Kokend water en afwasmiddel
Het is belangrijk dat uw leidingen proper blijven. Giet daarom één keer om de twee weken een kom kokend water met een paar druppeltjes afwasmiddel door de afvoer. Het kokend water spoelt de afvoer schoon en maakt aangekoekte restjes los.
Kook wat schoonmaakazijn in een pan en wrijf dit samen met wat afwasmiddel en een microvezeldoek in de gootsteen. Laat dit een paar uur drogen en spoel het daarna schoon met water. Je gootsteen zal weer blinken alsof 'ie gloednieuw is!
Baking soda en azijn
Meng een handje baking soda met een beetje water en giet dit in het putje. Doe hier vervolgens een kopje azijn bij. Dit gaat flink borrelen, dus houd even afstand. Gooi er na een kwartiertje een volle waterkoker met kokend water overheen.
Stank uit het putje van de wasbak
Grote kans dat het sifon droog staat. De zwanenhals moet altijd voorzien zijn van een laagje water, want dit laagje houdt ongewenste geurtjes tegen. Om te voorkomen dat het water verdampt kun je een klein beetje babyolie in de afvoer gieten.
Gooi dan een kopje soda in het stinkende afvoerputje, laat dit een kwartiertje zitten en gooi er dan een kopje azijn door. Nadat je het een tijd hebt laten intrekken, dit kan gerust 1 á 2 uur, giet je er kokend heet water overheen. Vet- en shampooresten spoelen door en nemen haar mee.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Kokend water
Het enige wat je nodig hebt is een waterkoker of een pannetje met water. Breng wat water aan de kook en giet dit in het putje van de gootsteen. Kokend water doodt de bacteriën en hierdoor zou het zomaar eens kunnen dat de geur in no time verdwijnt!
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Probeer daarom echt elke dag de wasbak schoon te maken met een natuurlijk schoonmaakmiddel. Schoonmaakazijn of vloeibare groene zeep bijvoorbeeld. Afwasmiddel en baking soda werken ook prima. Laat het altijd even inwerken en poets nog even licht op met een microvezeldoek.
Om watervervuiling te voorkomen moet je nooit hardnekkige chemicaliën, zoals bleekmiddel of ammoniak, door de gootsteen spoelen. Ze zijn namelijk niet voor niets hardnekkig…
Na de spons of vaatdoek is je gootsteen de plek in je keuken met de meeste bacteriën. Daarom is het verstandig om je gootsteen minstens 1 keer per week schoon te maken en als je veel met (rauw) vlees kookt, zelfs meteen na gebruik.
Kookt het water? Pak de waterkoker dan en giet het water door de afvoer. Het water kan er, in combinatie met het afwasmiddel, voor zorgen dat de verstopping verdwijnt. Dit is overigens ook een goede manier om een gootsteen verstopping in de toekomst te voorkomen.
Een afvoer die borrelt kan een voorbode zijn van een verstopte afvoer. De afvoer zit op dit moment nog niet volledig verstopt, maar er is wel sprake van vernauwde afvoer. U hoort dan dat de afvoer borrelt, en dit komt doordat er zich lucht in de leidingen bevind.
Nog een tip om vette aanslag in de leidingen te voorkomen is het gebruik van soda. Soda heeft namelijk een ontvettende werking en werkt schoonmakend. Wanneer je dit maandelijks doet worden de leidingen schoon gemaakt en zal je minder snel last krijgen van verstoppingen in de afvoer.
Wasmachine stinkt door afvoer
Dit komt doordat er vuil en drab van de wasmachine kan achterblijven door de overgang van de flexibele slang naar de afvoerpijp. Het is dus verstandig om dit om de paar weken even schoon te maken. Dit kan met behulp van wat sop en een oude doek en eventueel een kleine ontstoppingsveer.
Het is aan te raden om een sifon jaarlijks te reinigen, maar in de praktijk gebeurd het vaak minder. Het regelmatig reinigen van een sifon (zeker op minder zichtbare plaatsen) kan wel vervelende problemen zoals lekkages voorkomen.
Een wasmachine reinigen met vaatwastabletten voorkomt vetluis, waardoor de wasmachine geen vieze geur afgeeft. Voor het schoonmaken van de wasmachine stop je 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draait u een wasprogramma op 90 of 95 graden. Het vaatwastablet zorgt ervoor dat de wasmachine van binnen schoon wordt.
Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed.
Week uw kledingstuk in een emmer met azijn voordat u het wast. Zorg dat het kledingstuk hierbij helemaal is ondergedompeld in de azijn en laat het minimaal een uurtje intrekken (de hele nacht is nog beter) en doe het vervolgens in de wasmachine.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Breng een pan met azijn en citroenpartjes aan de kook. Laat dit een uur op een zo laag mogelijk vuur staan, zonder deksel.
Verpak etenswaren die over zijn luchtdicht en plaats ze in de koelkast of vriezer. Zet na het koken of gourmetten bakjes met schoonmaakazijn neer. Dit neutraliseert de geur, doordat het de geur absorbeert.
Meestal komt de stank uit een leiding, afvoerputje, door dode dieren zoals muizen, uit de kruipruimte, spouwmuur of uit luchtbehandelingskanalen. Met de neus de stank opsporen is een mogelijkheid, maar zal in veel gevallen lastiger blijken dat het vooraf leek.