De snelweg A38 loopt van knooppunt Ridderkerk (A16/ A15) naar Ridderkerk. Met een lengte van 1,5 km is het de kortste snelweg van Nederland.
1. De langste weg ter wereld. De Pan-Amerikaanse weg strekt zich uit over meer dan 30.000 kilometer van Alaska in het noorden tot het uiterste zuiden van Argentinië. Als automobilist doorkruis je maar liefst 17 landen en reis je door twee continenten met zes tijdzones en vier klimaatzones!
Je bent klaar voor de langste roadtrip ter wereld. De Pan-American Highway loopt van het noordelijkste punt van Alaska naar het zuidelijkste punt van Argentinië.
Feiten over de A16
Het gedeelte van de snelweg A16 tussen de knooppunten Ridderkerk-Noord en Ridderkerk is met 16 rijstroken en 8 vluchtstroken het breedste wegvak van Nederland.
Snelwegen A10 (L) en de A4 (R). Den Haag - De Coentunnel blijft hardnekkig koploper op de lijst van gevaarlijkste wegvakken van Nederland. De noordelijke ingang van de verkeersader op de A10 bij Amsterdam was in 2022, voor de derde keer in vier jaar tijd, het stuk asfalt waar de meeste ongevallen plaatsvonden.
De reden dat bijvoorbeeld de snelweg A3 niet bestaat is omdat het plan van destijds, een weg van Amsterdam via Gouda naar Rotterdam, nooit is uitgevoerd. In 1976 werden alle wegen in Nederland van een letter voorzien: de autosnelwegen kregen de letter A, alle niet-autosnelwegen de letter N.
De Highway 401 is de drukste snelweg ter wereld, een titel die de New Jersey Turnpike niet kan claimen. In 1972 had de Highway 401 een parallelstructuur van 45 kilometer lengte, korter dan die van de New Jersey Turnpike, die toen 72 kilometer lang was.
Nederland heeft na Singapore en Zwitserland de beste wegen ter wereld. Dat staat in het Global Competitiveness Index 2018 van het World Economic Forum, een jaarlijkse graadmeter voor de internationale concurrentiepositie van 140 landen. Op het gebied van bereikbaarheid scoort ons land echter vrij laag.
De achtergrond is dan blauw of groen. België heeft met 57,8 km per 1000 km² het grootste aantal kilometers snelweg per landoppervlakte van de Europese Unie. Nederland komt op de tweede plaats met 56,8 km per 1000 km². In totaal heeft Nederland 2360 km snelweg op 41.543 km² en België 1763 km op 30.528 km² (cijfer 2011).
Snelwegen eindigen ook verschillend, soms op de manier zoals hij begint (bij een stad of een knooppunt). De A16 eindigt anders dan hij begint, namelijk bij de grensovergang met België. En voor Nederland is dat dus officieel het einde van de snelweg.
Met 241 kilometer is de A7 de langste snelweg van Nederland. Deze weg begint bij knooppunt Zaandam in Noord-Holland, en loopt vervolgens via Hoorn en de Afsluitdijk naar Friesland. Vanuit hier gaat de snelweg daarop langs Heereveen naar Groningen, om uiteindelijk bij Bad-Nieuweschans aan de Duitse grens te eindigen.
Motorvoertuigen mogen alleen op autowegen als zij minimaal 50 kilometer per uur kunnen en mogen rijden. Voor autosnelwegen is dit 60 kilometer per uur. Deze snelheid heet ook wel de minimumconstructiesnelheid.
In Nederland hebben de snelwegen een A nummer. Zoals bijvoorbeeld de A1, de A2 of de A7. Die A staat voor autosnelweg. Je hebt daarnaast ook wegen die beginnen met een N, wat staat voor niet-autosnelweg.
In de loop der jaren werd het plan geactualiseerd en werd de nummering vaak aangepast. Hierdoor zijn gaten in de nummering ontstaan en zodoende kwam er nooit een A3. Het oorspronkelijke plan, een weg van Amsterdam via Gouda naar Rotterdam, is nooit uitgevoerd.
De E40. De Europese weg 40 of E40 is met meer dan 8.000 kilometer de langste weg van het Europese wegennetwerk. De snelweg loopt door Frankrijk, België, Duitsland, Polen, Oekraïne, Rusland, Oezbekistan, Kirgizië en Kazachstan.
In Moldavië tref je volgens het onderzoek de slechtste wegen, beoordeeld met een 2,6.
In Moldavië tref je volgens het onderzoek de slechtste wegen aan, beoordeeld met een 2,6. Bosnië-Herzegovina volgt met een 2,8 en ook in Roemenië en Oekraïne (beiden een score van 3) is het slecht gesteld met de kwaliteit van de wegen.
"Bij regen zakt het water snel weg en dat is goed voor de veiligheid en doorstroming op de wegen. Daarnaast wordt veel geluid door het beton opgenomen, waardoor er minder overlast ontstaat." Ook het budget voor het onderhoud van de wegen is een van de goede punten in Nederland, zegt hij.
Filerecords. Al vallen die lengtes nog in het niet vergeleken met de drukte op de weg voor de coronapandemie. Op 22 januari 2019 veroorzaakte sneeuw de langste file ooit. Aan het einde van de middag, stond er ruim 2287 kilometer file op de Nederlandse wegen.
In het wegverkeer zijn de spitsperioden de tijden waarop gemiddeld de meeste files voorkomen. De ochtendspits valt doorgaans in de periode van 7.00 tot 9.00 uur en bij uitbreiding 06.00 tot 10.00 uur. De avondspits valt in de regel tussen 16.00 en 18.00 uur en bij uitbreiding 15.00 tot 19.00.
OUDE EN NIEUWE WEGEN
sommige wegen vertonen een grote continuïteit. de oudste nog bestaande wegen zijn al in de steentijd ontstaan, meer dan vijfduizend jaar geleden. Net als in jutland en Noord- west-duitsland lagen in drenthe en op de Veluwe door- gaande wegen langs rijen prehistorische grafheuvels.
E-wegen (Europese autosnelwegen) zijn rijkswegen met een Europese aansluiting op buitenlandse doorgaande wegen.
De A11 had er ook moeten komen, maar nu heet hij N11 (tussen Leiden en Bodegraven). De weg is nooit uitgebouwd tot een officiële snelweg, vandaar dat hij nooit een snelwegnummer heeft gekregen.