Het oorspronkelijke idee was om de droger op de wasmachine te plaatsen en de vriezer er naast. Helaas is dit niet mogelijk en moeten de droger en de vriezer op elkaar.
Zet je vriezer bijvoorbeeld liever niet vlak naast je fornuis of wasdroger. Verder kun je de deuren of klep controleren. Als deze niet goed sluiten, loopt de temperatuur in je vriezer ook op.
Nee, een vriezer moet het liefst waterpas worden geplaatst, dan werkt hij het beste. Door het geschud van de wasmachine, zal de machine dus niet goed meer werken en zelfs stuk gaan.
Wil je de twee apparaten op elkaar zetten, plaats dan altijd de droger op de wasmachine en niet andersom. Een wasmachine weegt namelijk een stuk meer dan een droger en kan erg gaan schudden door het centrifugeren. Zeker oudere wasmachines trillen door slijtage vaak meer tijdens het centrifugeren.
Moet een wasmachine op een aparte groep? Men vraagt zich telkens af of een wasmachine op een aparte groep moet worden aangesloten of niet. Volgens de NEN 1010 moeten alle apparaten met een vermogen van meer dan 2000 Watt op een aparte groep worden aangelsoten.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.
Voorbeelden van keukenapparaten die een aparte eindgroep nodig hebben in de groepenkast zijn o.a. een: inductiekookplaat; vaatwasser; combimagnetron; oven; quooker; close-in boiler en bij voorkeur ook de stopcontacten boven het werkblad.
In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.
Hoeveel weegt een wasdroger? Afhankelijk van het formaat, model en type weegt een wasdroger tussen de 45 en 60 kg. Til de droger met ten minste twee mensen op.
Het is niet aan te raden om twee apparaten op elkaar te plaatsen. Een uitleg van de effecten en gebruiksproblemen: Een koelkast koelt niet en een vrieskast vriest niet maar deze apparaten voeren warmte af. Het onderste apparaat, bijna altijd de vrieskast, zal de koelkast “voorverwarmen.
Koelkast, diepvries, dampkap, …
De koelkast, diepvries en dampkap zijn geen grote energievreters. Althans, niet qua vermogen. Daardoor kan je ze perfect op één groep bundelen.
Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd. Hieraan kun je namelijk zien of je vriezer tussentijds ontdooid is geweest.
2. Droger op wasmachine en niet andersom. Voordat je begint is het belangrijk om te weten dat je altijd de droger bovenop de wasmachine moet plaatsen en nooit andersom. Een wasmachine is veel zwaarder dan een droger en er ontstaan tijdens het centrifugeren veel trillingen.
Wasdroger schoonmaken
Als het wasgoed stinkend uit de wasmachine komt, is de oorzaak vaak een verstopt filter of een zeepbacterie (vetluis). Daarom is het belangrijk om op de volgende zaken te letten: Maak na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon. Ook de condensor dient regelmatig schoongemaakt te worden.
Wat doe je als de droogkast stinkt of een onfrisse geur produceert? De oplossing is eenvoudig: reinig de binnenkant van de trommel met een doekje, bevochtigd met een reinigingsvloeistof op basis van citroen. Of gebruik natuurlijk citroensap, aangelengd met water.
Stop je spijkerbroek niet in de droger
Of het nou een zwarte jeans is of een mooi indigoblauw exemplaar: spijkerbroeken houden niet van drogers. Door de hoge temperaturen van de droger kan je broek gaan krimpen.
Ja, over het algemeen kan ondergoed in de droger worden gedroogd. Veel soorten ondergoed zijn gemaakt van materialen die hittebestendig zijn en die niet krimpen of beschadigd raken in de droger.
De ene droger is de ander niet, maar één ding hebben ze allemaal met elkaar gemeen: er zit een stoffilter in. Dit filter zorgt ervoor dat het stof, de vezels uit je kleding, niet in de motor van de droger komen en hem daarmee kapot maken. Logisch is dus dat je dit filter regelmatig schoonmaakt.
Tante Ria heeft een heel kort en simpel antwoord op de vraag, namelijk dat waait weg! Het is heel normaal dat kleding slijt en er losse stofvezels in de stof ontstaan. In de droger wordt het weggeblazen en opgevangen in het pluizenfilter. Droog je de was buiten dan komt dit in de buitenlucht terecht.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken. En zorg voor een werkende rookmelder.
Bereken hoeveel groepen de groepenkast nodig heeft
Dit vanwege het toenemende aantal elektrische apparaten in huis en dus de toenemende vraag naar vermogen. De meeste groepen zijn overigens 16 Ampère en achter elke aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen geplaatst worden.
Door uw apparatuur op verschillende groepen aan te sluiten is de belasting per groep lager dan wanneer u alles op 1 groep aansluit. Sluit niet meer dan 3600 watt aan per groep. Op het typeplaatje van uw apparatuur of in de gebruiksaanwijzing kunt u opzoeken hoeveel watt een toestel vraagt.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Dit gegeven kan eenvoudig worden omgezet naar een maximaal vermogen. Vermenigvuldig hiervoor de stroom met de spanning. 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.