Het aantal chlamydia-episodes per 1.000 inwoners bleef stabiel ten opzichte van 2019, bij zowel mensen jonger dan 25 jaar als mensen vanaf 25 jaar en ouder (2,6/1.000 in 2019 en 2,5/1.000 in 2020).
Hoe besmettelijk is chlamydia? Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.
Soa-diagnoses in 2021
Ruim 138.000 mensen hebben zich in 2021 bij een CSG laten testen op soa's. In 2020 waren dat er nog 105.000. Het percentage dat ook een soa had is gestegen tot 20%. In 2020 was dat 21%.
Ongeveer 3 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder liep tijdens het laatste sekscontact een risico op soa en hiv. Meer mannen (3 procent) dan vrouwen (2 procent) hadden de laatste keer seks zonder condoom met een losse sekspartner.
Kan ik chlamydia krijgen door zoenen? Nee, je krijgt het niet door zoenen. Ook niet als je met je tong in elkaars mond gaat.
Chlamydia kan een ontsteking veroorzaken van de urinebuis, van de anus en bij vrouwen ook van de baarmoedermond. Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken. Medicijnen hebben namelijk nadelen en bijwerkingen.
Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich langzaam via je bloedbaan verspreidt. Na 2 tot 12 weken kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld zweertjes op of in je mond, penis, vagina of anus.
Soa's die door een virus worden veroorzaakt (herpes, genitale wratten, hiv en hepatitis B) zijn moeilijker te behandelen. Dat wil zeggen: er zijn medicijnen om deze virussen en de klachten te onderdrukken, maar niet om de virussen uit je lichaam te verwijderen.
Vaak merk je niets van chlamydia. Soms merk je wel wat. Als je wel wat merkt begint dat 1 tot 3 weken na besmetting.
in 2021 hadden 20.338 mensen die zich lieten testen bij een Centrum Seksuele Gezondheid (CSG Centrum Seksuele Gezondheid (Centrum Seksuele Gezondheid)), chlamydia. In 2020 werden door huisartsen ongeveer 43.800 chlamydiadiagnoses gesteld.
De meeste SOA's zijn redelijk eenvoudig te behandelen (bijvoorbeeld door een antibioticumkuur of in het geval van schaamluis, de haren te scheren). Van andere SOA's blijft u levenslang drager, zoals bijvoorbeeld herpes of HIV. De klachten zijn meestal wel te bestrijden.
Eén keer onveilige seks hebben, kan geen kwaad: fabel
"Eén keer onbeschermde seks is gewoon ook één keer een risico op een soa. Het is dus beter om toch je voorzorgsmaatregelen te nemen. Dat scheelt achteraf een hoop stress en zorgen."
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Seksueel overdraagbare aandoeningen in Nederland in 2021
Het percentage dat een soa had (20 procent) was lager dan in 2020, maar hoger dan in 2019. Mensen die een melding ontvingen voor een soa, hadden het vaakst infecties.
Een besmet persoon blijft besmettelijk zolang die niet volledig genezen is. Meer dan ooit wordt zelfmedicatie afgeraden; foute behandeling is legio, vermits dezelfde symptomen kunnen worden veroorzaakt door verschillende ziekteverwekkers en de behandeling moet worden aangepast aan de diagnose.
Als je denkt een SOA te hebben, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk zeker te weten. Een SOA gaat namelijk niet vanzelf over! Hoe eerder je je laat behandelen, hoe beter. Je kan dan geen anderen meer besmetten en de kans om andere SOA's er bij te krijgen wordt minder groot.
Kun je van chlamydia genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
De behandeling van chlamydia, gonorroe en syfilis is kosteloos. Heb je een andere soa, dan kan het zijn dat je een recept of een verwijzing naar een medisch specialist krijgt. De behandeling is dan niet meer gratis, maar loopt via je zorgverzekering.
Gonorroe (druiper)
Gonorroe is een bacteriële soa. Ze lijkt op chlamydia. Symptomen van gonorroe zijn enigszins vergelijkbaar met die van chlamydia. Vaak zijn de klachten echter Page 4 4 iets heftiger.
Verschijnselen bij de man
pijn of branderig gevoel bij het plassen; afscheiding uit de plasbuis, vooral 's morgens; pijn in de balzak; irritatie of jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree.
Als je echter lang met een chlamydia besmetting door blijft lopen, bestaat het risico dat de infectie 'opstijgt' naar de vrouwelijke voortplantingsorganen. Je kunt dan verklevingen bij de eileiders krijgen, waardoor zwanger worden moeilijk gaat of helemaal niet lukt.
Gonorroe komt veel minder vaak voor dan chlamydia. Vrouwen hebben niet altijd klachten. Als er wel klachten zijn, is vaak sprake van vieze, overvloedige afscheiding uit de vagina. Ook andere klachten, zoals beschreven bij chlamydia, kunnen voorkomen.
Een soa geeft lang niet altijd klachten. Je kunt dus al langer een soa hebben zonder dat je het weet.
Chlamydia is goed te behandelen. Je krijgt azitromycine (500 mg, 2 tabletten eenmalig) of doxycycline (2 keer per dag 100mg gedurende zeven dagen). Het is belangrijk de kuur af te maken, ook als je geen klachten (meer) hebt en een week geen seks te hebben na het starten van de antibiotica.