Ghee wordt gemaakt door tijdens het smelten van boter de melkbestanddelen er af te scheppen. Er blijft zo alleen botervet over. Dit noem je geklaarde boter. Je kunt ghee gebruiken voor bakken, braden en frituren.
Ghee is geschikt om mee te wokken of vlees heet aan te braden, want het verbrandt minder snel. Ook is het een duurzame keus. Maar roomboter bevat (iets) minder calorieën en is een stuk goedkoper. Kies voor wat jij het belangrijkste vindt en bak ook eens met olijfolie, koolzaadolie, kokosolie of zonnebloemolie.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Je kunt ghee zelfs op je brood smeren. Ghee is goed voor je spijsvertering en bevordert een gezonde eetlust.
Doordat je de melksuikers samen met vocht uit de boter haalt, is ghee bijna puur vet. In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën, in dezelfde hoeveelheid ghee zitten 895 (!) calorieën. Dat je daarvan afvalt, is dus absoluut niet het geval.
Uit bepaalde onderzoeken is naar voren gekomen dat het eten van ghee in verband staat met een lager cholesterolgehalte en een goede gezondheid van het hart en de bloedvaten. Ook schijnt het een reinigend effect te hebben op de darmen. Voor sommige mensen een reden om het te gebruiken in een detoxkuur.
Gelukkig is ghee lang houdbaar, zelfs buiten de koelkast. Het beste kun je het in een potje bewaren op kamertemperatuur, met de deksel losjes op de pot. Zo kan de geklaarde boter blijven ademen, het heeft namelijk steeds verse lucht nodig. Je kunt het ook in de koelkast bewaren, al zal de smaak dan iets afnemen.
Hoe gebruik je ghee? Ghee is rijk aan verzadigde vetzuren, waardoor het goed bestand is tegen verhitting. Daarom is het goed te gebruiken bij bakken, braden, roerbakken en frituren. Omdat ghee ook bijna geen vocht meer bevat, spettert het minder dan boter tijdens het bakken.
Ghee is in principe eindeloos houdbaar en zal niet bederven, zelfs niet buiten de koelkast. Draai de deksel er niet vast op; ghee wil 'ademen'.
Waarom zou je dan toch moeten kiezen voor ghee? Omdat het geschikt is om in bakken en braden en omdat het een nootachtige smaak heeft, die jij wellicht heel lekker vindt. Hou er wel rekening mee dat ghee een stukje duurder is dan roomboter. Dat komt vooral omdat het wat ingewikkelder is om te maken.
Ghee wordt gemaakt van melk en is dus niet vegan. Maar Ghee is wel geschikt voor mensen met een lactose allergie. Dit komt omdat door het proces waarmee de melk bewerkt wordt om Ghee te maken de hoeveelheid lactose en caseïne daalt tot een verwaarloosbaar niveau.
Ghee is kant en klaar te koop bij de meeste natuurvoedingswinkels. Een grote pot van 230 gram kost al gauw 6 euro. Homemade kost de Ghee zo'n drie euro en 45 minuten van je tijd. Je kunt ghee overigens op kamertemperatuur maanden bewaren, ideaal dus.
Ghee of ghi, is een geklaardebotersoort die veelal in de Indiase keuken wordt gebruikt. Hoewel de twee veel door elkaar worden gehaald bestaat er een degelijk verschil. Ghee heeft een langer verhittingsproces ondergaan dan geklaarde boter waardoor er meer vocht is verdampt.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Ghee is een bakvet met een volle smaak. Het heeft een verbrandingstemperatuur van maar liefst 250 graden celsius waardoor het veel minder snel verbrand dan bijvoorbeeld boter en zonnebloemolie. Ghee is ideaal voor het bakken van vlees, vis, groenten, pannenkoeken of gewoon een eitje.
Bij geklaarde boter zijn de vaste bestandsdelen en het water gescheiden van de vetten. Deze pure botersoort kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen en is daarom heel geschikt om in te bakken. Omdat geklaarde boter alleen uit vet bestaat, blijft deze langer goed dan normale roomboter.
Ghee brandt en rookt niet: door het vet te scheiden van het vocht en de eiwitten verhoogt de verbrandingstemperatuur van 100 °C naar 250 °C. Daarnaast bederft het niet – het wordt hooguit ranzig – en heeft het een rijke, bijna nootachtige smaak.
Geklaarde boter
Deze boter is gesmolten, waardoor de vaste bestanddelen, zoals zouten en eiwitten, eruit zijn gehaald. Ook water wordt hierdoor onttrokken aan de boter. Na dit proces is de boter veel beter bestand tegen hogere temperaturen en kun je het gebruiken om mee te bakken of braden.
Dit populaire Hindu feest symboliseert de overwinning van het licht op de duisternis. Hindoes ontsteken overal ghee (boter) lampjes om hun huizen en harten te zuiveren. Het licht symboliseert dat het goede het kwaad overwint, dat wijsheid onwetendheid zal verslaan, en hoop de wanhoop overwint.
Ghee is de Indiase versie van geklaarde boter. Het vocht en de melkeiwitten worden daarbij gescheiden van het botervet en het is een prima product om in te bakken of braden. Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar ook gewoon zelf maken.
Geklaarde boter is door het geringe watergehalte werkelijk langer houdbaar als boter – ongekoeld houdt het zich 9, bij koelkast-temperatuur tot 15 maanden.
Grasboter is rijk aan K2, een vitamine waar de meetse mensen maar weinig over weten maar die eigenlijk heel belangrijk is voor onze gezondheid. Het is nauw betrokken bij de stofwisseling en zeker voor de aanmaak van calcium. Heel wat mensen hebben er ook een tekort aan zonder dat ze het weten.
Ghee staat niet in de Schijf van Vijf en is dus geen gezonde keuze. In ghee zitten veel calorieën: ongeveer 900 kilocalorieën per 100 gram. In ghee zitten ook veel verzadigde vetzuren. Verzadigd vet verhoogt je LDL-cholesterol, en dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
'Ghee' het vloeibare goud, dat ons lichaam zou overspoelen met gezondheidsvoordelen. Je zou gek zijn om je traditionele pakje boter hier niet voor in te ruilen. Deze Indiase boter wordt al eeuwenlang gebruikt in India, maar heeft nu ook zijn weg naar onze keukens gevonden.
Geklaarde boter is boter die gesmolten is om de vaste bestanddelen (eiwitten en zouten) en het water te verwijderen van het vet. Geklaarde boter heeft een hoger kookpunt dan gewone boter en wordt gebruikt in onder meer keukentoepassingen.