Het syndroom van Cushing is een aandoening waarbij een of beide bijnieren te veel cortisol aanmaken. Het syndroom is zeldzaam: het komt voor bij 1 à 10 per miljoen inwoners per jaar. Als de oorzaak van het syndroom in de hypofyse ligt (hypofysegezwel), spreken we specifiek van de ziekte van Cushing.
De oorzaak van het syndroom van Cushing is meestal een goedaardig gezwel in de hypofyse, dat teveel ACTH produceert. Dit wordt de ziekte van Cushing genoemd. Minder vaak ligt de oorzaak in de bijnier. Het kan dan gaan om een goedaardig gezwel of een kwaadaardig gezwel.
De behandeling van het syndroom van Cushing is afhankelijk van de oorzaak. Is de oorzaak een hypofysegezwel, dan adviseren we meestal een hypofyse-operatie. Ook kunnen we de hypofyse bestralen. Soms heeft u meerdere behandelingen nodig.
Indien de ziekte van Cushing lang bestaat en niet behandeld wordt kunnen er nog ernstigere verschijnselen optreden en kunnen worden wel echt ziek worden. Ook kan de ziekte van Cushing leiden tot suikerziekte (zie suikerziekte). Zoals eerder al genoemd is, is er in veel gevallen sprake van een gezwel in de hersenen.
Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.
De symptomen van de ziekte van Cushing, zoals lusteloosheid, overmatig drinken en eten, en veel plassen, verbeteren meestal binnen twee weken na de start van de behandeling. Bij huidveranderingen zoals haarverlies duurt het langer voordat er zichtbaar verbetering is (tot enkele maanden voor vernieuwde haargroei).
Klachten die hierbij horen zijn: een bruine verkleuring van uw gezicht, handlijnen en tandvlees, algehele moeheid en zwakte, gewichtsverlies, lage bloeddruk en chronische diarree. De behandeling bestaat uit het aanvullen van de hormonen die u tekort komt.
Je voelt je vermoeid. Cortisol zorgt er voor dat je meer energie hebt, maar na een langdurige periode kan dit leiden tot vermoeidheid en uitputting. Je bent humeurig. De stof serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd omdat het van belang is voor de regeling van je humeur.
Er zijn verschillende vormen van het syndroom van Cushing. Meestal is de ziekte niet erfelijk, maar soms wel. Het syndroom van Cushing begint vaak als iemand volwassen is, maar kinderen kunnen het ook hebben.
De klachten die aan bijnieruitputting worden toegeschreven zijn zeer divers. Moeheid, slaapproblemen, diffuse pijn, darmklachten of nervositeit worden gepropageerd als typisch.
Het syndroom van Cushing is een aandoening waarbij een of beide bijnieren te veel cortisol aanmaken. Het syndroom is zeldzaam: het komt voor bij 1 à 10 per miljoen inwoners per jaar.
Verwijdert de arts de bijnieren helemaal, dan valt hun functie weg. Wordt maar een deel van de bijnier verwijderd, dan houden ze voor een deel hun functie. Je kunt niet leven zonder bijnierschorshormonen. Zijn je bijnieren verwijderd, dan moet je de rest van je leven medicijnen slikken.
Hoe vaak komt het voor? De ziekte van Cushing komt weinig voor. Elk jaar krijgen ongeveer 50 mensen in Nederland te horen dat ze deze aandoening hebben.
"Cafeïne kan de uitscheiding van cortisol verhogen, maar dat hangt ook weer samen met andere factoren zoals stress of sporten. Een verhoging van het cortisol-niveau komt meer door chronische stress en niet door een kopje koffie." Sterker nog, koffie past volgens Orie juist bij een gezonde levensstijl.
Vitamine C.
Vitamine C helpt het lichaam om cortisol om te zetten in andere stoffen zodra het verhoogd is.
Kun je zelf je cortisol meten? Met een cortisol test kan je via een speeksel sample de hoeveelheid cortisol in jouw speeksel te weten komen. Door je cortisol waarde te meten, kan je ontdekken als jouw cortisol te laag of juist te hoog is.
Waardoor ontstaat een bijnier uitputting? Voeding deficiënties. Een tekort in nutriënten, zeker vitamine C en vitamine B5 zorgt ervoor dat de bijnier niet kan herstellen.
Alle B vitamines in een Vitamine B complex ondersteunen je bijnieren. Maar vitamines B3, B5 en B6 zijn in het bijzonder van belang. Deze 3 vitamines verbeteren o.a. de bijnierfunctie, voorkomen beschadiging, stimuleren een goede nachtrust, balanceren de hormoonwaardes en verhogen de cortisol productie.
Stress is meetbaar
Chronische stress kan biologisch gemeten en aangetoond worden. Via een bloedname kunnen bepaalde bloedmarkers (vb cortisol) opgespoord worden, Microscopisch onderzoek van hersenweefsel kan duidelijk schade aantonen aan de verbindingen tussen de hersencellen (dendritische schade).
Heb je te veel cortisol in je bloed, dan kun je problemen krijgen. In de meeste gevallen wordt een teveel aan cortisol veroorzaakt door een goedaardig gezwel in de hypofyse, een klier in de hersenen, in andere gevallen door een goedaardig of kwaadaardig gezwel in de bijnier(en).
Bij een pseudo-Cushing (i.e. adipositas, depressie, alcoholisme, lichamelijke of geestelijke stress, etc.) is er waarschijnlijk een overmaat aan CRH, waardoor suppressie wel optreedt en een stijging op stimulatie met CRH uitblijft.
Wat doen de bijnieren? Bijnieren maken hormonen. De hormonen die de bijnieren maken zijn nodig om goed op stress te reageren en voor een goede bloeddruk. Ook maken bijnieren geslachtshormonen.