De twee engelen zullen vragen: 'Wie is jouw Heer?' , 'Wie is jouw profeet?' en 'Wat is jouw godsdienst?' Indien de vragen juist beantwoord worden, zal de tijd tot de Dag des oordeels aangenaam zijn.
“Vrede zij met jullie, bewoners van deze verblijfplaats, vanonder de gelovigen en de moslims. Met Allahs Wil zullen wij met jullie herenigd worden. Wij vragen Allah om ons en jullie veiligheid te schenken.”
De drie fundamenten zijn de drie vragen die worden gesteld aan elke persoon in het graf: Wie is jouw Heer? Wie is jouw Boodschapper? Wat is jouw Religie? Dit boek bevat een uitgebreide uitleg over deze 3 vragen/fundamenten van de Islaam.
In het graf ligt de overledene, met kist of lijkbaar, op de rechterzij met het aangezicht richting de Ka'aba in Mekka. Om het mogelijk te maken dat hij of zij op de dag van de wederopstanding overeind kan komen moet er een ruimte boven het lichaam open blijven. De lijkwade wordt bij hoofd en voeten losgemaakt.
Een grafrede wordt voorgelezen bij het graf voordat de kist in het graf wordt geplaatst. De grafrede wordt meestal voorgelezen door de geestelijk of de begrafenisondernemer, ook kan een familielid dit doen. Het is de laatste woorden tijdens een begrafenis en kan daardoor heel erg indrukwekkend zijn.
De familieleden die het graf verlaten hebben, stoppen daarom vaak na veertig passen om soera De Opening te reciteren om de overledene bij te staan in zijn of haar verhoor. De twee engelen zullen vragen: 'Wie is jouw Heer?' , 'Wie is jouw profeet?' en 'Wat is jouw godsdienst?'
Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
De ziel komt na de fase van diepe slaap weer in de buurt van het lichaam, maar zonder er al volledig in door te dringen. Ze verbindt zich wel al met het gebied van de levensprocessen, maar nog niet met het fysieke lichaam, waar ze op inwerken.
In de 40 dagen periode neemt de ziel afscheid van de aarde en verlaat uiteindelijk deze wereld, in sommige geloofstradities wordt dit ook wel de hemelvaart genoemd. Gedurende deze periode moeten de ontslapenen of overledenen gaan beseffen dat ze moeten doorstromen naar hun nieuwe bestaan en herenigd worden met God.
In sommige culturen wordt de rouwperiode uitgebreid tot 40 dagen. In deze 40 dagen worden er verzen uit de Koran gereciteerd en veel gebeden. Ook ontbreken smeekbedes voor de dode niet in deze dagen. Islamitisch gezien is het uitbreiden van een rouwperiode niet noodzakelijk.
Er zijn vijf belangrijke regels in de islam: de zuilen. Die gaan over de geloofsbelijdenis (zeggen dat je gelooft in Allah als enige God), het bidden, vasten, geld geven aan de armen en de bedevaart naar Mekka. Niet alle moslims houden zich evenveel met al deze vijf zuilen bezig.
De eerste is de Sjahada of geloofsbelijdenis. De tweede is de Salat of het gebed. De derde is de Zakat of liefdadigheid. De vierde is de Sawm oftewel het vasten en de vijfde is de Hadj, de bedevaart naar Mekka.
Soennieten vormen de grootste groep binnen de islam. Meer dan 85% van alle moslims, ook die in het Westen leven, zijn soennitisch. Het soennisme is evenals het sjiisme ontstaan vanuit de strijd om de rechtmatige opvolging van Mohammed, die begon na zijn dood in het jaar 632.
We antwoorden meestal met "Alhamdulillah" ("Geprezen zij God") gevolgd door "Subhanallah wa bihamdihi" ("Glorie zij God"). Maar als we onze condoleances aanbieden in het Arabisch: "Allah y rahma", reageren we met "Amin" .
De rouwperiode
Na de begrafenis geldt een eerste rouwperiode van drie dagen, waarin de nabestaanden worden gecondoleerd en eten krijgen van familie en buren. Voor weduwen geldt na die drie dagen een rouwperiode van vier maanden en tien dagen, waarin zij geen make-up of sieraden dragen.
Jazaka Allah Khairun uit het Arabisch is een islamitische uitdrukking van dank en dankbaarheid en betekent "Moge Allah je beloven met goedheid".
Pijn is één van de meest voorkomende klachten op een sterfbed, net als de angst voor pijn. Om de lichamelijke pijn te verlichten kan het nodig zijn dat de zieke steeds meer pijnmedicatie nodig heeft. De kans is aanwezig dat dit het levenseinde enkele uren of dagen bespoedigt.
De leeftijd van je ziel hangt af van het aantal keer dat je geïncarneerd bent op aarde en wat je geleerd hebt van al die verblijven. Je ziel zal net zo lang naar de fysieke wereld blijven komen tot zij alles geleerd heeft wat er te leren valt over mens zijn. Hoe vaker je bent geïncarneerd, hoe ouder je ziel.
En hoeveel weegt een ziel eigenlijk? Begin vorige eeuw is tijdens een wetenschappelijk experiment vastgesteld dat dit 21 gram zou zijn. Stervende mensen werden op een precisieweegschaal gelegd, en op het cruciale moment bleken ze 21 gram lichter te worden.
Toch is ook het brein onderdeel van dat lichaam
Wanneer het lichaam verstoringen heeft of trauma's kan de ziel het lichaam verlaten, maar het lichaam kan niet de ziel verlaten.
Diep in de hersenen, ver achter je ogen, gaat een soort schakelaar om als je wakker wordt. De hypothalamus, het coördinatiecentrum in je brein dat ook is betrokken bij het regelen van hartslag en lichaamstemperatuur, stuurt een seintje naar de hersenstam en allerlei andere hersengebieden: wakker worden!
Na de WhatsApp-vinger, Facebookrug en het Instagram-oog duikt een nieuw fenomeen op: slaapsms'en. Volgens deskundigen de nieuwste variant van slaapwandelen. Blijkbaar zijn sommige mensen zo geobsedeerd door hun mobiel, dat ze ook tijdens hun slaap gewoon door WhatsAppen en sms'en.
Wat is cremeren? Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Het verbranden van het lichaam doet voor diegene geen pijn, je voelt er dan niks meer van want alleen je lijf is er nog.
Het wit-grijze poeder is de as
Wat men uit de crematieoven haalt na crematie, is een menselijk lichaam maar dan enkel de botten. De vermaling van deze botten of beenderen, zorgen voor het wit-grijze poeder dat we kannen: as.
Na crematie wordt de oven geruimd en de asresten verzameld in een aspan. De crematieresten worden daarna verpulverd in een zogenaamde cremalutor, een machine die met loden ballen de poreuze asresten (botjes) fijnmaalt.