de boom hoort gelijk te zijn aan de hoek van de schoft van je paard.
Als de schoft hoog uitsteekt moet u een zadel nemen met een smallere opening. Als in tegendeel de schoft meer uitloopt over beide schouders van het paard dient u een zadel te nemen met een bredere opening.
Kijk naar de punt van de knie ten opzichte van de pedaal. Staat je knie verder dan de punt van je schoen, dan staat je zadel te ver naar voren. Staat je knie achter de hiel van je voet, dan staat je zadel te ver naar achteren.
Hoe langer je op de fiets zit, hoe meer baat je hebt bij een harder fietszadel. Bij de meeste racefietszadels is hier al rekening mee gehouden. Een veel zachter fietszadel vind je daarom voornamelijk bij de stadsfietszadels terug. Een te zacht fietszadel zal er voor zorgen dat de zitbotjes wegzakken in het zadel.
Bij een te lage stand kunnen de benen zich niet genoeg strekken, wat spierpijn oplevert. De hoogte is goed afgesteld als je been tijdens het fietsen bij maximale strekking (met het pedaal dus in de laagste positie) licht gebogen is. Als je heupen en onderrug meebewegen als je fietst, dan staat het zadel te hoog.
Wanneer het zadel te lang is komen de achter kussens van het zadel voorbij de 18e rib. Deze rusten dan op de lenden. Naast dat dit oncomfortabel is voor het paard, is dit ook meer het bewegende deel van de paard/pony waardoor het zadel naar voren wordt geduwd.
Zitten doe je op de brede achterkant van het zadel, met beide zitbotten erop. Zit je te ver naar voren, dan rust een gevoeliger deel van je bekken op het zadel. Zit liever iets voorovergebogen dan kaarsrecht. Zo is je lichaamsgewicht beter verdeeld over zadel en stuur.
Nee, niet elk fietszadel past op elke fiets. Zadels hebben verschillende bevestigingsmechanismen en elk fietsframe heeft een specifieke zadelbevestiging. Controleer daarom altijd welk type zadelbevestiging uw fiets heeft en kies vervolgens een zadel dat compatibel is met de bevestiging van uw fiets.
Het beste fietszadel tegen zadelpijn is de SQLab 611 omdat hij de juiste breedte en hardheid heeft (te zacht werkt vaak nadelig). Daarnaast zorgt de anatomische opening voor minder druk op je zenuwen en bloedvaten. Hij biedt precies voldoende vering en bewegingsvrijheid.
Hoe meet je de boombreedte? voelen in het zadel. Je kan ook goed voelen waar die takken eindigen. Ter hoogte daarvan, zet je rolmaat neer, en, zorg wel dat je hem recht houdt, trek je hem door naar de andere kant, hierbij een plaatje van een volledig zadel, waarbij je kan zien, ter hoogte van waar je moet meten.
Kantel het zadel bij druk op de geslachtsdelen iets naar beneden, maar voorkom schuiven. Of kies voor een zadel met een uitsparing of een weggelaten of verlaagde punt. Bij een irritatie aan de huid kan een wat harder en smaller zadel helpen. Een harder zadel zorgt er ook voor dat het minder warm wordt.
Zorg ervoor dat je paard vierkant en op een egale oppervlakte staat voor je begint met meten en je alle middelen binnen handbereik hebt liggen. Zoek het schouderblad van het paard op, ongeveer 3 vingers achter het schouderblad leg je het kale kopijzer of de boommeter op de rug om te kijken wat de ideale maat is.
De aanschafprijs van een zadel is niet gering. Maar wanneer je kiest voor een ambachtelijk gemaakt zadel van degelijk Engels leer, dan kan een zadel makkelijk 25 tot 30 jaar mee. Uiteraard hangt dat af van de kwaliteit, maar zeker ook van het onderhoud.
In het algemeen adviseren wij om uw zadel 1 x per jaar te laten nakijken/vullen. Omdat een paard een levend wezen is, maakt deze vele veranderingen in zijn lichaam mee.
De basisinstelling van het zadel is in principe waterpas. Om deze nul graden te halen, adviseren we je een waterpas te gebruiken. Leg deze op het zadel en stel je zadel af. Met een waterpas kun je jouw zadel horizontaal afstellen.
Drie oorzaken van zadelpijn:
U hebt een verkeerd zadel. Het zadel en/of uw fiets heeft een verkeerde afstelling, daardoor zit u in een verkeerde houding. U bent onvoldoende geoefend.
Wat je als eerste kan doen is een kijkje nemen naar de zadelhoogte. Vaak staat het zadel dan ook op zijn hoogste punt, tot wanneer deze niet meer hoger kan worden gezet. Kijk daarnaast ook naar de voeten en knieën wanneer de kleine, of beter gezegd de steeds grotere, aan het fietsen is.
Zonder zadel rijden is heel goed voor je zit, houding, gevoel en evenwicht. Je leert hoe je meer contact kan maken met je paard en hoeveel invloed je zit heeft op de manier waarop je paard zich gedraagt. Minimaal 4 jaar wekelijks les is een vereiste.
Zadelpijn een slapend, tintelend gevoel
Hoe herkenbaar is dit na een mooie fietstocht: het hele gevoel kwijt in het kruis. Enjoy legt uit wat er gebeurd is en hoe dit euvel op te lossen.
Als je opstaat, zie je twee kleine deukjes in het karton. Zet met een pen of potlood een kruisje in het midden van de deukjes. Meet vervolgens de afstand tussen deze twee kruisjes: dit is de afstand tussen jouw zitbotjes.
1. Beste fietszadel prijs-kwaliteit: Contec City Anatomic 2. De reden dat deze Contec City Anatomic 2 als beste fietszadel uit de bus komt, is omdat ze beschikbaar zijn in een model voor zowel dames als heren. De ergonomische vorm is per geslacht ook lichtjes aangepast, waardoor ze echt wel goed resultaat leveren.